Logo De Belofte

WIJCHEN - Mensen die illegaal op vakantiepark De Wighenerhorst in Wijchen wonen, krijgen waarschijnlijk in oktober al de eerste handhavingsbrief in de bus. Na ontvangst hebben ze zes maanden de tijd om hun biezen te pakken. Daarna riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10.000 euro.

De Vereniging van Eigenaren van recreatiepark De Wighenerhorst diende eind 2018 een handhavingsverzoek in, waarna de gemeente op 21 maart de situatie onder de loep nam. In juni publiceerde Wijchen onderzoeksresultaten: bij 51 procent van de 109 vakantiehuizen is sprake van illegale bewoning. Om hier een einde aan te maken, stuurt de gemeente nu de handhavingsbrieven.

Boete van 10.000 euro

Na ontvangst van de brief gaat een vertrektermijn van zes maanden in. Blijven de illegale bewoners na dat halfjaar toch op het park, dan ontvangen zij per maand een boete van 2000 euro die kan oplopen tot een maximum van 10.000. De gemeente stelt dat de brieven niet allemaal in één keer op de post worden gedaan: ‘De eerste wordt waarschijnlijk nog in oktober verstuurd.'

In juni gaf de gemeente aan dat dit naar verwachting niet zonder slag of stoot zal verlopen: 'We weten niet hoe bewoners reageren bij het ontvangen van de brieven. Er kan onrust op het park ontstaan.'

Zie ook: Wijchen treedt op tegen illegale bewoning op vakantiepark: 'Er kan onrust ontstaan'

'Enorme druk op gezinsleven'

Afgelopen weekend stelde D66 Wijchen vragen over de situatie op het vakantiepark. Mensen die op het park mogen wonen, hebben een zogeheten gedoogbeschikking. Volgens D66 wonen er gezinnen waarvan één ouder wél zo’n beschikking heeft, maar de andere ouder niet. ‘En dat zet een enorme druk op het gezinsleven’, aldus fractievoorzitter Emmy Wittenberg.

‘Het is aan de bewoners om hun situatie op te lossen’, reageert de gemeente. 'De gemeente heeft 1,5 jaar geleden aangegeven dat zij actie moeten ondernemen en niet moeten afwachten. Wij halen geen gezinnen uit elkaar. In goed overleg is de gemeente bereid maatwerk te leveren.'

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend