Logo De Belofte

WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.

door Thomas Overdijk

De grootste financiële tegenvallers voor Wijchen zijn de hoge zorgkosten en lage inkomsten van het rijk. In 2020 verwacht de gemeente een tekort van acht ton. Het nieuwe jeugdzorgbeleid moet in 2021 verschil maken.

Voor dat beleid kijkt de gemeente samen met Rondom Wijchen, een coöperatie van welzijnspartijen, hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden met lichtere, zogeheten ‘vrij toegankelijke programma’s’. Dat zijn bijvoorbeeld praatgroepen, extra begeleidingen op school of speciale trainingen, zoals faalangsttrainingen.

Zie ook: Wijchen wil minder jongeren doorverwijzen naar intensieve, dure zorg

Kwart minder bijstandsgerechtigden

Wijchen denkt ook dat het plan ‘Wijchen Werkt’ leidt tot lagere kosten voor uitkeringen. Doel van het plan is om het aantal bijstandsgerechtigden op de lange termijn met 25 procent te laten dalen. 

Afgelopen zomer startte het project. 'Met dit plan worden in eerste instantie statushouders klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Van maandagochtend tot en met donderdagmiddag krijgen deelnemers speciale lessen en trainingen, waaronder ook Nederlandse les, zodat hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleind wordt', vertelde wethouder Nick Derks destijds.

Zie ook: Wijchen helpt bijstandsgerechtigden op intensieve manier aan het werk

Meer ozb-belasting

Om verder te besparen, stelt het college een verhoging van de onroerendezaakbelasting met tien procent voor. Dat komt neer op 28 euro per jaar voor een gemiddelde woning. De lastendruk neemt ook toe door stijgende kosten voor afvalverwerking. ‘Het college begrijpt dat elke lastenverhoging inwoners in de portemonnee kan raken’, vertelt wethouder Geert Gerrits.

De gemeente houdt dan volgens Gerrits wel ruimte om voorzieningen in stand te houden, zoals een zwembad, bibliotheek en een ‘rijk verenigingsaanbod’. Hij voegt toe: ‘Tegelijk kunnen we investeren in bijvoorbeeld projecten voor Wijchen-Zuid (Hart van Zuid), het centrum, bedrijventerrein Wijchen Oost en verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.’

De gemeenteraad van Wijchen discussieert op 7 november over de begroting 2020-2023.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend