Logo De Belofte

NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze zomer trok het college de zomernota die tot aan 2023 was gemaakt nog terug, als gevolg van de tegenvallende meicirculaire: het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt voor de uitvoering van taken als jeugdzorg.

Schommelden rijkstoelages onwerkbaar

Wethouder Monique Esselbrugge verzuchtte toen al dat er met dit soort schommelende rijkstoelages niet te begroten valt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is ondertussen dan ook druk aan het lobbyen bij het Rijk om hier meer stabiliteit in aan te brengen en ook de Tweede Kamer heeft zich hier hard voor gemaakt.

'Pijn eerlijk verdeeld'

Toch denkt de wethouder dat er voor de komende jaren een begroting ligt waarbij de pijn van de bezuinigingen eerlijk verdeeld wordt over de gemeente, burgers en bedrijven. Na overleg met de gemeenteraad zijn er keuzes gemaakt waarbij de ambities van het coalitieakkoord volgens Esselbrugge grotendeels overeind blijven. 'Wij gaan nog steeds voor een duurzame, sociaal-economisch veerkrachtige en aantrekkelijke stad.'

Disclaimers

Maar de wethouder biedt de herziene begroting wel aan met een 'disclaimer', want er zijn de nodige 'mitsen en maren.' Zo is niet duidelijk hoeveel Nijmegen dit jaar krijgt van het Rijk. Dat hangt af van de bestedingen die het Rijk zelf doet.

De huidige stikstofproblematiek maakt dat nog erger, want zelfs als het Rijk wíl investeren kunnen projecten nog stilgelegd worden als daarmee de stikstofnormen worden overschreden.

Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt parten, zo zegt wethouder Esselbrugge. 'Personeelstekorten in de zorg en onderwijs heb je niet zomaar opgelost met extra uitgaven, als het personeel niet te vinden is.'

Daarnaast blijven er volgens Esselbrugge 'dossiers met risico's, zoals de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp'. Daardoor is het denkbaar dat de meerjarenbegroting volgend jaar opnieuw bijgesteld mag worden. Burgemeester Bruls vult aan dat ook dit voor een groot deel komt door de wisselende bijdrages vanuit het Rijk. 'Het is allemaal niet meer bij te houden.'

'Slingers niet ophangen'

Al met al is wethouder Esselbrugge blij dát er een meerjarenbegroting ligt, maar 'het is voor ons geen reden om de slingers op te hangen.' De gemeenteraad spreekt zich op 13 november uit over de definitieve vaststelling van de programmabegroting.

Zie ook: Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend