Logo De Belofte

NIJMEGEN - Is roeivereniging De Waal uit Nijmegen wat te voorbarig geweest door meer dan 35.000 euro te steken in een drijvende botenloods? Het wachten is op een vergunning van de gemeente Nijmegen om het botenhuis in de Spiegelwaal te mogen leggen. Blijft die uit, zit er weinig anders op dan het gevaarte maar weer te verkopen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Roeien. Lekker je krachten meten op en met het water. Dat doen ook 300 leden van roeivereniging De Waal. Maar voor je kunt roeien moet eerst de boot in het water. En dat is rond de Nijmeegse Spiegelwaal nog best een hele toer.

'Uitermate gevaarlijk'

Zo'n steile, veelal glibberige oever kan bloedlink zijn. 'Uitermate gevaarlijk', stelt voorzitter Cor Scheffers van de roeivereniging. 'Ik heb zelf een jaar geleden mijn hand gebroken. Ik gleed onderuit.'

Onder de Waalbrug, daar wil de gemeente een gloednieuw watersportcentrum realiseren voor alle verenigingen. Maar roeivereniging De Waal haakte af. De ruimte onder de brug is ze veel te duur en dus week de vereniging uit naar de overkant van de Spiegelwaal.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Strijd zou jammer zijn'

Inmiddels ligt vlakbij de sluis tussen Nijmegen en Weurt een drijvende botenloods te wachten op toestemming om een einde te maken aan de halsbrekende toeren om de boten in het water te krijgen. Vanuit de drijvende loods is dat zeer eenvoudig. Van Rijkswaterstaat en het Waterschap mag de loods naar de Spiegelwaal.

De gemeente wees de vergunning af. Bij roeivereniging De Waal leeft het gevoel dat de gemeente boos is, omdat ze afhaakten bij het watersportcentrum. Scheffers: 'Dan krijg je strijd, en dat is jammer. Ik zou het heel erg betreuren als dit soort gevoelens een rol spelen.'

'Ik ben helemaal niet boos'

Maar volgens wethouder Vergunst is dat helemaal geen sprake van boosheid. 'Ik ben helemaal niet boos', reageert de wethouder desgevraagd. 'Ik heb goed contact met RV De Waal en met vertegenwoordigers van RV De Waal. Dus we hebben een goede relatie.'

Vanuit de gemeente is de vereniging gevraagd met een doortimmerd plan te komen voor er een vergunning vertrekt kan worden. Volgens de vereniging is dat plan er, maar de gemeente vindt dat plan niet goed genoeg.

'Niet moeilijk doen over roeien op twee plekken'

Vanuit de gemeenteraad zijn namens D66 en GroenLinks al vragen aan het college gesteld over de toekomst van roeivereniging De Waal. 'Ik vind ook dat er geroeid moet worden', zegt GroenLinks-raadslid Jouke Osinga. 'Ik vind ook dat het best op twee plekken moet kunnen. Daar moeten we echt niet moeilijk over doen. Als het kan, moeten we het doen.'

Dat matcht ook met de doelstellingen van de gemeente Nijmegen. Het stadsbestuur vindt dat iedereen moet kunnen sporten, ongeacht leeftijd of beperkingen en dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn. 

Maandagavond is er in de Sint-Stevenskerk in Nijmegen vanaf 19.30 uur een roeimanifestatie. Georganiseerd door leden van De Waal. Er zijn ook andere verenigingen aanwezig, zoals studentenroeivereniging Phocas uit Nijmegen, De Drie Provinciën uit Cuijk en Jason uit Arnhem. Ook politici uit Nijmegen zijn uitgenodigd. Hen zal nogmaals gevraagd worden aandacht te hebben voor het huisvestingsprobleem van RV De Waal.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Uitspraken Bruls over horecasluitingen creëerden onrust'

  11 september 2020
  NIJMEGEN - Zijn achterban is angstig, vertelt Dennis Dekkers, voorzitter van Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Burgemeester Hubert Bruls sloot inmiddels meerdere Nijmeegse café's na het overtreden van de coronaregels en gaf aan dat er mogelijk meer volgen. De uitspraken van de burgemeester creëerden onrust, ziet Dekkers.
 • Zorgen in Nijmegen om verhoging uitstoot kankerverwekkend benzeen met 500%

  09 september 2020
  NIJMEGEN - Is het een bedreiging voor je gezondheid om er te wonen? Inwoners van wijken in Nijmegen-West zijn er niet gerust op. Heel veel verkeer, scheepvaart en zware industrie op steenworp afstand van je huis. De nieuwste zorg: toestemming die de asfaltcentrale in hun buurt kreeg om 500% meer van het kankerverwekkende benzeen uit te mogen stoten.
 • Stadspartij DNF doopt zichzelf om tot Stadspartij Nijmegen

  27 augustus 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse lokale politieke partij Stadspartij DNF heeft zichzelf omgedoopt tot Stadspartij Nijmegen. Dat laat de partij weten op haar website. Met de naamsverandering wil de partij haar exclusieve focus op Nijmegen extra benadrukken.
 • Gemeente Nijmegen gaat proberen ‘genderongelijkheid’ bij Basisregistratie Personen op te lossen

  25 augustus 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is bereid om actie te ondernemen tegen genderongelijkheid bij inschrijving in de gemeentelijke Basisregistratie. Daar is volgens de fractie van GroenLinks sprake van ouderwetse standaarden die emancipatie niet ten goede komt. Zij stelden hier vragen over aan het college.
 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend