Logo De Belofte

TIEL - Tiel gaat meer rekenen voor het aanvragen van vergunningen en meewerken aan bouwprojecten om het hoofd te bieden aan almaar stijgende zorgkosten. Daarbij wordt een flink beroep gedaan op reserves en worden investeringen uitgesteld. Bovenop de bezuinigingen die eerder dit jaar bedacht zijn, biedt dit de stad enige financiële lucht. Maar Tiel is met deze nieuwe begroting nog lang niet uit de problemen.

door Menno Provoost

In het voorjaar presenteerde het stadsbestuur een plan om de broekriem flink aan te halen. Over de hele linie wordt bezuinigd op zaken als cultuur, sport en evenementen. Daarbij stijgt de gemeentelijke belasting (ozb) met 9 procent en wordt het parkeren duurder. Hoewel deze maatregelen in november nog formeel moeten worden vastgesteld, werd in mei al duidelijk dat het niet voldoende zou zijn om Tiel weer in de groene cijfers te krijgen.

Met de nieuwe berekeningen voor de bijdragen vanuit het Rijk in september ziet het er iets rooskleuriger uit. De tekorten voor 2020 en 2021 zijn te overzien. Dan moeten wel de eerder voorgestelde bezuinigingen worden doorgevoerd.

Daarnaast stelt het college van burgemeester en wethouders nu voor om meer zaken te betalen vanuit het rioleringsfonds, om leges voor vergunningen te verhogen en om een hogere bijdrage bij bouwprojecten te vragen. Daarbij ziet het college af van meer stortingen in een reserve voor de grote verbouwing van het Lingecollege. Investeringen in het opknappen van de Burense Poort en de rondweg Passewaaij worden uitgesteld.

Daarmee is de begroting voor 2020 en 2021 sluitend. De gemeente kan deze jaren ook nog profiteren van miljoenen aan belasting op elektriciteitsleidingen en gasleidingen. Vanaf 2022 mag deze zogenoemde precarioheffing echter niet meer worden opgelegd.

Toezicht provincie

In 2022 duikt het saldo van Tiel alweer naar 2,3 miljoen in het rood. Daarmee voldoet de gemeente niet aan de eisen van de provincie, die financieel toezicht houdt op de gemeenten. De provincie heeft al eerder aangegeven dat er kritisch gelet wordt op de financiële situatie van Tiel en zou kunnen overgaan op preventief toezicht. Volgens Tiel is er in gesprekken met de provincie gebleken dat er begrip is voor de positie waarin Tiel zich, evenals veel andere gemeenten, bevindt en wil de provincie zich als partner opstellen om de problemen het hoofd te bieden.

Het zijn met name de kosten voor sociale zaken zoals jeugdhulp, de Wmo en de afdeling werk en inkomen die steeds meer kosten. Meer dan de helft van de ruim 131 miljoen euro die de gemeente jaarlijks uitgeeft zijn hiervoor bestemd. Vorig jaar is er drie miljoen euro extra uitgetrokken om de kostenstijging van met name de jeugdhulp op te vangen. Er zijn maatregelen bedacht om dit bedrag in een paar jaar tijd weer omlaag te brengen. Maar dat lijkt niet te gebeuren. Vooralsnog stijgen de kosten alleen maar meer en moet er jaarlijks nog twee miljoen bij.

Overigens is in de begroting zoals gebruikelijk in Tiel wel wat ruimte ingebouwd om nieuwe investeringen te doen. Daarvoor is ieder jaar 2 ton incidenteel plus 2 ton structureel (dus voor alle daarop volgende jaren) uitgetrokken. Vanuit het bezuinigingsplan in mei is ook wat extra geld beschikbaar voor nieuwe investeringen en er wordt een potje ingesteld om onverwachte negatieve effecten van de bezuinigingen te kunnen verzachten.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Lachgas in de ban in Tiel

  14 oktober 2019
  TIEL - 'Het is afgelopen met lachgas in de binnenstad', oppert Tielse burgemeester Hans Beenakker. Woensdagavond besluit de gemeenteraad of het goedje definitief in de ban wordt gedaan.
 • Tiel schroeft lasten verder op, maar is nog niet uit de problemen

  10 oktober 2019
  TIEL - Tiel gaat meer rekenen voor het aanvragen van vergunningen en meewerken aan bouwprojecten om het hoofd te bieden aan almaar stijgende zorgkosten. Daarbij wordt een flink beroep gedaan op reserves en worden investeringen uitgesteld. Bovenop de bezuinigingen die eerder dit jaar bedacht zijn, biedt dit de stad enige financiële lucht. Maar Tiel is met deze nieuwe begroting nog lang niet uit de problemen.
 • Tielse raadsleden gaan boekje te buiten; hoorzittingen moeten over

  03 oktober 2019
  TIEL - Tielse raadsleden die in een hoorcommissie voor ruimtelijke plannen zaten, zijn hun boekje te buiten gegaan. Ze spraken buiten de officiële gesprekken om met belanghebbenden. Om de schijn van beïnvloeding weg te nemen, laat Tiel de procedure overdoen door een externe commissie.
 • Omgevingsdienst blundert bij stilleggen bouwproject om vervuilde grond

  01 oktober 2019
  TIEL - Omgevingsdienst Rivierenland heeft geblunderd in het optreden tegen vermeende vervuiling van opgebrachte grond aan de Passewaaijse Hogeweg in Tiel. De bezwarencommissie constateert dat het werk ten onrechte is stilgelegd en dat de eisen die aan de grond gesteld werden niet deugen.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend