Logo De Belofte

WAGENINGEN - Trouwen in Wageningen wordt mogelijk flink duurder. Het gemeentebestuur stelt een verhoging van 85 euro per huwelijk voor om de financiën rond te krijgen. De gemeenteraad moet er nog over discussiëren.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De stad heeft geld nodig om een miljoenentekort op te lossen. Een deel van het geld kan bij bruidsparen vandaan komen, vindt het gemeentebestuur. 'Van alle omliggende gemeenten is het tarief van Wageningen voor huwelijksvoltrekking op het stadhuis het laagst', staat in een toelichting. Een verhoging van 85 euro levert jaarlijks zo'n 3.400 euro op. 

749 euro

Stellen betalen nu bijna 387 euro voor trouwen op het stadhuis, staat op de gemeentewebsite. Daarbij gaat het om een doordeweekse dag. Dat zou in de toekomst dus bijna 472 euro worden. In het weekend zou de prijs op bijna 749 euro per huwelijksvoltrekking liggen. 

Ook andere dienstverlening 

Andere dienstverlening in Wageningen wordt mogelijk ook duurder. Zo wil het gemeentebestuur de prijs voor een uittreksels BRP (basisregistratie personen) met bijna 7 euro verhogen. Dit betekent dat een uittreksel BRP straks 19,40 euro kost. Daarbovenop worden de verzendkosten verdubbeld van 83 cent naar 1,66 euro. Ook de tarieven van de Lexesveer gaan mogelijk omhoog. Voor mensen die daar veel gebruik van maken, kan dat vele euro's per jaar schelen. 

Eerder werd al bekend dat er plannen zijn om de ozb met meer dan 12 procent te verhogen, parkeren 20 cent per uur duurder te maken en miljoenen minder aan zorg en welzijn te besteden.   

Lees ook: Wageningen verhoogt ozb mogelijk met meer dan 12 procent

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend