Logo De Belofte

ELST - Overbetuwe gaat betalingsachterstanden en schuldsituaties bij inwoners preventief aanpakken. De gemeente werkt daarbij samen met woningcorporaties, die aan de bel trekken als huurders meer dan twee maanden huurachterstand hebben.

door Thomas Overdijk

‘Woningbouwcorporaties zijn vaak eerder op de hoogte van schuldsituaties’, legt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder uit. Samen met Woonstichting Heteren en Woonstichting Valburg en Vivare gaat de gemeente op zoek naar de probleemgevallen.

Na een signaal van de woningverhuurders belt iemand van hulpverleningsorganisatie Rijnstad aan bij de inwoner. ‘Dan proberen we samen de schuldensituatie te inventariseren. We willen mensen helpen orde in de chaos aan te brengen', aldus de wethouder.

Gevoelens van schaamte

De gemeente wil verder kijken dan alleen het financiële plaatje: mensen met schulden moeten de regie over hun eigen leven terugkrijgen. ‘Als je schulden hebt, dan verkondig je dat niet zomaar op straat. Je raakt een dagindeling kwijt en dat doet iets met je - niet alleen op financieel vlak. Voor veel mensen wekt het toch gevoelens van schaamte op. Dat willen we ook bespreekbaar maken’, legt de wethouder uit.

Meer dan alleen schulden

Vaak zijn er volgens Horsthuis-Tangelder een tal van maatschappelijke problemen die spelen bij mensen in een schuldsituatie zoals armoede, sociale uitsluiting of zorgproblemen. ‘Dat soort issues komen allemaal samen bij de gemeente. Dat maakt het voor ons makkelijker om de problematiek in brede zin aan te pakken', besluit hij.

Overbetuwe telt overigens niet opvallend méér inwoners met schulden. Naar eigen zeggen wil de gemeente met de nieuwe werkwijze aanhaken bij een algemene landelijke trend.

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend