Logo De Belofte

LOCHEM - Inwoners van Lochem betalen volgend jaar meer aan onroerendezaakbelasting (OZB) en afvalstoffenheffing. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Inwoners gaan 53 euro per jaar meer betalen. Dit is nodig om de begroting van de gemeente rond te krijgen.

door Melanie Lokate

'We moeten harder trappen om onze ambities waar te maken', zegt wethouder financiën Bert Groot Wesseldijk van de gemeente Lochem. 'Maar we willen ondanks financiële tegenvallers blijven investeren in onze gemeente.'

Verhoging OZB en afvalstoffenheffing

'We hebben geprobeerd de burgers te ontzien door de OZB zo min mogelijk te verhogen, maar de kosten rondom de afvalinzameling zijn hard binnengekomen', zegt de wethouder. Dit komt onder meer door een hogere prijs die betaald moet worden voor de verwerking van restafval en PMD (plastic, metaal en drankpakken).

En dat betekent dat de inwoners dat meer gaan voelen dan de verhoging van de OZB. 'Per huishouden betalen de inwoners ongeveer 13 euro meer aan OZB, maar de afvalstoffenheffing valt enkele tientjes, ongeveer 40 euro, hoger uit.'

Wethouder Bert Groot Wesseldijk legt uit waarom de afvalstoffenheffing omhoog moet.

Kosten sociaal domein drukken op begroting

Net als iedere andere gemeente drukken de kosten in het sociaal domein, voor onder andere de jeugdzorg en voor de zorg, enorm op de Lochemse begroting voor volgend jaar. Lochem moet 800.000 euro uit de algemene reserve halen om de begroting sluitend te maken en dat is 400.000 euro minder dan eerder werd verwacht. 

'Vanaf 2021 willen we geen geld meer uit de reserve halen', zegt de wethouder. 'Maar gezien alles wat op ons af komt weten we dat we volgend jaar opnieuw keuzes moeten maken.'

Onder andere de bestrijding van eikenprocessierups en Japanse duizendknoop, scholenbouw en de bezetting van ‘t Baken zorgen voor een grotere druk op de begroting. 

Lochem wil blijven investeren

Al wijzend naar een spandoek in de B & W kamer waar de wethouder een toelichting geeft vertelt Groot Wesseldijk dat hij wil blijven investeren.

'De herinrichting van de binnenstad van Lochem, het actieplan biodiversiteit en de omschakeling naar nieuwe energiebronnen zijn onderwerpen waar we onze aandacht op willen blijven vestigen.'

Noodklok 

De gemeente Lochem heeft al vaker de noodklok geluid en doet dat nu opnieuw. Via de Vereniging Nederlandse Gemeenten blijft Lochem aandacht vragen voor financiële compensatie als het gaat om de tekorten op jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning.

'Het Rijk houdt geld over en praat over meer koopkracht voor iedereen. Maar bij de overheveling van taken naar de gemeenten levert ze te weinig budget. Veel gemeenten moeten maatregelen nemen, zoals een verhoging van de OZB en soms pijnlijke bezuinigingen. Uiteindelijk verandert het koopkrachtplaatje voor inwoners dus niet.'

Nieuwsgierig naar complete begroting?

Inwoners kunnen vanaf 11 oktober de begroting lezing via de begrotingsapp van de gemeente. Een maand later praat de Lochemse gemeenteraad over de begroting. 

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.
 • Zorgcoördinator brengt hulp dichter bij inwoners Lochem

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Zorgcoördinatoren moeten zorghulp dichter bij de Lochemse inwoners brengen. Het college van burgemeester en wethouders wil in de kernen Harfsen, Barchem en Gorssel een zorgcoördinator aanstellen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend