Logo De Belofte

NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze zomer trok het college de zomernota die tot aan 2023 was gemaakt nog terug, als gevolg van de tegenvallende meicirculaire: het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt voor de uitvoering van taken als jeugdzorg.

Schommelden rijkstoelages onwerkbaar

Wethouder Monique Esselbrugge verzuchtte toen al dat er met dit soort schommelende rijkstoelages niet te begroten valt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is ondertussen dan ook druk aan het lobbyen bij het Rijk om hier meer stabiliteit in aan te brengen en ook de Tweede Kamer heeft zich hier hard voor gemaakt.

'Pijn eerlijk verdeeld'

Toch denkt de wethouder dat er voor de komende jaren een begroting ligt waarbij de pijn van de bezuinigingen eerlijk verdeeld wordt over de gemeente, burgers en bedrijven. Na overleg met de gemeenteraad zijn er keuzes gemaakt waarbij de ambities van het coalitieakkoord volgens Esselbrugge grotendeels overeind blijven. 'Wij gaan nog steeds voor een duurzame, sociaal-economisch veerkrachtige en aantrekkelijke stad.'

Disclaimers

Maar de wethouder biedt de herziene begroting wel aan met een 'disclaimer', want er zijn de nodige 'mitsen en maren.' Zo is niet duidelijk hoeveel Nijmegen dit jaar krijgt van het Rijk. Dat hangt af van de bestedingen die het Rijk zelf doet.

De huidige stikstofproblematiek maakt dat nog erger, want zelfs als het Rijk wíl investeren kunnen projecten nog stilgelegd worden als daarmee de stikstofnormen worden overschreden.

Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt parten, zo zegt wethouder Esselbrugge. 'Personeelstekorten in de zorg en onderwijs heb je niet zomaar opgelost met extra uitgaven, als het personeel niet te vinden is.'

Daarnaast blijven er volgens Esselbrugge 'dossiers met risico's, zoals de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp'. Daardoor is het denkbaar dat de meerjarenbegroting volgend jaar opnieuw bijgesteld mag worden. Burgemeester Bruls vult aan dat ook dit voor een groot deel komt door de wisselende bijdrages vanuit het Rijk. 'Het is allemaal niet meer bij te houden.'

'Slingers niet ophangen'

Al met al is wethouder Esselbrugge blij dát er een meerjarenbegroting ligt, maar 'het is voor ons geen reden om de slingers op te hangen.' De gemeenteraad spreekt zich op 13 november uit over de definitieve vaststelling van de programmabegroting.

Zie ook: Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend