Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.

door Huibert Veth

De ozb stijgt met vier procent. Dat betekent dat een gemiddeld gezin van vier met een woningwaarde van 316.000 euro, ruim 20 euro meer gaat betalen. De afvalstoffenheffing voor hetzelfde gezin stijgt met bijna 23 euro, en de rioolheffing met ruim 40 euro. Dit gezin betaalt per jaar dus ruim 80 euro extra aan gemeentelijke heffingen, een stijging van bijna tien procent.

Geen extra bezuinigingen

Eerder besloot de gemeente al om de komende jaren tussen de 3 miljoen euro en 4,5 miljoen euro per jaar te bezuinigen. Dat gebeurt vooral op zorg, herstructurering van bedrijventerreinen, onderwijs en ambtenaren. Daar worden nu dus geen nieuwe bezuinigingen aan toegevoegd.

Ondanks de bezuinigingen en belastingverhogingen ziet de gemeente haar financiële positie de komende jaren verder verslechteren. De schulden nemen toe. En de verhouding tussen de gemeentelijke spaarpot en de openstaande schulden daalt tot onder de kritische grens die de provincie hier als toezichthouder voor hanteert. Wel heeft de gemeente op dit moment nog voldoende reserves om financiële risico's op te kunnen vangen.

Nog geen geld voor scholen

De gemeente heeft volgend jaar 2,4 miljoen euro uit de reservepotjes nodig om de begroting rond te krijgen. Daarnaast zal er nog geld gevonden moeten worden voor de nieuw te bouwen scholen in Doorwerth. Deze moeten er komen, vindt de gemeenteraad. Maar zij stelde de kleine 4 miljoen euro die hier naar verwachting extra voor nodig is, tot op heden niet beschikbaar.

Volgende maand zal de gemeenteraad een besluit nemen over de plannen.

Zie ook:

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend