Logo De Belofte

WIJCHEN - Zestien Wijchense jongeren ‘die het hard nodig hebben’, komen rond de kerstdagen in het vooralsnog leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan te wonen. De kersverse starters mogen er tegen een scherpe huurprijs wonen, maar dan moeten ze wél een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren.

door Thomas Overdijk

De jonge bewoners moeten twee uur per maand iets voor de mensen uit hun omgeving doen: tuinieren bij een buurvrouw die niet meer zo goed ter been is, een extra handje helpen bij een vrijwilligersorganisatie of bijvoorbeeld een buurtbarbecue organiseren. In ruil daarvoor profiteren de starters van een scherpe huurprijs: de goedkoopste ruimte kost 329 euro per maand, de duurste - een tweepersoonswoning - 450 euro.

Woonondernemer De Huischmeesters voert de plannen uit. De organisatie maakt samen met de jongeren en omwonenden een activiteitenkalender waarin de maatschappelijke bijdragen beschreven staan.

Kerst in het Molenhuis

‘De vergunningsprocedure is naar verwachting in de tweede helft van oktober afgerond’, vertelt Marc Ketelaar, directeur van De Huischmeesters. Omwonenden hebben dan nog zes weken om te reageren op de plannen. ‘Dan hopen we dat de eerste jongeren rond Kerst het pand mogen intrekken.’

Uiteindelijk worden er zestien bewoners van tussen de 18 en 23 jaar gekozen. Dat zijn specifiek jongeren die het volgens de gemeente hard nodig hebben: zij die achter het net vissen bij de woningcorporaties. Nu al hebben zeventig jongeren zich aangemeld. In de zomer worden de eerste bewoners gekozen.

Zie ook: Jonge Wijchenaren kunnen betaalbaar wonen tegen 'maatschappelijke bijdrage'

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend