DRUTEN - Tot grote frustratie van lokale sport- en hobbyclubs wil Druten vanaf 2021 niet meer samenwerken met de verenigingen die nu nog helpen bij de inzameling van oud papier. Samen met afvalbedrijf Dar pakt de gemeente die inzameling anders aan, waarmee ze liefst 30.000 euro bespaart.
De acht verenigingen die de gemeente helpen bij inzameling van oud papier, zijn vooral 's avonds en in de weekenden actief. Omdat die samenwerking binnenkort stopt, hoeft Dar niet meer op de onregelmatige tijden te rijden. En dat zorgt voor goedkopere chauffeurstarieven.
Daarnaast wordt oud papier vanaf 2021 opgehaald met een zijlader, zodat niemand met de vuilniswagen mee hoeft te lopen. Ook dat scheelt in de kosten. ‘Het gevolg is dat Dar de inzameling zónder verenigingen goedkoper kan uitvoeren, dan mét verenigingen’, vertelt de gemeente. Tot teleurstelling van de sport- en hobbyclubs bouwt de gemeente hun subsidie daarmee af.
'Enorme aanslag op ons budget'
‘Het is een enorme aanslag op ons budget’, vertelt Jeannette Bos, secretaris van voetbalvereniging SCP in Puiflijk. Zij is nu namens de club in gesprek met de gemeente. 'We snappen de afweging, maar je hebt als gemeente ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als vereniging werk je al met beperkte middelen en ook vrijwilligers zijn steeds lastiger te krijgen.'
'We willen voor de jeugd bepaalde activiteiten organiseren’, vervolgt Bos. En dat wordt vanaf 2021 schrapen: ‘We moeten dan kijken hoe we dit voor minder geld tóch kunnen blijven doen.’ De verenigingen willen nu in discussie met de gemeente om te kijken of een alternatieve samenwerking mogelijk is.
Het laatste nieuws uit Druten
-
REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
-
DRUTEN - De gemeente Druten start dit najaar een campagne tegen discriminatie. Het Rijk stelt hiervoor ruim 30.000 euro ter beschikking. De campagne is met name bedoeld om de inwoners bewust te maken van allerlei vormen van discriminatie. De gemeente wil dat alle inwoners zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.
-
DRUTEN - De gemeente Druten belegt op 23 september een speciale gemeenteraadsvergadering die geheel wordt gewijd aan de mogelijke realisering van een MFA De Lier in Puiflijk.
-
WIJCHEN - De keuzes die het Wijchense college gemaakt heeft in het afgebroken proces op weg naar een bestuurlijke fusie met Druten waren logisch en passend en zouden ook weer opnieuw gemaakt worden. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) namens het college als reactie op het kritische onderzoeksrapport over dat fusieproces. Daarin wordt onder andere beschreven dat Wijchen het nagelaten heeft het gebruikelijke proces te volgen voor een bestuurlijke fusie door niet eerst een principebesluit te nemen en daarna pas de maatschappelijke discussie aan te gaan. Volgens Gerrits wilde het college het sentiment in de samenleving dat de toekomst van de gemeente al bepaald was op deze manier ontkrachten.
-
WIJCHEN - De Wijchense CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend om opheldering te vragen over gesprekken die zouden hebben plaatsgevonden in 2019 over een bestuurlijke fusie van Wijchen en Druten. Deze zogenaamde ‘blokhutgesprekken’ worden genoemd in een onderzoeksverslag over de stukgelopen fusie dat deze week gepresenteerd is. Bij die gesprekken in het verblijf van een Drutense wethouder zouden wethouders, raadsleden en bestuursleden van ‘betrokken’ fracties aanwezig geweest zijn. Volgens het CDA is naar andere partijen en Wijchense inwoners toe gecommuniceerd dat een artikel in de Wegwijs van januari 2020 de aanleiding was om de voorgenomen fusie verder in gang te zetten.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.