Logo De Belofte

NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze zomer trok het college de zomernota die tot aan 2023 was gemaakt nog terug, als gevolg van de tegenvallende meicirculaire: het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt voor de uitvoering van taken als jeugdzorg.

Schommelden rijkstoelages onwerkbaar

Wethouder Monique Esselbrugge verzuchtte toen al dat er met dit soort schommelende rijkstoelages niet te begroten valt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is ondertussen dan ook druk aan het lobbyen bij het Rijk om hier meer stabiliteit in aan te brengen en ook de Tweede Kamer heeft zich hier hard voor gemaakt.

'Pijn eerlijk verdeeld'

Toch denkt de wethouder dat er voor de komende jaren een begroting ligt waarbij de pijn van de bezuinigingen eerlijk verdeeld wordt over de gemeente, burgers en bedrijven. Na overleg met de gemeenteraad zijn er keuzes gemaakt waarbij de ambities van het coalitieakkoord volgens Esselbrugge grotendeels overeind blijven. 'Wij gaan nog steeds voor een duurzame, sociaal-economisch veerkrachtige en aantrekkelijke stad.'

Disclaimers

Maar de wethouder biedt de herziene begroting wel aan met een 'disclaimer', want er zijn de nodige 'mitsen en maren.' Zo is niet duidelijk hoeveel Nijmegen dit jaar krijgt van het Rijk. Dat hangt af van de bestedingen die het Rijk zelf doet.

De huidige stikstofproblematiek maakt dat nog erger, want zelfs als het Rijk wíl investeren kunnen projecten nog stilgelegd worden als daarmee de stikstofnormen worden overschreden.

Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt parten, zo zegt wethouder Esselbrugge. 'Personeelstekorten in de zorg en onderwijs heb je niet zomaar opgelost met extra uitgaven, als het personeel niet te vinden is.'

Daarnaast blijven er volgens Esselbrugge 'dossiers met risico's, zoals de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp'. Daardoor is het denkbaar dat de meerjarenbegroting volgend jaar opnieuw bijgesteld mag worden. Burgemeester Bruls vult aan dat ook dit voor een groot deel komt door de wisselende bijdrages vanuit het Rijk. 'Het is allemaal niet meer bij te houden.'

'Slingers niet ophangen'

Al met al is wethouder Esselbrugge blij dát er een meerjarenbegroting ligt, maar 'het is voor ons geen reden om de slingers op te hangen.' De gemeenteraad spreekt zich op 13 november uit over de definitieve vaststelling van de programmabegroting.

Zie ook: Nijmegen moet stevig bezuinigen: 'Geen heilige huisjes'

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.
 • Nijmegen niet voor lokaal vuurwerkverbod nu Den Haag maatregelen aankondigt

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad ziet een algeheel lokaal vuurwerkverbod in de Waalstad niet zitten. Dat bleek woensdagavond bij de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daar was om gevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Een deel van de raad vroeg zich af waarom, omdat de landelijke politiek al maatregelen heeft aangekondigd.
 • Nijmegen bouwt 15.000 huizen, maar groene karakter blijft

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Nijmegen bouwt de komende jaren 15.000 woningen, maar wel binnen de bestaande stad. Het college wil het groene karakter van de stad behouden en zelfs versterken. De werkgelegenheid groeit met 1000 banen per jaar. Deze ambities staan in de ontwerp-Omgevingsvisie Nijmegen 2020-2040 Stad in Beweging.
 • Roep om bedelverbod in Nijmegen

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Moet bedelen in Nijmegen verboden worden? De Waalstad heeft als één van de laatste grote steden nog niet zo'n verbod en volgens Nick de Graaf (VVD) werkt dat als 'honing op bijen' voor bedelaars uit de rest van het land. Hij vraagt samen met Charlotte Brand (PvdA) of het college zo'n bedelverbod opnieuw wil onderzoeken.
 • Wel hardrijders, maar geen flitspalen op deze drukke plek

  11 februari 2020
  NIJMEGEN - Ze komen er niet: flitspalen langs de Prins Mauritssingel in Nijmegen-Noord. 'Helaas', voegt het college van burgemeester en wethouders daar nog aan toe. Omwonenden willen structurele handhaving van de maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Er wordt door veel automobilisten te hard gereden op de weg tussen Arnhem en Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gevoelig onderwerp in Elburgse politiek niet besproken

  17 februari 2020
  ELBURG - De gemeenteraad spreekt maandagavond toch niet over de winkeltijdenverordening. Een voorstel van burgemeester Jan Nathan Rozendaal om het agendapunt door te schuiven, werd gesteund door een ruime meerderheid van de gemeenteraad. De aanpassingen zullen nu eerst uitgebreid in een commissievergadering besproken worden.
 • Plan om koopzondag onmogelijk te maken, ondernemers zijn boos

  17 februari 2020
  ELBURG - De plannen om de Elburgse winkeltijdenverordening aan te passen, stuiten op verzet bij lokale ondernemers. In de plannen is de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor de koopzondag geschrapt. 'Dat is een stap terug in de tijd.'
 • ANALYSE | Is afblazen totale renovatie Arnhems gemeentehuis verstandig?

  17 februari 2020
  ARNHEM - Miljoenen moesten er extra in het Arnhemse gemeentehuis worden gepompt om de moderniserings- en duurzaamheidsambities van het stadsbestuur waar te maken. En dus trapte wethouder Jan van Dellen op de rem. Een natuurlijke reactie, zo lijkt het. Maar is dat ook de logische, rationele keuze?
 • Rommelig plein in Ede wordt aangepakt: 'Nu geen visitekaartje'

  17 februari 2020
  EDE - Parkeerplaats het Kuiperplein in Ede wordt de komende tijd grondig aangepakt. Het is straks 'geen grauwe plek meer', belooft de gemeente. Vandaag starten de werkzaamheden, waardoor er tijdelijk minder parkeerruimte is.
 • 'Te weinig aandacht voor veiligheidsrisico's van duurzaamheid'

  17 februari 2020
  ARNHEM - Duurzame ontwikkelingen als elektrische voertuigen of zonnepanelen brengen veiligheidsrisico's met zich mee. Je kunt ze bijvoorbeeld moeilijker blussen. Dat constateert de Arnhemse VVD na overleg met de brandweer. De partij wil dat de veiligheidsregio dit nadrukkelijker meeneemt in haar aanpak en dient daartoe een voorstel in.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend