Logo De Belofte

DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Al jaren ziet Doetinchem de parkeerinkomsten in de stad teruglopen. Daardoor dreigt er een structureel parkeertekort te ontstaan van 250.000 tot 300.000 euro per jaar. Met de nieuwe maatregelen hoopt het college dit tekort terug te dringen.

'Wij zijn natuurlijk niet blij met de verhoging van het parkeertarief', zegt Gabi Hunter, voorzitter van de ondernemersvereniging in Doetinchem. 'Bij onze klanten is het betaald parkeren een hot item. Een verhoging is nooit goed, zeker niet voor het imago van Doetinchem.'

Alternatieve oplossingen

Ondernemers hebben verschillende alternatieven bedacht. 'De gemeente wil betaald parkeren invoeren van 09.00 tot 21.00 uur. Wij zouden graag zien dat het van 12.00 naar 21.00 uur gaat. Dan kunnen mensen die 's ochtends naar het gemeentehuis moeten gratis parkeren. Zo dragen zowel de horeca als de rest van de ondernemers de parkeerlast', vertelt Hunter.

Luister naar de radioreportage:Een ander voorgesteld alternatief is een parkeervignet voor vergunninghouders. 'Nu mogen vergunninghouders alleen op bepaalde plekken staan. Die plekken zijn vaak de hele dag leeg, omdat mensen naar hun werk gaan. Als je die plekken overdag kan gebruiken voor centrumbezoekers, dan heb je volgens mij een dubbele opbrengst.'

'Waarom zijn de kosten zo hoog?'

Steven Kroon van de PvdA in Doetinchem vindt ook dat de gemeente eerst naar alternatieven moet kijken. 'Het parkeerbedrijf in Doetinchem draait al jaren verlies. In plaats van de rekening weer bij de automobilisten en de bezoekers van de binnenstad neer te leggen, denken wij dat het verstandiger is om eerst eens goed te kijken hoe het kan dat de kosten zo hoog zijn', zegt Kroon.

'De opbrengsten van het parkeerbedrijf staan al langere tijd onder druk', aldus Jeroen Berends van het CDA. 'Ook los van de bezuinigingen was er een grote opgave om de inkomsten en uitgaven hier in balans te krijgen.' De partij bestudeert de maatregelen die het college voorstelt en kijkt naar eventuele alternatieven. 'Als Doetinchem moeten we ervoor zorgen dat we gastvrij en betaalbaar blijven voor bezoekers en inwoners.'

Volgens Kroon had de wethouder deze maatregelen eerder moeten overleggen met de samenleving. 'Ik begrijp dat de ondernemers ook alternatieven hebben, maar ruimte voor een gesprek en dialoog is er blijkbaar niet. Ik denk dat wij als gemeenteraad dan maar met verstandige alternatieven moeten komen.'

De ondernemersvereniging maakt donderdagavond tijdens de beeldvormende raad over de begroting haar alternatieven voor het parkeerbeleid kenbaar. Begin november beslist de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling over de nieuwe parkeermaatregelen.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend