Logo De Belofte

EDE - Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Verkeersregelaars waren slecht geïnstrueerd en de verantwoordelijkheden voor onder meer het schoonhouden van toiletten waren niet helder met de organisatie afgestemd. Ondanks de problemen, vindt burgemeester René Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

'De briefing van de verkeersregelaars was slecht' en de regelaars kenden de lokale situatie niet goed, is te lezen. Dat zorgde voor chaos. 'Verkeer werd vaak niet doorgelaten, terwijl dat wel was afgesproken.' Mensen die zaterdagochtend bijvoorbeeld de N224 over wilden, konden er niet langs omdat verkeersregelaars de weg permanent dicht hielden.

Het was de bedoeling dat de N224 alleen werd afgesloten als er NK-wielrenners langs moesten. 'De verkeersregelaars die daar stonden en niet allemaal even goed Nederlands spraken, hadden de verkeersinstructies op papier bij zich maar wisten niet dat ze het open konden zetten', zegt burgemeester Verhulst. 

'Toezicht gemeente had beter gemoeten'

Golazo Sports was verantwoordelijk voor de organisatie, waaronder de dranghekken, toiletten en verkeersregelaars. 'Daar hadden we beter op moeten toezien', zegt de burgemeester. 'Dat je niet een Engelssprekende student uit Groningen neerzet op de N224 terwijl die helemaal niet weet wat de N224 is', zegt Verhulst. 

Ook noemt de burgemeester overvolle dixie-toiletten. 'Die hebben wij niet neergezet, maar het is dan wel de gemeente die wat moet doen', stelt de burgemeester. 'We kunnen niet zeggen we laten ze maar twee dagen lekker vol staan natuurlijk.'

In het evaluatierapport staat dat niet altijd duidelijk was wie waarvoor verantwoordelijk was. De 'verantwoordelijkheidsverdeling' tussen de gemeente en organisator Galazo Sports had achteraf gezien beter uitgewerkt moeten worden, is een van de conclusies. 

Voor herhaling vatbaar? 

Toch spreekt de burgemeester over het geheel genomen van een 'geslaagd evenement'. Hij benadrukt dat er geen verkeersongevallen zijn geweest. 'Maar er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Dat merk je eigenlijk bij ieder groot evenement.'

405.000 euro en 30.000 bezoekers 
Het NK Wielrennen werd gehouden op woensdag 26, zaterdag 29 en zondag 30 juni 2019 en kostte ruim 405.000 euro. De gemeente is ruim onder haar budget gebleven. Er was 413.000 euro begroot. Er kwamen 30.000 bezoekers op het evenement af, veel meer dan de 15.000 bezoekers die verwacht werden.

De televisie-uitzendingen zijn door ruim 4 miljoen mensen bekeken. De live-uitzending op zaterdag van de finale van de wegwedstrijd van de dames elite trok met 1,3 miljoen mensen de meeste kijkers. 

Ook bij Wings of Freedom en Airborne Luchtlandelingen waren er problemen met de bereikbaarheid. 'Het zou het makkelijkste zijn om niets meer te organiseren, dan heb je ook geen knelpunten', zegt Verhulst. Maar dat is zeker niet het plan, legt hij uit. Ede heeft de ambitie om in de toekomst meer grote evenementen met nationale uitstraling naar zich toe te trekken. 

Of het NK nog een keer in Ede komt? Op basis van de evaluatie vindt burgemeester Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar. 'We zijn er met de kosten uitgekomen, de knelpunten zijn benoemd, die zou je een volgende keer kunnen voorkomen.' Maar 'een volgende keer kijken we zelf meer mee dan we nu gedaan hebben', stelt hij. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend