Logo De Belofte

DRUTEN - Lokale partij Kernachtig Druten heeft vertrouwen in afspraken over slibdumping in de Kaliwaal, maar toch blijft de fractie kritisch. Na berichten van onder meer Omroep Gelderland over dumping van troep in Gelderse plassen, wil de partij zeker weten dat kwaliteitscontroles goed zijn uitgevoerd.

door Thomas Overdijk

Baggerbedrijf K3Delta wil de Kaliwaal verder opvullen ‘ten behoeve van natuurontwikkeling’. In de Drutense plas ligt al een sliblaag die een tijd geleden is afgedekt. Nu wil de baggeraar een nieuwe laag dumpen. Daar stelde Kernachtig Druten kritische vragen over aan het college.

'We willen zekerheid'

‘Alles hangt en staat bij een juiste controle. Hoe weten we 100% zeker dat alle kwaliteitschecks goed zijn uitgevoerd?’, vraagt fractievoorzitter Gerard Worm zich af. Het college reageert met de belofte dat er steeds monitoring plaatsvindt en dat ze exact weet welke partij waar bagger stort. Het is nu aan Rijkswaterstaat om te toetsen of de bagger van K3Delta in orde is, aldus het gemeentebestuur.

Kernachtig Druten zet haar vraagtekens bij de uitvoering van de plannen. Na berichtgeving door onder meer Omroep Gelderland dat Rijkswaterstaat 30 procent van aangeboden bagger afkeurt, houdt de partij de boel met een kritisch oog in de gaten.

Zie ook: Eén op drie Gelderse baggerladingen is foute boel

Scherp blijven

‘Misschien mogen we ons gelukkig prijzen met een goed uitgevoerd plan, maar de komende tijd blijven we scherp. We houden goed bij wat er wel en niet in het water belandt’, stelt Worm. Eerder stelde een woordvoerder van K3Delta dat er bij het bedrijf nog geen enkele verdachte lading bekend is.

De Gelderse Natuur en Milieufederatie wijst er in een reactie nog op dat onafhankelijke overheidscontrole altijd nodig is.

Zie ook: 'Vervuilde grond verdwijnt in Gelderse natuurplassen'

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend