Logo De Belofte

EDE - Op het kazerneterrein in Ede staat een goudkleurige zeecontainer. Een primeur voor Nederland: het is een van ongeveer 50 'shared studio's' die mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Donderdag was de opening door wethouders Hester Veltman (Ede) en Anne Janssen (Wageningen).

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De omgebouwde zeecontainer is onderdeel van een internationaal kunstproject van de Amerikaanse kunstenaar Amar Bahshi. In onder meer Berlijn, New York, Mexico en Gaza-Stad staat dezelfde 'portals'. In Nederland staat er maar een, dat is deze in Ede. 

Oog in oog 

Bezoekers die instappen, worden meegenomen naar een andere plek op de wereld. Via een live videoverbinding komen ze oog in oog te staan met bijvoorbeeld studenten in Amerika of vluchtelingen in Syrië.

'Als je verbaasd en verwonderd wilt worden door iets wat je zelf nooit had kunnen bedenken, ben je hier op de goede plek', zegt projectleider Ron van der Sterren. 

Kunstenares Annick Gaarthuis en ICT'er Wesley de Haas namen een kijkje in de Edese portal. Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder. 

Kansen voor kunstenaars, wetenschappers en scholen in de regio

De zeecontainer-portal is bedoeld om de Edese en Wageningse kunst, cultuur en wetenschap te stimuleren. Deelnemers praten met anderen over cultuurverschillen, wereldwijde problemen rondom voedsel of schuiven aan voor een 'gezamenlijke' maaltijd.

Voor kunstenaars en wetenschappers is de portal een platform om nieuwe ideeën op te doen, contacten te leggen en kennis met elkaar te delen.

'Voor kinderen en middelbare scholieren biedt de portal vooral cultuureducatieve kansen', zegt cultuurmakelaar Els van de Groep, die ook bij de opening aanwezig was. 'Ik denk echt dat het van toegevoegde waarde kan zijn.' Kinderen hier kunnen van kinderen aan de andere kant van de wereld leren, stelt ze. 'Hoe verschilt onze cultuur met die van jullie.'

Gratis bezoeken

De container staat de komende twee jaar op verschillende plekken in Ede en Wageningen. Tot en met januari kunnen mensen naar het Akoesticum in Ede komen. Op bevrijdingsdag, 5 mei, staat de shared-studios-portal in Wageningen.

De toegang is gratis. De containerunit in Ede is 12 uren per week geopend. 'We hebben open uren', zegt projectleider Van der Sterren. 'Dan loop je binnen en ontmoet je iemand in Mexico, Gaza of New York.'

Maar er zijn ook 'geplande' uren. 'Zaterdag hebben we bijvoorbeeld verbinding met National Geographic Summit en dan hebben we hier een aantal mensen die op innovatieve wijze bezig zijn met food. Die zijn dan eigenlijk spreker op een conferentie in Washington.'

Op de website van Shared Studios wordt steeds bekendgemaakt waar de bijzondere zeecontainer staat en welke gesprekken er op de planning staan.

Subsidie

Het kunstproject is lokale uitvoering van een landelijk project van 15 culturele proeftuinen. Ede en Wageningen krijgen voor hun proeftuin, deze goudkleurige zeecontainer, 175.000 euro subsidie van het Rijk en 50.000 euro van de provincie Gelderland. 

Zie ook: Arnhem en Ede krijgen een culturele proeftuin

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend