Logo De Belofte

WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.

door Thomas Overdijk

De grootste financiële tegenvallers voor Wijchen zijn de hoge zorgkosten en lage inkomsten van het rijk. In 2020 verwacht de gemeente een tekort van acht ton. Het nieuwe jeugdzorgbeleid moet in 2021 verschil maken.

Voor dat beleid kijkt de gemeente samen met Rondom Wijchen, een coöperatie van welzijnspartijen, hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden met lichtere, zogeheten ‘vrij toegankelijke programma’s’. Dat zijn bijvoorbeeld praatgroepen, extra begeleidingen op school of speciale trainingen, zoals faalangsttrainingen.

Zie ook: Wijchen wil minder jongeren doorverwijzen naar intensieve, dure zorg

Kwart minder bijstandsgerechtigden

Wijchen denkt ook dat het plan ‘Wijchen Werkt’ leidt tot lagere kosten voor uitkeringen. Doel van het plan is om het aantal bijstandsgerechtigden op de lange termijn met 25 procent te laten dalen. 

Afgelopen zomer startte het project. 'Met dit plan worden in eerste instantie statushouders klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Van maandagochtend tot en met donderdagmiddag krijgen deelnemers speciale lessen en trainingen, waaronder ook Nederlandse les, zodat hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleind wordt', vertelde wethouder Nick Derks destijds.

Zie ook: Wijchen helpt bijstandsgerechtigden op intensieve manier aan het werk

Meer ozb-belasting

Om verder te besparen, stelt het college een verhoging van de onroerendezaakbelasting met tien procent voor. Dat komt neer op 28 euro per jaar voor een gemiddelde woning. De lastendruk neemt ook toe door stijgende kosten voor afvalverwerking. ‘Het college begrijpt dat elke lastenverhoging inwoners in de portemonnee kan raken’, vertelt wethouder Geert Gerrits.

De gemeente houdt dan volgens Gerrits wel ruimte om voorzieningen in stand te houden, zoals een zwembad, bibliotheek en een ‘rijk verenigingsaanbod’. Hij voegt toe: ‘Tegelijk kunnen we investeren in bijvoorbeeld projecten voor Wijchen-Zuid (Hart van Zuid), het centrum, bedrijventerrein Wijchen Oost en verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.’

De gemeenteraad van Wijchen discussieert op 7 november over de begroting 2020-2023.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend