Logo De Belofte

EDE - Op het kazerneterrein in Ede staat een goudkleurige zeecontainer. Een primeur voor Nederland: het is een van ongeveer 50 'shared studio's' die mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Donderdag was de opening door wethouders Hester Veltman (Ede) en Anne Janssen (Wageningen).

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De omgebouwde zeecontainer is onderdeel van een internationaal kunstproject van de Amerikaanse kunstenaar Amar Bahshi. In onder meer Berlijn, New York, Mexico en Gaza-Stad staat dezelfde 'portals'. In Nederland staat er maar een, dat is deze in Ede. 

Oog in oog 

Bezoekers die instappen, worden meegenomen naar een andere plek op de wereld. Via een live videoverbinding komen ze oog in oog te staan met bijvoorbeeld studenten in Amerika of vluchtelingen in Syrië.

'Als je verbaasd en verwonderd wilt worden door iets wat je zelf nooit had kunnen bedenken, ben je hier op de goede plek', zegt projectleider Ron van der Sterren. 

Kunstenares Annick Gaarthuis en ICT'er Wesley de Haas namen een kijkje in de Edese portal. Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder. 

Kansen voor kunstenaars, wetenschappers en scholen in de regio

De zeecontainer-portal is bedoeld om de Edese en Wageningse kunst, cultuur en wetenschap te stimuleren. Deelnemers praten met anderen over cultuurverschillen, wereldwijde problemen rondom voedsel of schuiven aan voor een 'gezamenlijke' maaltijd.

Voor kunstenaars en wetenschappers is de portal een platform om nieuwe ideeën op te doen, contacten te leggen en kennis met elkaar te delen.

'Voor kinderen en middelbare scholieren biedt de portal vooral cultuureducatieve kansen', zegt cultuurmakelaar Els van de Groep, die ook bij de opening aanwezig was. 'Ik denk echt dat het van toegevoegde waarde kan zijn.' Kinderen hier kunnen van kinderen aan de andere kant van de wereld leren, stelt ze. 'Hoe verschilt onze cultuur met die van jullie.'

Gratis bezoeken

De container staat de komende twee jaar op verschillende plekken in Ede en Wageningen. Tot en met januari kunnen mensen naar het Akoesticum in Ede komen. Op bevrijdingsdag, 5 mei, staat de shared-studios-portal in Wageningen.

De toegang is gratis. De containerunit in Ede is 12 uren per week geopend. 'We hebben open uren', zegt projectleider Van der Sterren. 'Dan loop je binnen en ontmoet je iemand in Mexico, Gaza of New York.'

Maar er zijn ook 'geplande' uren. 'Zaterdag hebben we bijvoorbeeld verbinding met National Geographic Summit en dan hebben we hier een aantal mensen die op innovatieve wijze bezig zijn met food. Die zijn dan eigenlijk spreker op een conferentie in Washington.'

Op de website van Shared Studios wordt steeds bekendgemaakt waar de bijzondere zeecontainer staat en welke gesprekken er op de planning staan.

Subsidie

Het kunstproject is lokale uitvoering van een landelijk project van 15 culturele proeftuinen. Ede en Wageningen krijgen voor hun proeftuin, deze goudkleurige zeecontainer, 175.000 euro subsidie van het Rijk en 50.000 euro van de provincie Gelderland. 

Zie ook: Arnhem en Ede krijgen een culturele proeftuin

Het laatste nieuws uit Ede

 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Schade door jaarwisseling in Ede gestegen

  13 januari 2020
  EDE - De jaarwisseling heeft de gemeente Ede 8260 euro gekost. Dat blijkt uit schadecijfers die Omroep Gelderland bij de gemeente heeft opgevraagd.
 • CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

  09 januari 2020
  EDE - Burgemeester René Verhulst is voorstander van een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij donderdag tijdens de raadsvergadering in Ede. De incidenten in de wijk Veldhuizen tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben hem versteld doen staan.
 • Ede was niet voorbereid op 100 reljongeren met oud en nieuw

  09 januari 2020
  EDE - Ede was niet voorbereid op het grote aantal relschoppende jongeren met oud en nieuw. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Edese gemeenteraad, waarin ook de schade opgesomd wordt. Het gemeentebestuur gaat het beleid tegen jeugdoverlast heroverwegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend