Logo De Belofte

HENGELO - Niet in een drukke omgeving kunnen werken, belast zijn met een fysieke handicap of de juiste sociale vaardigheden missen. De gemeente Bronckhorst gaat inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt nu zelf helpen. Er wordt onder andere een leer-werkcentrum opgericht om deze doelgroep aan het werk te krijgen.

Bronckhorst moest actie ondernemen nadat de gemeente besloot uit de Gemeenschappelijke Regeling Delta te stappen. In die samenwerking met omliggende gemeenten werden mensen aan het werk geholpen.

Vanaf januari is dat dus anders: dan doet de gemeente het zelf. In totaal gaat het om 170 inwoners. Voor de mensen die niet onder Delta vallen, maar onder bijvoorbeeld Laborijn verandert er niets.

Korte lijntjes met ondernemers

Sinds de invoering van de Participatiewet, in 2015, zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor nieuwe mensen die onder deze doelgroep vallen. De gemeente wil de inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zo goed mogelijk begeleiden naar werk. Samen met reïntegratiebedrijf Meesterwerk Werkprojecten wordt daarom een leer-werkcentrum opgericht.  

Omdat er veel vacatures zijn in Bronckhorst hoopt de gemeente dat er korte lijntjes ontstaan met het bedrijfsleven. 'We zien dat onze ondernemers een grote bereidheid hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een werkplek te helpen. Dat is mooi en belangrijk', laat wethouder Willem Buunk van de gemeente weten.

In het leer-werkcentrum werken overheid, onderwijs en ondernemers samen in de begeleiding en ondersteuning van de deelnemers. Het centrum komt op het Industriepark Zelhem en moet in oktober van start gaan. 

Soepele overgang

De komende tijd worden de mensen geïnformeerd. Zij krijgen uitgelegd wat het allemaal voor hen betekent en waar ze terecht kunnen met vragen. 'Voor deze groep kunnen veranderingen van grote invloed zijn op onder andere het persoonlijk functioneren en welbevinden', geeft de gemeente aan. 'Daarom streven wij naar een zo geruisloos mogelijke overgang naar de nieuwe situatie.'

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend