Logo De Belofte

ARNHEM - Hakenkruizen, nazi-citaten en bedreigingen om deuren in te trappen en ruiten in te slaan: de bouwer van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard ontving onlangs brieven met dergelijke teksten en symbolen. Voor aangifte ging dat niet ver genoeg. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert directeur Jan Lenstra.

door Huibert Veth

Afgelopen week sprak Veolia-directeur Jan Lenstra openhartig met Omroep Gelderland over de bedreigingen die de biomassacentralebouwer kreeg. Veolia houdt zich bezig met duurzame energie- en milieuoplossingen.

'Gevoeligheid'

Bewijsstukken deelde de Veolia-directeur vervolgens met Omroep Gelderland. Vanwege de gevoeligheid en mogelijk politieonderzoek, is afgesproken de stukken niet letterlijk te publiceren.

Zie ook: Directeur biocentralebouwer: 'Medewerkers worden geïntimideerd en politici bedreigd'

De brieven bevatten met name publicaties uit kranten, tijdschriften en van sociale media, waarop arceringen zijn aangebracht. Die arceringen slaan voornamelijk op extreemrechtse inhoud, zoals de nazi-citaten en hakenkruizen.

Ruiten inslaan, Joseph Goebbels

In een bericht (aan de zijkant een groot hakenkruis) wordt gesteld dat de 'klimaat-gestapo op visite komt' en dat deze 'uw voordeur intrapt en ruiten inslaat als u niet thuis bent'.

Ook wordt een vermeend citaat van nazi-kopstuk Joseph Goebbels aangehaald, met de strekking: 'Wie eenmaal begint te liegen, kan niet meer terug'. Milieu-organisaties, 'groene idioten' en installatiebedrijven worden van liegen beticht door de anonieme briefschrijver(s). Daarnaast zijn vele andere aantijgingen en verwensingen aan vooral 'links' te lezen.

Bekijk hier de video (tekst gaat daaronder verder):

Melding bij de politie

Veolia maakte melding van bedreiging bij de politie. Maar Lenstra kreeg naar eigen zeggen te horen dat de teksten niet ver genoeg gingen voor aangifte. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert hij verbolgen. Hij deed uiteindelijk een melding.

Wel komt de wijkagent nu regelmatig langs, vertelt hij. 'Ook staan we op een afroeplijst. Bij de demonstratie vorige week, was er binnen vijf minuten politie aanwezig. Gelukkig bleek dat achteraf niet nodig.'

Wie stuurde de brief?

Onlangs stond Veolia in een hoorzitting over bezwaren tegen de biomassacentrale onder meer tegenover diverse actiegroepen. Maar Lenstra denkt niet dat de dreiging uit die hoek komt. 'Daar zie ik ze niet voor aan.'

Want ook al keren deze groepen zich fel tegen de komst van de centrale, hun reden is anders dan die van de briefschrijver(s): de centrale zou juist niet milieuvriendelijk genoeg zijn. Wie de brief dan wel stuurde? Dat is nog altijd onduidelijk.

Beluister hier het radio-interview met raadsvolger Huibert Veth:

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
 • Alle kinderen moeten naar de tandarts en dat wil de gemeente Arnhem zo bereiken

  20 februari 2020
  ARNHEM - Er moet een 'haal- en brengservice' komen voor tandartsbezoeken vanuit alle Arnhemse scholen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente dient als aanjager voor dit initiatief.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend