Logo De Belofte

APELDOORN - Vuurwerkvrije zones in Apeldoorn: de mogelijkheid daarvoor wordt vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De raad heeft het college opdracht gegeven de APV te wijzigen. Volgende week wordt er een klap op gegeven. Op termijn komt er waarschijnlijk een totaalverbod, maar dat is dit jaar niet meer haalbaar.

door Bastiaan van Blokland

Een warrig raadsdebat donderdagavond. Wat willen de partijen in de raad nu met dat vuurwerk? De meerderheid wil in ieder geval dat het college de APV wijzigt, zodat er zones kunnen komen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. VVD, CDA, Lokaal Apeldoorn en de SP zijn tegen. Hoewel het CDA onlangs wel met een motie kwam voor een totaalverbod. D66 en de Partij voor de Dieren kwamen met een gelijkende motie.

'Nederlanders bepalen vaak eigen regels'

Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden is, na een periode van afwezigheid door ziekte, voor het eerst weer aanwezig. Zij gaat over de veiligheid in haar gemeente en is dus, zoals dat heet, portefeuillehouder. 

Van Wingerden brengt de visie van de politie voor het voetlicht: die geeft aan het liefst hotspots te zien waar mag worden afgestoken. De mate van handhaving zal altijd lastig blijken, zo verwoordde zij het. 'Wij Nederlanders zijn nogal geneigd onze eigen regels te bepalen.' Zorgen over handhaving worden gedeeld door partijen die zowel voor als tegen een (totaal)verbod zijn.

Waar?

Hotspots om vuurwerk af te steken kunnen met de wijziging van de APV straks worden omgezet in vuurwerkvrije zones. Maar waar? Dat is nog onduidelijk. Een onderzoek naar vuurwerkoverlast biedt wel enkele handvatten: maneges, kinderboerderijen en asiels worden, naast de eigen buurt, vaak genoemd door Apeldoorners.

In dat onderzoek zegt 70 procent voor vuurwerkvrije zones te zijn en 58 procent voor een algeheel vuurwerkverbod. Ook zegt meer dan de helft overlast te ervaren.

Totale afschaffing 

Het CDA kwam, enigszins verrassend, met een motie voor totale afschaffing van vuurwerk. D66 en de Partij voor de Dieren deden dat ook. Het verbod zou volgend jaar, of binnen enkele jaren, moeten ingaan.

Behalve de VVD en Lokaal Apeldoorn zijn eigenlijk alle aanwezige partijen het erover eens dat vuurwerk op termijn het liefst helemaal niet meer moet worden afgestoken of zelfs verkocht en vervoerd.

Burgemeester Van Wingerden geeft aan dat de minister eerst moet komen met een landelijke vuurwerkbesluit in november. De Kamer stemde begin deze week in met een uitgebreider vuurwerkverbod. Zij voegt daaraan toe dat vervoer en verkoop van vuurwerk niet door de gemeente kunnen worden verboden.

'Verantwoordelijkheid bij burger'

Coalitiepartij Lokaal Apeldoorn zit in dubio. Ze is fel tegen een totaalverbod, want de keuze voor afsteken en de verantwoordelijkheid voor overlastbeperking moet in eerste instantie bij de burger liggen, vindt de partij.

Raadslid Arjan Steenbeek stemt tegen de wijziging van de APV. Maar hij voegt op het einde toe de mogelijkheid om een vuurwerk vrije zone in te kúnnen stellen, eigenlijk wel te willen. Je hoeft het immers niet uit te voeren. De verordening biedt alleen die mogelijkheid.

'Geen gedoe'

Het CDA denkt daar anders over. Hessel Dooper: 'Het CDA wil géén gedoe met zones.' De partij hoopt per volgend jaar op een totaalverbod. 'Dat is duidelijkheid.' In zijn totaliteit is een meerderheid wel te porren voor een totaalverbod. Alleen gaat het niet lukken dat volgende week al in de APV te zetten. Er is geen eenduidige visie op hoe een totaalverbod eruit moet zien.

Omdat de APV maar enkele keren per jaar wordt herzien, zal tot in het voorjaar van 2020 moeten worden gewacht om deze weer te wijzigen. Mocht de raad hiermee verder willen.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend