Logo De Belofte

WAGENINGEN - Dennis Gudden (D66) vertrekt als wethouder van de gemeente Wageningen. Dat laat de gemeente maandag weten. Reden van zijn vertrek is een drie maanden durende reis naar Nieuw Zeeland in verband met werk van zijn vrouw.

Aanvankelijk zouden de andere wethouders Gudden's taken tijdelijk op zich nemen. Maar die optie is van de baan omdat collega Anne Janssen in diezelfde periode met zwangerschapsverlof gaat en de gemeente voor 'stevige financiële uitdagingen' staat, verklaart Gudden. 

'Het is in mijn ogen op dit moment niet verantwoord om zonder vervanging afwezig te zijn', zegt hij. 'De gemeente Wageningen vraagt om continuïteit in mijn portefeuilles, zodat er tijdig volwaardige invulling is en er voor de stad geen gaten vallen.'

Nog geen opvolger

De wethouder vertrekt uiterlijk op 1 januari 2020. 'Ik wil de besluitvorming over de meerjarenbegroting tot een goed einde brengen, en de D66-fractie de ruimte geven om een opvolger te vinden.' De procedure daarvoor moet nog starten.

'Er staat niemand klaar', zegt Maud Hulshof, fractievoorzitter van D66 Wageningen. Een opvolger vinden wordt volgens haar 'nog knap lastig'. 'Zeker van dit kaliber', vervolgt ze. De nieuwe wethouder moet forse bezuinigingen, naar verwachting 5 miljoen euro per jaar, gaan doorvoeren. 

Begrip

Het vertrek van Gudden komt voor Hulshof niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. 'Ik had zeker niet verwacht dat hij deze keus zou maken. Wel is het zo dat hij al langere tijd toch ook wel moeite heeft met de werk-privé balans.' 

Het Wageningse gemeentebestuur heeft begrip en respect voor Gudden zijn besluit, maar betreurt zijn vertrek. 'Wij verliezen met Dennis een betrokken en benaderbare wethouder die veel heeft bereikt', zegt burgemeester Geert van Rumund.

Gudden trad in 2016 aan als wethouder. Hij heeft Economie, Participatie, Groen en Financiën in zijn portefeuille. Wat de wethouder na zijn vertrek gaat doen en of hij ooit nog terug de politiek in wil? 'Dat weet ik nog niet', zegt hij tegen Omroep Gelderland. 

Lees ook:

 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend