Logo De Belofte

EDE - Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Verkeersregelaars waren slecht geïnstrueerd en de verantwoordelijkheden voor onder meer het schoonhouden van toiletten waren niet helder met de organisatie afgestemd. Ondanks de problemen, vindt burgemeester René Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

'De briefing van de verkeersregelaars was slecht' en de regelaars kenden de lokale situatie niet goed, is te lezen. Dat zorgde voor chaos. 'Verkeer werd vaak niet doorgelaten, terwijl dat wel was afgesproken.' Mensen die zaterdagochtend bijvoorbeeld de N224 over wilden, konden er niet langs omdat verkeersregelaars de weg permanent dicht hielden.

Het was de bedoeling dat de N224 alleen werd afgesloten als er NK-wielrenners langs moesten. 'De verkeersregelaars die daar stonden en niet allemaal even goed Nederlands spraken, hadden de verkeersinstructies op papier bij zich maar wisten niet dat ze het open konden zetten', zegt burgemeester Verhulst. 

'Toezicht gemeente had beter gemoeten'

Golazo Sports was verantwoordelijk voor de organisatie, waaronder de dranghekken, toiletten en verkeersregelaars. 'Daar hadden we beter op moeten toezien', zegt de burgemeester. 'Dat je niet een Engelssprekende student uit Groningen neerzet op de N224 terwijl die helemaal niet weet wat de N224 is', zegt Verhulst. 

Ook noemt de burgemeester overvolle dixie-toiletten. 'Die hebben wij niet neergezet, maar het is dan wel de gemeente die wat moet doen', stelt de burgemeester. 'We kunnen niet zeggen we laten ze maar twee dagen lekker vol staan natuurlijk.'

In het evaluatierapport staat dat niet altijd duidelijk was wie waarvoor verantwoordelijk was. De 'verantwoordelijkheidsverdeling' tussen de gemeente en organisator Galazo Sports had achteraf gezien beter uitgewerkt moeten worden, is een van de conclusies. 

Voor herhaling vatbaar? 

Toch spreekt de burgemeester over het geheel genomen van een 'geslaagd evenement'. Hij benadrukt dat er geen verkeersongevallen zijn geweest. 'Maar er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Dat merk je eigenlijk bij ieder groot evenement.'

405.000 euro en 30.000 bezoekers 
Het NK Wielrennen werd gehouden op woensdag 26, zaterdag 29 en zondag 30 juni 2019 en kostte ruim 405.000 euro. De gemeente is ruim onder haar budget gebleven. Er was 413.000 euro begroot. Er kwamen 30.000 bezoekers op het evenement af, veel meer dan de 15.000 bezoekers die verwacht werden.

De televisie-uitzendingen zijn door ruim 4 miljoen mensen bekeken. De live-uitzending op zaterdag van de finale van de wegwedstrijd van de dames elite trok met 1,3 miljoen mensen de meeste kijkers. 

Ook bij Wings of Freedom en Airborne Luchtlandelingen waren er problemen met de bereikbaarheid. 'Het zou het makkelijkste zijn om niets meer te organiseren, dan heb je ook geen knelpunten', zegt Verhulst. Maar dat is zeker niet het plan, legt hij uit. Ede heeft de ambitie om in de toekomst meer grote evenementen met nationale uitstraling naar zich toe te trekken. 

Of het NK nog een keer in Ede komt? Op basis van de evaluatie vindt burgemeester Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar. 'We zijn er met de kosten uitgekomen, de knelpunten zijn benoemd, die zou je een volgende keer kunnen voorkomen.' Maar 'een volgende keer kijken we zelf meer mee dan we nu gedaan hebben', stelt hij. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Gelderse wethouders hopen op meer geld bij Jeugdzorgdebat in Den Haag

  18 november 2019
  EDE - Het water staat veel gemeenten in financiële zin aan de lippen vanwege de oplopende tekorten op hun begrotingen voor zorg. Verschillende Gelderse wethouders trokken maandag naar Den Haag om een debat over verbeterplannen van de minister in de Tweede Kamer bij te wonen. 'Er is meer geld en kennisdeling nodig', zegt wethouder Marinka Mulder uit Renkum.
 • Een boom voor iedere nieuwe baby in Ede

  15 november 2019
  OTTERLO - Er komt mogelijk een geboortebos in Ede. De gemeenteraad geeft haar bestuurders de opdracht de mogelijkheden daarvoor te onderzoeken.
 • Ede zoekt nieuwe plek voor brandweer

  15 november 2019
  EDE - De gemeente Ede is op zoek naar een nieuwe plek voor de Brandweerkazerne Ede Centrum. Dat zegt burgemeester René Verhulst tegen de gemeenteraad.
 • Gemeenteraad Ede akkoord met begroting

  15 november 2019
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond ingestemd met de meerjarenbegroting. 35 van de 39 raadsleden gingen akkoord.
 • Gemeenteraad Ede: 'zo snel mogelijk groene bushokjes'

  15 november 2019
  EDE - Het duurt nog wel een tijd, maar Ede krijgt groene bushokjes. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Het zal alleen nog jaren duren voor het zover is: de daken van de huidige bushokjes zijn namelijk niet geschikt voor begroeiing.

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend