Logo De Belofte

DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Al jaren ziet Doetinchem de parkeerinkomsten in de stad teruglopen. Daardoor dreigt er een structureel parkeertekort te ontstaan van 250.000 tot 300.000 euro per jaar. Met de nieuwe maatregelen hoopt het college dit tekort terug te dringen.

'Wij zijn natuurlijk niet blij met de verhoging van het parkeertarief', zegt Gabi Hunter, voorzitter van de ondernemersvereniging in Doetinchem. 'Bij onze klanten is het betaald parkeren een hot item. Een verhoging is nooit goed, zeker niet voor het imago van Doetinchem.'

Alternatieve oplossingen

Ondernemers hebben verschillende alternatieven bedacht. 'De gemeente wil betaald parkeren invoeren van 09.00 tot 21.00 uur. Wij zouden graag zien dat het van 12.00 naar 21.00 uur gaat. Dan kunnen mensen die 's ochtends naar het gemeentehuis moeten gratis parkeren. Zo dragen zowel de horeca als de rest van de ondernemers de parkeerlast', vertelt Hunter.

Luister naar de radioreportage:Een ander voorgesteld alternatief is een parkeervignet voor vergunninghouders. 'Nu mogen vergunninghouders alleen op bepaalde plekken staan. Die plekken zijn vaak de hele dag leeg, omdat mensen naar hun werk gaan. Als je die plekken overdag kan gebruiken voor centrumbezoekers, dan heb je volgens mij een dubbele opbrengst.'

'Waarom zijn de kosten zo hoog?'

Steven Kroon van de PvdA in Doetinchem vindt ook dat de gemeente eerst naar alternatieven moet kijken. 'Het parkeerbedrijf in Doetinchem draait al jaren verlies. In plaats van de rekening weer bij de automobilisten en de bezoekers van de binnenstad neer te leggen, denken wij dat het verstandiger is om eerst eens goed te kijken hoe het kan dat de kosten zo hoog zijn', zegt Kroon.

'De opbrengsten van het parkeerbedrijf staan al langere tijd onder druk', aldus Jeroen Berends van het CDA. 'Ook los van de bezuinigingen was er een grote opgave om de inkomsten en uitgaven hier in balans te krijgen.' De partij bestudeert de maatregelen die het college voorstelt en kijkt naar eventuele alternatieven. 'Als Doetinchem moeten we ervoor zorgen dat we gastvrij en betaalbaar blijven voor bezoekers en inwoners.'

Volgens Kroon had de wethouder deze maatregelen eerder moeten overleggen met de samenleving. 'Ik begrijp dat de ondernemers ook alternatieven hebben, maar ruimte voor een gesprek en dialoog is er blijkbaar niet. Ik denk dat wij als gemeenteraad dan maar met verstandige alternatieven moeten komen.'

De ondernemersvereniging maakt donderdagavond tijdens de beeldvormende raad over de begroting haar alternatieven voor het parkeerbeleid kenbaar. Begin november beslist de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling over de nieuwe parkeermaatregelen.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Oppositie Doetinchem voelt zich niet gehoord in bezuinigingsdebat

  08 november 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond ingestemd met een flink pakket aan bezuinigingsmaatregelen van in totaal negen miljoen euro. De OZB gaat met vijf procent omhoog, subsidies voor jeugdleden om te sporten worden verminderd en er wordt flink bezuinigd op het sociaal domein. De oppositiepartijen voelden zich totaal niet gehoord en volgens hen was alles al in beton gegoten.
 • Voetballertjes en senioren bieden petities aan tegen bezuiniging in Doetinchem

  07 november 2019
  DOETINCHEM - Jeugdleden van voetbalvereniging DZC'68 en ouderen van het Seniorenontmoetingspunt Doetinchem lieten donderdagavond van zich horen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering over de begroting. Burgemeester Mark Boumans kreeg van beide organisaties een petitie overhandigd, omdat ze het niet eens zijn met de voorgenomen bezuinigingen.
 • Doetinchem wil onderzoek naar cameratoezicht

  01 november 2019
  DOETINCHEM - Na horecaondernemers en de politie is ook de gemeenteraad van Doetinchem voorstander van cameratoezicht. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. In een motie die door een groot deel van de raad werd gesteund, wordt de oproep gedaan om te onderzoeken waar en hoe er cameratoezicht kan komen in het centrum van de stad.
 • Politie en horeca zien cameratoezicht in Doetinchem zitten

  31 oktober 2019
  DOETINCHEM - Horeca-ondernemers en de politie in Doetinchem pleitten voor cameratoezicht in het centrum van de stad. Na de massale vechtpartij van drie weken geleden, waarbij er geweld werd gebruikt tegen hulpverleners, laaide de discussie over cameratoezicht in het centrum van Doetinchem weer op. Vanavond praat de gemeenteraad over het onderwerp.
 • Raad Doetinchem bezorgd over sluiting cellencomplex

  30 oktober 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem is bezorgd over de sluiting van het cellencomplex in Doetinchem. Het CDA dient donderdagavond tijdens de raadsvergadering namens meerdere partijen een motie in, waarin staat dat burgemeester Mark Boumans er alles aan moet doen om deze beslissing van de Nationale Politie ongedaan te maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend