Logo De Belofte

ZUTPHEN - Een zee van gekleurde ballonnen die de lucht in gaan bij een bruiloft of het oplaten van een wensballon tijdens de jaarwisseling: in Zutphen is het binnenkort verboden. Het college volgt daarmee de gemeenten Brummen en Oude IJsselstreek, die eerder het oplaten van ballonnen al in de ban deden.

door Madelien Jansen

Met een breed aangenomen motie verzocht de gemeenteraad het college eerder dit jaar een verbod in te stellen voor het op- en loslaten van ballonnen bij evenementen en festiviteiten. Het gemeentebestuur geeft daar nu gehoor aan. 

Sinds een aantal jaar ontmoedigt de gemeente Zutphen het oplaten van ballonnen al actief. Volgens het college werkt dit zogeheten ontmoedigingsbeleid goed, maar toch worden er bij kleine evenementen en privé-aangelegenheden nog wel eens ballonnen opgelaten. Op verzoek van de gemeenteraad gaat het college daarom nu over tot een verbod. 

Milieuvervuiling en dierenleed

Het oplaten van ballonnen staat al een aantal jaar ter discussie. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien ballonrestjes bijvoorbeeld aan voor voedsel. Ook kunnen dieren verstrikt raken in de linten of touwtjes waar de ballon aan vast zit. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn volgens het gemeentebestuur ook geen goed alternatief: deze zouden door de natuur niet snel genoeg afgebroken worden, waardoor dieren ook deze ballonnen voor voedsel aanzien. 

De landelijke tendens is dat steeds meer gemeenten het oplaten van ballonnen verbieden. Zo is het aantal gemeenten met een verbod in één jaar tijd verdrievoudigd. Met een algemeen verbod volgt Zutphen deze ontwikkeling. Wanneer het verbod precies ingaat, is nog niet bekend. 

Zie ook: Op deze plekken in Gelderland mag je geen ballon oplaten

Het laatste nieuws uit Zutphen

Overig verkiezingsnieuws

 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend