ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
door Huibert Veth
De Rozendaalse begroting laat de komende jaren structureel een plus zien. Ondertussen stijgen de verschillende reservepotjes van 10,3 miljoen euro nu, naar 12,7 miljoen euro in 2023. Met een jaarlijkse begroting van ongeveer 4,5 miljoen euro heeft de gemeente dan bijna drie jaarbegrotingen in kas. Dat is een flinke smak geld in vergelijking met andere gemeentes.
Weinig uitkeringen en zorg
Dat financiële zorgen aan Rozendaal voorbijgaan, is voor een deel te verklaren doordat de gemeente weinig kosten voor haar inwoners maakt. Zo heeft Rozendaal welgeteld drie huishoudens met een bijstandsuitkering. Kinderen in uitkeringsgezinnen zijn er niet. Ook kent de gemeente geen werkloze jongeren.
Jongeren die met jeugdbescherming of reclassering te maken hebben, zijn er in Rozendaal ook niet. De overige jeugdhulp ligt onder het gemiddelde voor kleine gemeentes en leidt niet tot tekorten. Toch wil Rozendaal kijken naar mogelijkheden om deze te beperken. Ook gebruiken Rozendaalers maar weinig zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Dure woningen
De belasting op woningen (ozb) is procentueel niet zo hoog in Rozendaal. Maar de gemiddelde woningwaarde is met 469.000 euro verreweg de hoogste van de provincie. Absoluut gezien zijn de inkomsten per huishouden hierdoor hoog voor de gemeente.
In de raadsvergadering van dinsdag 5 november neemt de gemeenteraad een besluit over de meerjarenbegroting.
Zie ook:
Het laatste nieuws uit Rozendaal
-
ROZENDAAL - De coronacrisis raakt het rijke Rozendaal in financiële zin vooralsnog nauwelijks. De miljoenen in de gemeentekluis blijven daar veilig opgeborgen, blijkt uit de dinsdagavond vastgestelde begroting.
-
ROZENDAAL - Rozendaal gaat camera's en handhavers inzetten om te checken of er na 19.00 uur nog kinderen spelen op het schoolplein van de Dorpsschool. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Aanleiding zijn aanhoudende klachten van een groep omwonenden.
-
ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
-
ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
-
ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
Overig verkiezingsnieuws
-
NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
-
ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
-
DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
-
ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
-
ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.