Logo De Belofte

ARNHEM - Als kinderen op school geen kritische houding leren aannemen, maakt dat ze kwetsbaar. Dat zegt burgemeester Ahmed Marcouch in het Arnhemse radicaliseringsdebat. Hij wil religies meer met elkaar in contact brengen, maar dat gaat nog erg moeizaam.

door Huibert Veth

De gemeenteraad sprak deze week met de portefeuillehouder over het onderzoek naar de Arnhemse radicaliseringsaanpak van de Universiteit Utrecht. Dat vond plaats na berichtgeving van Omroep Gelderland.

Zie ook: 36 verdenkingen van radicalisering in Arnhem, aanpak 'doelgericht en breed gedragen'

Het basisonderwijs moet volgens Marcouch al worden betrokken in de radicaliseringsaanpak. Zeker in de bovenbouw. 'Je ziet verschillen tussen scholen, in wat zij kinderen bijvoorbeeld meegeven in het zoeken naar de juiste bronnen en kritische vragen stellen. Als je dat ook van huis uit niet meekrijgt, maakt dat je kwetsbaarder', zegt Marcouch.

'Jij gaat naar de hel'

De burgervader vertelt over basisschoolkinderen die elkaar aanspreken, omdat de ander ham op zijn brood heeft. 'Dat is haram. Jij gaat naar de hel', wordt er volgens hem gezegd. 'Wat moet je dan doen?', vraagt hij zich af. 'De politie bellen? Of docenten dusdanig versterken om hier het gesprek met ouders over te voeren?'

Invloed rapmuziek

VVD-raadslid Rebin Maref wijst op het gevaar van rappers die zich afzetten tegen de Nederlandse staat. Hun clips genereren volgens hem in korte tijd 3 miljoen views. 'Als je daar als 16-jarige naar luistert, kan dat invloed hebben. Ook als je nog niet aan het radicaliseren bent', zegt Maref. Marcouch neemt de uitnodiging aan om hiernaar te kijken. 'Dan kunnen we het laten beoordelen.'

Fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal) vraagt om meer uitwisseling tussen religies. 'Moslims die niet-moslims uitnodigen, en omgekeerd.' Marcouch geeft aan hier zijn best voor te doen. 'Maar dat gaat heel moeizaam. Als ik bijvoorbeeld onze Joodse gemeenschap spreek, dan staan ze er voor open. Maar het gebeurt vervolgens niet. Ook bij de kerstviering in kerken zie ik weinig moslims.'

Marcouch is blij met de uitkomsten van het onderzoek en zal alle adviezen overnemen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend