Logo De Belofte

DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Al jaren ziet Doetinchem de parkeerinkomsten in de stad teruglopen. Daardoor dreigt er een structureel parkeertekort te ontstaan van 250.000 tot 300.000 euro per jaar. Met de nieuwe maatregelen hoopt het college dit tekort terug te dringen.

'Wij zijn natuurlijk niet blij met de verhoging van het parkeertarief', zegt Gabi Hunter, voorzitter van de ondernemersvereniging in Doetinchem. 'Bij onze klanten is het betaald parkeren een hot item. Een verhoging is nooit goed, zeker niet voor het imago van Doetinchem.'

Alternatieve oplossingen

Ondernemers hebben verschillende alternatieven bedacht. 'De gemeente wil betaald parkeren invoeren van 09.00 tot 21.00 uur. Wij zouden graag zien dat het van 12.00 naar 21.00 uur gaat. Dan kunnen mensen die 's ochtends naar het gemeentehuis moeten gratis parkeren. Zo dragen zowel de horeca als de rest van de ondernemers de parkeerlast', vertelt Hunter.

Luister naar de radioreportage:Een ander voorgesteld alternatief is een parkeervignet voor vergunninghouders. 'Nu mogen vergunninghouders alleen op bepaalde plekken staan. Die plekken zijn vaak de hele dag leeg, omdat mensen naar hun werk gaan. Als je die plekken overdag kan gebruiken voor centrumbezoekers, dan heb je volgens mij een dubbele opbrengst.'

'Waarom zijn de kosten zo hoog?'

Steven Kroon van de PvdA in Doetinchem vindt ook dat de gemeente eerst naar alternatieven moet kijken. 'Het parkeerbedrijf in Doetinchem draait al jaren verlies. In plaats van de rekening weer bij de automobilisten en de bezoekers van de binnenstad neer te leggen, denken wij dat het verstandiger is om eerst eens goed te kijken hoe het kan dat de kosten zo hoog zijn', zegt Kroon.

'De opbrengsten van het parkeerbedrijf staan al langere tijd onder druk', aldus Jeroen Berends van het CDA. 'Ook los van de bezuinigingen was er een grote opgave om de inkomsten en uitgaven hier in balans te krijgen.' De partij bestudeert de maatregelen die het college voorstelt en kijkt naar eventuele alternatieven. 'Als Doetinchem moeten we ervoor zorgen dat we gastvrij en betaalbaar blijven voor bezoekers en inwoners.'

Volgens Kroon had de wethouder deze maatregelen eerder moeten overleggen met de samenleving. 'Ik begrijp dat de ondernemers ook alternatieven hebben, maar ruimte voor een gesprek en dialoog is er blijkbaar niet. Ik denk dat wij als gemeenteraad dan maar met verstandige alternatieven moeten komen.'

De ondernemersvereniging maakt donderdagavond tijdens de beeldvormende raad over de begroting haar alternatieven voor het parkeerbeleid kenbaar. Begin november beslist de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling over de nieuwe parkeermaatregelen.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend