Logo De Belofte

WENUM-WIESEL - Hele families, opgehokt in één woonwagen, of mensen die in een rijtjeshuis wonen, maar liever wonen op 'het kamp': de behoefte aan meer woonwagenplekken is groot. Want waar moet de volgende generatie anders wonen? De Apeldoornse gemeenteraad praat er donderdagavond over. Omroep Gelderland ging alvast buurten op het kamp.

door Bastiaan van Blokland

Niet alleen telt Apeldoorn een flink aantal mensen dat woont in woonwagens of daarin zou willen wonen, ook is de Veluwse stad een uitvalsbasis voor kermisexploitanten. Ook zij zijn gehecht aan deze manier van leven. Maar er komen al jarenlang geen nieuwe plekken bij.

Tegen wil en dank

In totaal geven 169 Apeldoorners aan liever in een woonwagen te wonen, nu of in de toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek naar woonwensen in Apeldoorn. Door ruimtegebrek wonen meerdere generaties woonwagenbewoners soms samen in een woonwagen, bouwen zij illegaal bij of komen ze tegen wil en dank in een rijtjeshuis terecht. 

Tekst loopt door onder de video:

Sabina Achterbergh maakt zich al jaren sterk voor de positie van woonwagenbewoners. Ze is zelf half-Sinti, half-reiziger en adviseerde onderzoeksbureau Labyrinth bij het opzetten van hun onderzoek. Die deed dit uiteindelijk in opdracht van de gemeente Apeldoorn. 

Afgeslankt

De gemeente kent veel standplaatsen, verdeeld over tientallen plekken. Sommige zijn groot en soms zijn het plaatsen waar maar zes trailers staan, omsloten door een woonwijk. Kamp De Haere, bij Wenum-Wiesel, was vroeger een plek waar meer dan 180 gezinnen woonden. Er staan nu nog iets meer dan zestig trailers. Jarenlang werden gezinnen verplaatst naar andere locaties, het kamp werd afgeslankt.

Achterbergh spreekt van een 'uitsterfbeleid'. Maar zo'n beleid mag sinds vorig jaar niet meer. Na een goed gesprek met de toenmalige burgemeester John Berends en het onderzoek dat de behoefte weergeeft, heeft Achterbergh hoop op verbetering.

Werk maken van de situatie

Bewoners willen dat de gemeente eindelijk werk maakt van hun situatie, in de hoop dat er weer standplaatsen worden gecreëerd en zij er eventueel een eigen trailer op mogen zetten. Op die manier zitten zij ook niet vast aan een woonwagen die de woningbouwvereniging verhuurt. De gemeenteraad praat ook daar donderdagavond verder over.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend