Logo De Belofte

NIJMEGEN - Is roeivereniging De Waal uit Nijmegen wat te voorbarig geweest door meer dan 35.000 euro te steken in een drijvende botenloods? Het wachten is op een vergunning van de gemeente Nijmegen om het botenhuis in de Spiegelwaal te mogen leggen. Blijft die uit, zit er weinig anders op dan het gevaarte maar weer te verkopen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Roeien. Lekker je krachten meten op en met het water. Dat doen ook 300 leden van roeivereniging De Waal. Maar voor je kunt roeien moet eerst de boot in het water. En dat is rond de Nijmeegse Spiegelwaal nog best een hele toer.

'Uitermate gevaarlijk'

Zo'n steile, veelal glibberige oever kan bloedlink zijn. 'Uitermate gevaarlijk', stelt voorzitter Cor Scheffers van de roeivereniging. 'Ik heb zelf een jaar geleden mijn hand gebroken. Ik gleed onderuit.'

Onder de Waalbrug, daar wil de gemeente een gloednieuw watersportcentrum realiseren voor alle verenigingen. Maar roeivereniging De Waal haakte af. De ruimte onder de brug is ze veel te duur en dus week de vereniging uit naar de overkant van de Spiegelwaal.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Strijd zou jammer zijn'

Inmiddels ligt vlakbij de sluis tussen Nijmegen en Weurt een drijvende botenloods te wachten op toestemming om een einde te maken aan de halsbrekende toeren om de boten in het water te krijgen. Vanuit de drijvende loods is dat zeer eenvoudig. Van Rijkswaterstaat en het Waterschap mag de loods naar de Spiegelwaal.

De gemeente wees de vergunning af. Bij roeivereniging De Waal leeft het gevoel dat de gemeente boos is, omdat ze afhaakten bij het watersportcentrum. Scheffers: 'Dan krijg je strijd, en dat is jammer. Ik zou het heel erg betreuren als dit soort gevoelens een rol spelen.'

'Ik ben helemaal niet boos'

Maar volgens wethouder Vergunst is dat helemaal geen sprake van boosheid. 'Ik ben helemaal niet boos', reageert de wethouder desgevraagd. 'Ik heb goed contact met RV De Waal en met vertegenwoordigers van RV De Waal. Dus we hebben een goede relatie.'

Vanuit de gemeente is de vereniging gevraagd met een doortimmerd plan te komen voor er een vergunning vertrekt kan worden. Volgens de vereniging is dat plan er, maar de gemeente vindt dat plan niet goed genoeg.

'Niet moeilijk doen over roeien op twee plekken'

Vanuit de gemeenteraad zijn namens D66 en GroenLinks al vragen aan het college gesteld over de toekomst van roeivereniging De Waal. 'Ik vind ook dat er geroeid moet worden', zegt GroenLinks-raadslid Jouke Osinga. 'Ik vind ook dat het best op twee plekken moet kunnen. Daar moeten we echt niet moeilijk over doen. Als het kan, moeten we het doen.'

Dat matcht ook met de doelstellingen van de gemeente Nijmegen. Het stadsbestuur vindt dat iedereen moet kunnen sporten, ongeacht leeftijd of beperkingen en dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn. 

Maandagavond is er in de Sint-Stevenskerk in Nijmegen vanaf 19.30 uur een roeimanifestatie. Georganiseerd door leden van De Waal. Er zijn ook andere verenigingen aanwezig, zoals studentenroeivereniging Phocas uit Nijmegen, De Drie Provinciën uit Cuijk en Jason uit Arnhem. Ook politici uit Nijmegen zijn uitgenodigd. Hen zal nogmaals gevraagd worden aandacht te hebben voor het huisvestingsprobleem van RV De Waal.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • Minder betaald parkeren dan voorgesteld in Nijmegen-West, goedkopere parkeervergunning

  25 november 2020
  NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend