Logo De Belofte

PUTTEN - Het komende jaar betalen Puttenaren een kleine 13 procent meer ozb-belasting dan in 2019. Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Voor een gezin in een rijtjeswoning betekent dat jaarlijks 50 euro meer belasting. Het college stelt deze verhoging voor in haar begroting voor 2020.

door Ellen Kamphorst

Putten verhoogt de ozb om de financiën op orde te krijgen. Het grootste punt waarmee Putten worstelt zijn de uitgaven op de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Daarnaast vallen de inkomsten vanuit het Rijk tegen. 

Het is een bijzondere dag voor de kersverse financiën wethouder Edwoud 't Jong (SGP). Vorige maand was hij nog fractievoorzitter, nu is hij wethouder financiën: 'Het is een vreemde gewaarwording, in de kadernota heb ik met mijn fractie onderwerpen aangedragen die nu in de begroting staan.' Of hij dan zijn eigen wensen van tafel moest vegen: 'Nee hoor, de gemeenteraad weet heel goed wat de reikwijdte is.' 

En die reikwijdte is beperkt. De gemeente Putten komt in 2019 uit op een verlies en dat wil ze het komend jaar niet weer. t Jong: 'Het streven is om de budgetten niet te overschrijden.' Of dat haalbaar is de vraag. In 2019 geeft Putten 7 miljoen uit aan jeugdzorg, terwijl er 5 miljoen voor begroot is. 't Jong geeft toe dat denken dat de gemeente komend jaar wel binnen de begroting blijven een illusie is: 'Ik vind het belangrijker dat kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben.' Door in te zetten op preventie en de uitgaven beter in kaart brengen hoopt de gemeente in 2020 minder geld uit te geven. 

Toeristen betalen ook meer

Niet alleen Puttenaren gaan meer belasting betalen, ook toeristen die in de gemeente overnachten. Zij moeten in 2020 samen 182.000 euro extra in het laatje brengen. Toeristen die kamperen, betalen minder dan hotelgasten. Dat geld wordt ook besteedt aan het aantrekkelijker maken van Putten voor de toerist. 't Jong: 'Als je het vergelijkt met het westen, betalen toeristen echt niet de hoofdprijs.'

Begin november debatteert de gemeenteraad nog over deze voorstellen. 

Het laatste nieuws uit Putten

 • Puttenaren gaan flink meer belasting betalen

  10 oktober 2019
  PUTTEN - Het komende jaar betalen Puttenaren een kleine 13 procent meer ozb-belasting dan in 2019. Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Voor een gezin in een rijtjeswoning betekent dat jaarlijks 50 euro meer belasting. Het college stelt deze verhoging voor in haar begroting voor 2020.
 • Putten heeft een nieuwe wethouder

  05 september 2019
  PUTTEN - Ewoud 't Jong (51) is benoemd als wethouder Financiën in de gemeente Putten. Hij volgt Nico Gerritsen op die na negen jaar is vertrokken.
 • Nico Gerritsen stopt als wethouder in Putten

  11 juli 2019
  PUTTEN - Nico Gerritsen stopt na de zomervakantie als wethouder van de gemeente Putten. Dat maakte hij woensdagavond na de raadsvergadering bekend.
 • Recreatieondernemers: verhoog de toeristenbelasting in Putten niet zo

  10 juli 2019
  PUTTEN - De Puttense Recreatie Ondernemers Vereniging (PROV) vindt het voorstel van de gemeente om de toeristenbelasting van 1,11 naar 1,50 euro per nacht te verhogen, een slecht plan. Herman Kool, bestuurslid van PROV, zegt dat dit vooral de kampeerders raakt.
 • Meerderheid raad Putten voor belastingverhoging en bezuiniging

  10 juli 2019
  PUTTEN - De onroerendezaakbelastingen (OZB) gaat met tien procent omhoog én ook toeristen moeten in de toekomst meer betalen als ze in Putten verblijven. De coalitie in de gemeenteraad is het met die maatregel eens om de tegenvallende inkomsten van het Rijk op te vangen. Daarnaast zal er in de toekomst worden bezuinigd op de jeugdhulp en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De oppositie stemde tegen de plannen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend