Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.

door Ton Arbouw

West Betuwe is begin dit jaar als gemeente ontstaan na een fusie tussen Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen. De nieuwe gemeente blijkt financieel gezond. West Betuwe heeft liefst 73 miljoen in de reserve.

Ook zorgen

Toch heeft de wethouder ook zorgen. Zo geeft de gemeente een miljoen meer uit per jaar aan de jeugdzorg en de wet maatschappelijke ondersteuning, dan dat ze van het Rijk krijgen. De komende twee jaar gaat de gemeente dat dekken uit de algemene reserve, laat de wethouder weten. Daarna moeten er wel maatregelen genomen worden.

Verder houdt de gemeente er nog rekening mee dat het samenvoegen van de drie gemeente nog wel even geld blijft kosten. Zo moet het gemeentehuis verbouwd worden en dat gaat naar schatting bijna 13 miljoen euro kosten.

Een andere pittige kluif wordt nog het gelijktrekken van het subsidiebeleid van de drie oude gemeentes. Dit staat wel los van de begroting. Dit nieuwe beleid gaat in principe geen extra geld kosten. Maar als de regels gelijk getrokken worden zullen er instellingen en verenigingen blij zijn, maar er zijn er ook die pijn lijden zegt de wethouder.

Geld voor nieuw beleid

Er is ook zeker geld voor nieuw beleid. Voor volgend jaar gaat dat zelfs om ruim 13 miljoen euro. Een groot deel van het geld wordt ingezet voor fietsknelpunten, wegen en andere infrastructuur. Ook is er ruimte voor om ruim 7,5 ton structureel meer te gaan uitgeven aan bijvoorbeeld de bestrijding van laaggeletterdheid en het beheer van begraafplaatsen.

De begroting wordt op donderdag 7 november in de raad besproken.

Het laatste nieuws uit West Betuwe

 • Containers voor plastic in stadscentra Rivierenland komen later

  06 november 2019
  GELDERMALSEN - De plaatsing van ondergrondse containers voor plastic verpakkingen in de centra van Tiel, Culemborg en Zaltbommel heeft vertraging opgelopen. De beoogde perscontainers zijn niet op tijd geleverd. Inwoners kunnen nu langer gebruikmaken van de speciale zakken die aan huis opgehaald worden.
 • In Rivierenland ga je weer fors meer betalen aan afvalkosten

  30 oktober 2019
  GELDERMALSEN - De afvalstoffenheffing in Rivierenland valt volgend jaar weer duurder uit. Volgens Avri betaalt een gemiddeld huishouden ruim drie tientjes meer. Het is het vierde jaar op rij dat inwoners van de acht gemeenten in Rivierenland fors meer kwijt zijn aan het ophalen van hun afval.
 • Dwangsom voor eigenaar golfbaan en aannemer

  22 oktober 2019
  SPIJK GEM LINGEWAAL - De gemeente West Betuwe wil dwangsommen opleggen aan de eigenaar van het golfterrein in Spijk en een aannemer.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Verzet tegen komst radar van Defensie groeit

  03 september 2019
  HERWIJNEN - Een staatssecretaris die op een namiddag het college van West Betuwe bezoekt, Kamerleden die op de valreep nog Herwijnen aandoen en met bezorgde omwonenden praten. De mogelijke komst van een radarstation van Defensie bij het dorp Herwijnen zet bewoners en politici op scherp.

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend