Logo De Belofte

WAGENINGEN - Trouwen in Wageningen wordt mogelijk flink duurder. Het gemeentebestuur stelt een verhoging van 85 euro per huwelijk voor om de financiën rond te krijgen. De gemeenteraad moet er nog over discussiëren.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De stad heeft geld nodig om een miljoenentekort op te lossen. Een deel van het geld kan bij bruidsparen vandaan komen, vindt het gemeentebestuur. 'Van alle omliggende gemeenten is het tarief van Wageningen voor huwelijksvoltrekking op het stadhuis het laagst', staat in een toelichting. Een verhoging van 85 euro levert jaarlijks zo'n 3.400 euro op. 

749 euro

Stellen betalen nu bijna 387 euro voor trouwen op het stadhuis, staat op de gemeentewebsite. Daarbij gaat het om een doordeweekse dag. Dat zou in de toekomst dus bijna 472 euro worden. In het weekend zou de prijs op bijna 749 euro per huwelijksvoltrekking liggen. 

Ook andere dienstverlening 

Andere dienstverlening in Wageningen wordt mogelijk ook duurder. Zo wil het gemeentebestuur de prijs voor een uittreksels BRP (basisregistratie personen) met bijna 7 euro verhogen. Dit betekent dat een uittreksel BRP straks 19,40 euro kost. Daarbovenop worden de verzendkosten verdubbeld van 83 cent naar 1,66 euro. Ook de tarieven van de Lexesveer gaan mogelijk omhoog. Voor mensen die daar veel gebruik van maken, kan dat vele euro's per jaar schelen. 

Eerder werd al bekend dat er plannen zijn om de ozb met meer dan 12 procent te verhogen, parkeren 20 cent per uur duurder te maken en miljoenen minder aan zorg en welzijn te besteden.   

Lees ook: Wageningen verhoogt ozb mogelijk met meer dan 12 procent

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend