Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede laat de schulden oplopen en haalt 45 miljoen euro uit de spaarkas om de begroting rond te krijgen. Dit onder meer om de bouw van scholen, een nieuw station en het World Food Center te kunnen bekostigen.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De financiële positie van de gemeente gaat daardoor de komende jaren fors achteruit. Als de plannen doorgaan, zal Ede niet meer voldoen aan alle eisen die de provincie als toezichthouder stelt.

Dan daalt de verhouding tussen de gemeentelijke spaarpot en de openstaande schulden onder de kritische grens. Dat betekent dat de gemeente in de toekomst moeilijker aan al haar financiële verplichtingen kan voldoen.

260 risico's waaronder stikstof, zorg en het WFC

Ede heeft bovendien nog maar net voldoende financiële buffers om tegenvallers op te kunnen vangen. Dat komt omdat er veel risico's op de loer liggen, maar liefst 260, is te lezen. 

Onder meer de stikstofcrisis kan Ede duur komen te staan. Bouwprojecten kunnen uitlopen of moeten zelfs helemaal stoppen. Dat kan de gemeente vele miljoenen gaan kosten.

Lees ook: 50 bouwprojecten Ede in de problemen vanwege stikstofuitspraak

Hetzelfde geldt voor zorg en ondersteuning. Steeds meer mensen maken er gebruik van, maar het is nu nog onduidelijk of Ede extra Rijksgeld krijgt om alles te kunnen blijven betalen.

Ook de ontwikkeling van het World Food Center-gebied, inclusief voedselthemapark, bedrijventerrein en woningbouw, brengt volgens rekenmeesters grote financiële risico's mee. Dat is opvallend, want er staat voor het hele project ook al een miljoenentegenvaller op de grondexploitatie in de boeken.

Lees ook: 19,7 miljoen euro verlies op grond voedselcentrum Ede

Belastingen weinig omhoog, wel veel minder geld voor zorg

Anders dan veel andere gemeentes kiest het Edese gemeentebestuur er voor om de belastingen niet drastisch omhoog te gooien. Voor de meeste belastingen geldt alleen een inflatiecorrectie van 1,5 procent. De afvalstoffenheffing stijgt mogelijk meer, maar waarschijnlijk nog niet in 2020.

Lees ook: Afvalstoffenheffing Ede 'tussen de 8 en 10 euro' omhoog

De gemeente schroeft wel het geld voor zorg flink terug om de budget-overschreiding te remmen. Daarvoor kondigde wethouder Hester Veltman in maart 23 bezuinigingsmaatregelen aan, die samen een structurele besparing van 7,5 miljoen euro per jaar op moesten leveren. Inmiddels zijn er 17 maatregelen overgebleven waarmee de gemeente vanaf 2022 6,5 miljoen euro per jaar wil besparen.

De gepresenteerde plannen zijn nog niet definitief. De gemeenteraad gaat zich er de komende maanden nog over buigen.

Cijfers: reserves en schuld 
Van de 126 miljoen euro reservegeld begin 2019, blijft eind 2023 nog maar 81 miljoen euro over. De totale schuld van de gemeente stijgt over dezelfde periode met 48 miljoen euro, van 301 miljoen naar afgerond 349 miljoen euro.

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend