Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.

door Ton Arbouw

West Betuwe is begin dit jaar als gemeente ontstaan na een fusie tussen Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen. De nieuwe gemeente blijkt financieel gezond. West Betuwe heeft liefst 73 miljoen in de reserve.

Ook zorgen

Toch heeft de wethouder ook zorgen. Zo geeft de gemeente een miljoen meer uit per jaar aan de jeugdzorg en de wet maatschappelijke ondersteuning, dan dat ze van het Rijk krijgen. De komende twee jaar gaat de gemeente dat dekken uit de algemene reserve, laat de wethouder weten. Daarna moeten er wel maatregelen genomen worden.

Verder houdt de gemeente er nog rekening mee dat het samenvoegen van de drie gemeente nog wel even geld blijft kosten. Zo moet het gemeentehuis verbouwd worden en dat gaat naar schatting bijna 13 miljoen euro kosten.

Een andere pittige kluif wordt nog het gelijktrekken van het subsidiebeleid van de drie oude gemeentes. Dit staat wel los van de begroting. Dit nieuwe beleid gaat in principe geen extra geld kosten. Maar als de regels gelijk getrokken worden zullen er instellingen en verenigingen blij zijn, maar er zijn er ook die pijn lijden zegt de wethouder.

Geld voor nieuw beleid

Er is ook zeker geld voor nieuw beleid. Voor volgend jaar gaat dat zelfs om ruim 13 miljoen euro. Een groot deel van het geld wordt ingezet voor fietsknelpunten, wegen en andere infrastructuur. Ook is er ruimte voor om ruim 7,5 ton structureel meer te gaan uitgeven aan bijvoorbeeld de bestrijding van laaggeletterdheid en het beheer van begraafplaatsen.

De begroting wordt op donderdag 7 november in de raad besproken.

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend