Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen verhoogt de onroerendezaakbelasting (ozb) mogelijk met 12,25 procent. Het is een van de bijna veertig bezuinigingsvoorstellen waarmee het gemeentebestuur jaarlijks gemiddeld 5,3 miljoen euro wil besparen.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De ozb zou aanvankelijk maar 2,25 procent stijgen. Maar het college wil daar nu 10 procent bovenop doen om te voorkomen dat de stad moet bezuinigen op basisvoorzieningen.

'Als je een woningeigenaar bent en je woning is 250.000 euro waard, gaat het om ruim 3,50 euro per maand', zegt wethouder Dennis Gudden. 'Voor die 3,50 euro per maand extra houd je wel een bibliotheek, zwembad en het theater in stand en zorgen we dat er goede zorg voor onze inwoners is. En die basisvoorzieningen zijn van groot belang voor onze stad. Daarom maken wij deze keuzes.'

Parkeren duurder 

De extra verhoging van de ozb levert de gemeente naar verwachting 1 miljoen euro per jaar op. Maar dat is niet voldoende, want tot 2023 moet de gemeente jaarlijks 4,3 tot 5,7 miljoen euro bezuinigen.

Het college wil parkeren in Wageningen daarom bijvoorbeeld ook flink duurder maken: een parkeervergunning wordt 67,50 euro in plaats van 45 euro per jaar. Voor parkeren in de binnenstad geldt een verhoging van 20 cent per uur tot een maximaal tarief van 1,80 euro per uur. De gemeente bezuinigt ook op wegonderhoud. 

Anderhalf miljoen euro minder voor zorg en welzijn

Wageningen schrapt jaarlijks zo'n anderhalf miljoen euro voor zorg en welzijn. Voor beschermd wonen staat een besparing van 200.000 euro per jaar op papier. 'Maar dat hebben we al bereikt door het beter en goedkoper te doen, doordat we het zelf uitvoeren', laat een woordvoerder weten. 'We nemen niemand iets af, juist niet bij zo'n kwetsbare groep.'

Ook wordt er mogelijk jaarlijks 130.000 euro bezuinigd op begeleiding van mensen met een psychiatrische beperking.

De grootste financiële slag wil het college overigens slaan door minder zorgpersoneel extern in te huren en meer mensen in vaste dienst te nemen. Dat zou per 2021 meer dan een half miljoen euro per jaar schelen. 

Gebouwen in de verkoop 

Opmerkelijk is dat het gemeentebestuur twaalf gebouwen wil verkopen om zo de financiën rond te krijgen. 'Dat levert een structurele bezuiniging op in onderhoudslasten en financiële middelen om deze zware tijd door te komen', zegt Gudden. Het college verwacht met de verkoop meer dan 2,6 miljoen euro te besparen.

Besluit gemeenteraad

De begroting is nog niet definitief, de gemeenteraad gaat zich er op 29 oktober voor het eerst over buigen. Eind november wordt er over gestemd. Tot die tijd kan de gemeenteraad nog wijzigingen doorvoeren.  

Lees ook: Wageningen heeft bezuinigingsstress na extra domper vanuit het Rijk

 


 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend