Logo De Belofte

WIJCHEN - Mensen die illegaal op vakantiepark De Wighenerhorst in Wijchen wonen, krijgen waarschijnlijk in oktober al de eerste handhavingsbrief in de bus. Na ontvangst hebben ze zes maanden de tijd om hun biezen te pakken. Daarna riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10.000 euro.

De Vereniging van Eigenaren van recreatiepark De Wighenerhorst diende eind 2018 een handhavingsverzoek in, waarna de gemeente op 21 maart de situatie onder de loep nam. In juni publiceerde Wijchen onderzoeksresultaten: bij 51 procent van de 109 vakantiehuizen is sprake van illegale bewoning. Om hier een einde aan te maken, stuurt de gemeente nu de handhavingsbrieven.

Boete van 10.000 euro

Na ontvangst van de brief gaat een vertrektermijn van zes maanden in. Blijven de illegale bewoners na dat halfjaar toch op het park, dan ontvangen zij per maand een boete van 2000 euro die kan oplopen tot een maximum van 10.000. De gemeente stelt dat de brieven niet allemaal in één keer op de post worden gedaan: ‘De eerste wordt waarschijnlijk nog in oktober verstuurd.'

In juni gaf de gemeente aan dat dit naar verwachting niet zonder slag of stoot zal verlopen: 'We weten niet hoe bewoners reageren bij het ontvangen van de brieven. Er kan onrust op het park ontstaan.'

Zie ook: Wijchen treedt op tegen illegale bewoning op vakantiepark: 'Er kan onrust ontstaan'

'Enorme druk op gezinsleven'

Afgelopen weekend stelde D66 Wijchen vragen over de situatie op het vakantiepark. Mensen die op het park mogen wonen, hebben een zogeheten gedoogbeschikking. Volgens D66 wonen er gezinnen waarvan één ouder wél zo’n beschikking heeft, maar de andere ouder niet. ‘En dat zet een enorme druk op het gezinsleven’, aldus fractievoorzitter Emmy Wittenberg.

‘Het is aan de bewoners om hun situatie op te lossen’, reageert de gemeente. 'De gemeente heeft 1,5 jaar geleden aangegeven dat zij actie moeten ondernemen en niet moeten afwachten. Wij halen geen gezinnen uit elkaar. In goed overleg is de gemeente bereid maatwerk te leveren.'

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend