Logo De Belofte

ARNHEM - Hakenkruizen, nazi-citaten en bedreigingen om deuren in te trappen en ruiten in te slaan: de bouwer van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard ontving onlangs brieven met dergelijke teksten en symbolen. Voor aangifte ging dat niet ver genoeg. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert directeur Jan Lenstra.

door Huibert Veth

Afgelopen week sprak Veolia-directeur Jan Lenstra openhartig met Omroep Gelderland over de bedreigingen die de biomassacentralebouwer kreeg. Veolia houdt zich bezig met duurzame energie- en milieuoplossingen.

'Gevoeligheid'

Bewijsstukken deelde de Veolia-directeur vervolgens met Omroep Gelderland. Vanwege de gevoeligheid en mogelijk politieonderzoek, is afgesproken de stukken niet letterlijk te publiceren.

Zie ook: Directeur biocentralebouwer: 'Medewerkers worden geïntimideerd en politici bedreigd'

De brieven bevatten met name publicaties uit kranten, tijdschriften en van sociale media, waarop arceringen zijn aangebracht. Die arceringen slaan voornamelijk op extreemrechtse inhoud, zoals de nazi-citaten en hakenkruizen.

Ruiten inslaan, Joseph Goebbels

In een bericht (aan de zijkant een groot hakenkruis) wordt gesteld dat de 'klimaat-gestapo op visite komt' en dat deze 'uw voordeur intrapt en ruiten inslaat als u niet thuis bent'.

Ook wordt een vermeend citaat van nazi-kopstuk Joseph Goebbels aangehaald, met de strekking: 'Wie eenmaal begint te liegen, kan niet meer terug'. Milieu-organisaties, 'groene idioten' en installatiebedrijven worden van liegen beticht door de anonieme briefschrijver(s). Daarnaast zijn vele andere aantijgingen en verwensingen aan vooral 'links' te lezen.

Bekijk hier de video (tekst gaat daaronder verder):

Melding bij de politie

Veolia maakte melding van bedreiging bij de politie. Maar Lenstra kreeg naar eigen zeggen te horen dat de teksten niet ver genoeg gingen voor aangifte. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert hij verbolgen. Hij deed uiteindelijk een melding.

Wel komt de wijkagent nu regelmatig langs, vertelt hij. 'Ook staan we op een afroeplijst. Bij de demonstratie vorige week, was er binnen vijf minuten politie aanwezig. Gelukkig bleek dat achteraf niet nodig.'

Wie stuurde de brief?

Onlangs stond Veolia in een hoorzitting over bezwaren tegen de biomassacentrale onder meer tegenover diverse actiegroepen. Maar Lenstra denkt niet dat de dreiging uit die hoek komt. 'Daar zie ik ze niet voor aan.'

Want ook al keren deze groepen zich fel tegen de komst van de centrale, hun reden is anders dan die van de briefschrijver(s): de centrale zou juist niet milieuvriendelijk genoeg zijn. Wie de brief dan wel stuurde? Dat is nog altijd onduidelijk.

Beluister hier het radio-interview met raadsvolger Huibert Veth:

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
 • 'Arnhems vastgoed niet per se naar hoogste bieder'

  19 november 2019
  ARNHEM - Gemeentelijk vastgoed moet bij voorkeur worden ingezet voor maatschappelijke doeleinden. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad besloten.
 • Rijke buren? Dit is het vermogen in jouw gemeente

  18 november 2019
  ARNHEM - Het doorsnee vermogen van een huishouden is in de gemeente Rozendaal met 278.300 euro verreweg het grootst van de provincie. Arnhemmers zijn met een gemiddeld vermogen van 6.100 euro juist het armst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over vorig jaar.
 • Oud-wethouder Ine van Burgsteden (CDA) verlaat Arnhemse politiek

  15 november 2019
  ARNHEM - Fractievoorzitter Ine van Burgsteden van het CDA verlaat de Arnhemse gemeenteraad. Zij is door het CDA Brummen voorgedragen als beoogd wethouder.
 • Actiegroepen starten campagne voor biomassavrije energieleveranciers

  14 november 2019
  ARNHEM - De Arnhemse actiegroep Nieuw Arnhems Peil start met een landelijke overstapcampagne naar energieleveranciers die geen biomassa gebruiken. 'Zodat leveranciers snappen dat ze moeten stoppen met het gebruik van biomassa, omdat ze anders klanten verliezen', zegt Marloes Spaander.

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend