Logo De Belofte

WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.

door Thomas Overdijk

De grootste financiële tegenvallers voor Wijchen zijn de hoge zorgkosten en lage inkomsten van het rijk. In 2020 verwacht de gemeente een tekort van acht ton. Het nieuwe jeugdzorgbeleid moet in 2021 verschil maken.

Voor dat beleid kijkt de gemeente samen met Rondom Wijchen, een coöperatie van welzijnspartijen, hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden met lichtere, zogeheten ‘vrij toegankelijke programma’s’. Dat zijn bijvoorbeeld praatgroepen, extra begeleidingen op school of speciale trainingen, zoals faalangsttrainingen.

Zie ook: Wijchen wil minder jongeren doorverwijzen naar intensieve, dure zorg

Kwart minder bijstandsgerechtigden

Wijchen denkt ook dat het plan ‘Wijchen Werkt’ leidt tot lagere kosten voor uitkeringen. Doel van het plan is om het aantal bijstandsgerechtigden op de lange termijn met 25 procent te laten dalen. 

Afgelopen zomer startte het project. 'Met dit plan worden in eerste instantie statushouders klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Van maandagochtend tot en met donderdagmiddag krijgen deelnemers speciale lessen en trainingen, waaronder ook Nederlandse les, zodat hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleind wordt', vertelde wethouder Nick Derks destijds.

Zie ook: Wijchen helpt bijstandsgerechtigden op intensieve manier aan het werk

Meer ozb-belasting

Om verder te besparen, stelt het college een verhoging van de onroerendezaakbelasting met tien procent voor. Dat komt neer op 28 euro per jaar voor een gemiddelde woning. De lastendruk neemt ook toe door stijgende kosten voor afvalverwerking. ‘Het college begrijpt dat elke lastenverhoging inwoners in de portemonnee kan raken’, vertelt wethouder Geert Gerrits.

De gemeente houdt dan volgens Gerrits wel ruimte om voorzieningen in stand te houden, zoals een zwembad, bibliotheek en een ‘rijk verenigingsaanbod’. Hij voegt toe: ‘Tegelijk kunnen we investeren in bijvoorbeeld projecten voor Wijchen-Zuid (Hart van Zuid), het centrum, bedrijventerrein Wijchen Oost en verduurzaming van gemeentelijk vastgoed.’

De gemeenteraad van Wijchen discussieert op 7 november over de begroting 2020-2023.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend