Logo De Belofte

EDE - Op het kazerneterrein in Ede staat een goudkleurige zeecontainer. Een primeur voor Nederland: het is een van ongeveer 50 'shared studio's' die mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Donderdag was de opening door wethouders Hester Veltman (Ede) en Anne Janssen (Wageningen).

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De omgebouwde zeecontainer is onderdeel van een internationaal kunstproject van de Amerikaanse kunstenaar Amar Bahshi. In onder meer Berlijn, New York, Mexico en Gaza-Stad staat dezelfde 'portals'. In Nederland staat er maar een, dat is deze in Ede. 

Oog in oog 

Bezoekers die instappen, worden meegenomen naar een andere plek op de wereld. Via een live videoverbinding komen ze oog in oog te staan met bijvoorbeeld studenten in Amerika of vluchtelingen in Syrië.

'Als je verbaasd en verwonderd wilt worden door iets wat je zelf nooit had kunnen bedenken, ben je hier op de goede plek', zegt projectleider Ron van der Sterren. 

Kunstenares Annick Gaarthuis en ICT'er Wesley de Haas namen een kijkje in de Edese portal. Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder. 

Kansen voor kunstenaars, wetenschappers en scholen in de regio

De zeecontainer-portal is bedoeld om de Edese en Wageningse kunst, cultuur en wetenschap te stimuleren. Deelnemers praten met anderen over cultuurverschillen, wereldwijde problemen rondom voedsel of schuiven aan voor een 'gezamenlijke' maaltijd.

Voor kunstenaars en wetenschappers is de portal een platform om nieuwe ideeën op te doen, contacten te leggen en kennis met elkaar te delen.

'Voor kinderen en middelbare scholieren biedt de portal vooral cultuureducatieve kansen', zegt cultuurmakelaar Els van de Groep, die ook bij de opening aanwezig was. 'Ik denk echt dat het van toegevoegde waarde kan zijn.' Kinderen hier kunnen van kinderen aan de andere kant van de wereld leren, stelt ze. 'Hoe verschilt onze cultuur met die van jullie.'

Gratis bezoeken

De container staat de komende twee jaar op verschillende plekken in Ede en Wageningen. Tot en met januari kunnen mensen naar het Akoesticum in Ede komen. Op bevrijdingsdag, 5 mei, staat de shared-studios-portal in Wageningen.

De toegang is gratis. De containerunit in Ede is 12 uren per week geopend. 'We hebben open uren', zegt projectleider Van der Sterren. 'Dan loop je binnen en ontmoet je iemand in Mexico, Gaza of New York.'

Maar er zijn ook 'geplande' uren. 'Zaterdag hebben we bijvoorbeeld verbinding met National Geographic Summit en dan hebben we hier een aantal mensen die op innovatieve wijze bezig zijn met food. Die zijn dan eigenlijk spreker op een conferentie in Washington.'

Op de website van Shared Studios wordt steeds bekendgemaakt waar de bijzondere zeecontainer staat en welke gesprekken er op de planning staan.

Subsidie

Het kunstproject is lokale uitvoering van een landelijk project van 15 culturele proeftuinen. Ede en Wageningen krijgen voor hun proeftuin, deze goudkleurige zeecontainer, 175.000 euro subsidie van het Rijk en 50.000 euro van de provincie Gelderland. 

Zie ook: Arnhem en Ede krijgen een culturele proeftuin

Het laatste nieuws uit Ede

 • Natuuropschoondag 2019: kinderen gaan opnieuw de heide op

  11 oktober 2019
  EDE - Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Ede zijn vrijdag de heide opgegaan op locatie ingang Langenberg, Ede. Zij staken de handen uit de mouwen om de heide op te ruimen.
 • Aannemer kapt per ongeluk 14 bomen Ede

  10 oktober 2019
  EDE - 14 bomen op het Somaterrein in Ede zijn per ongeluk gekapt zonder vergunning. De gemeente Ede gaat de ongelukkige bomenkap 'stevig' compenseren, belooft wethouder Peter de Pater.
 • Wethouder Vreugdenhil opent eerste Festival Goed voor Elkaar in Ede

  09 oktober 2019
  EDE - Wethouder Willemien Vreugdenhil opent donderdag om 11.00 uur het eerste Festival Goed voor Elkaar, georganiseerd door Malkander. Festival Goed voor Elkaar wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd ter vervanging van de Mantelzorgbeurs, de Vrijwilligersbeurs en de Seniorenbeurs.
 • Sloop voor 97 huurwoningen in Ede, nieuwbouw in de pijplijn

  08 oktober 2019
  EDE - In totaal 97 sociale huurwoningen aan IJssel de Schepperlaan, Thomaslaan en Van Voorthuizenlaan in Ede gaan tegen de vlakte. Er komt nieuwbouw voor in de plaats. Woningen die nu nog vrij komen, worden tijdelijk verhuurd. Daarvoor heeft de gemeente Ede dinsdag toestemming gegeven.
 • Wat doet deze gouden zeecontainer in Ede?

  04 oktober 2019
  EDE - Op het kazerneterrein in Ede staat een goudkleurige zeecontainer. Een primeur voor Nederland: het is een van ongeveer 50 'shared studio's' die mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Donderdag was de opening door wethouders Hester Veltman (Ede) en Anne Janssen (Wageningen).

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend