Logo De Belofte

EDE - Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Verkeersregelaars waren slecht geïnstrueerd en de verantwoordelijkheden voor onder meer het schoonhouden van toiletten waren niet helder met de organisatie afgestemd. Ondanks de problemen, vindt burgemeester René Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

'De briefing van de verkeersregelaars was slecht' en de regelaars kenden de lokale situatie niet goed, is te lezen. Dat zorgde voor chaos. 'Verkeer werd vaak niet doorgelaten, terwijl dat wel was afgesproken.' Mensen die zaterdagochtend bijvoorbeeld de N224 over wilden, konden er niet langs omdat verkeersregelaars de weg permanent dicht hielden.

Het was de bedoeling dat de N224 alleen werd afgesloten als er NK-wielrenners langs moesten. 'De verkeersregelaars die daar stonden en niet allemaal even goed Nederlands spraken, hadden de verkeersinstructies op papier bij zich maar wisten niet dat ze het open konden zetten', zegt burgemeester Verhulst. 

'Toezicht gemeente had beter gemoeten'

Golazo Sports was verantwoordelijk voor de organisatie, waaronder de dranghekken, toiletten en verkeersregelaars. 'Daar hadden we beter op moeten toezien', zegt de burgemeester. 'Dat je niet een Engelssprekende student uit Groningen neerzet op de N224 terwijl die helemaal niet weet wat de N224 is', zegt Verhulst. 

Ook noemt de burgemeester overvolle dixie-toiletten. 'Die hebben wij niet neergezet, maar het is dan wel de gemeente die wat moet doen', stelt de burgemeester. 'We kunnen niet zeggen we laten ze maar twee dagen lekker vol staan natuurlijk.'

In het evaluatierapport staat dat niet altijd duidelijk was wie waarvoor verantwoordelijk was. De 'verantwoordelijkheidsverdeling' tussen de gemeente en organisator Galazo Sports had achteraf gezien beter uitgewerkt moeten worden, is een van de conclusies. 

Voor herhaling vatbaar? 

Toch spreekt de burgemeester over het geheel genomen van een 'geslaagd evenement'. Hij benadrukt dat er geen verkeersongevallen zijn geweest. 'Maar er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Dat merk je eigenlijk bij ieder groot evenement.'

405.000 euro en 30.000 bezoekers 
Het NK Wielrennen werd gehouden op woensdag 26, zaterdag 29 en zondag 30 juni 2019 en kostte ruim 405.000 euro. De gemeente is ruim onder haar budget gebleven. Er was 413.000 euro begroot. Er kwamen 30.000 bezoekers op het evenement af, veel meer dan de 15.000 bezoekers die verwacht werden.

De televisie-uitzendingen zijn door ruim 4 miljoen mensen bekeken. De live-uitzending op zaterdag van de finale van de wegwedstrijd van de dames elite trok met 1,3 miljoen mensen de meeste kijkers. 

Ook bij Wings of Freedom en Airborne Luchtlandelingen waren er problemen met de bereikbaarheid. 'Het zou het makkelijkste zijn om niets meer te organiseren, dan heb je ook geen knelpunten', zegt Verhulst. Maar dat is zeker niet het plan, legt hij uit. Ede heeft de ambitie om in de toekomst meer grote evenementen met nationale uitstraling naar zich toe te trekken. 

Of het NK nog een keer in Ede komt? Op basis van de evaluatie vindt burgemeester Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar. 'We zijn er met de kosten uitgekomen, de knelpunten zijn benoemd, die zou je een volgende keer kunnen voorkomen.' Maar 'een volgende keer kijken we zelf meer mee dan we nu gedaan hebben', stelt hij. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend