Logo De Belofte

EDE - Met 3D-videos'en grote prenten presenteerde de gemeente Ede dinsdagavond het nieuwe ontwerp van de Parklaan, de rondweg tussen de A12 en de N224 die bijna 65 miljoen euro mag kosten. Zo'n 300 mensen kwamen een kijkje nemen. Ze hadden nog wel wat zorgen, vooral over de bereikbaarheid van scholen.

door Joukje Valkenburg-Beiboer

Er wordt al 14 jaar aan de Parklaan gewerkt. De vorige plannen vielen in duigen vanwege protest van omwonenden. Daarop paste de gemeente Ede haar plannen uiteindelijk aan: er komt een tweebaansweg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur en er worden 100 in plaats van 500 bomen gekapt.

3D-beelden

De afgelopen maanden heeft ingenieursbureau Sweco deze belofte visueel uitgewerkt. 

Bekijk hier twee 3D-ontwerpen van de Parklaan met uitleg van omgevingsmanager Sabine van den Berg (tekst gaat door onder video):

De reacties op het ontwerp waren wisselend. Mensen zijn blij dat de Parklaan ten zuiden van station Ede-Wageningen een tweebaansweg wordt, in plaats van een vierbaansweg zoals in de eerste plannen stond. Maar bewoners aan de noordkant van de nog aan te leggen Parklaan uitten kritiek. 

'Verkeersinfarct bij basisscholen'

Vooral over de bereikbaarheid van de vier scholen bij de Nieuwe Kazernelaan waren veel zorgen. Praktisch al het autoverkeer dat vanuit Ede-Zuid komt, moet volgens de tekeningen via één smalle weg naar de scholen.

'Het gaat gewoon een levensgevaarlijke situaties opleveren', zegt Mark Borkent, die aan de Nieuwe Kazernalaan woont. 'Er kunnen net twee auto's langs elkaar.' Hij spreekt van een 'verkeersinfarct' als de plannen doorgaan. 'Ik ga mijn kinderen niet meer op straat laten spelen zo.'

Het gaat om de toegang tot de Regenboog School, basisschool Louise de Coligny, Koning Davidschool en de Calluna-School. De ambtenaren beloven te kijken naar een oplossing.

Waardedaling huizen

Bewoners aan de noordkant van de Parklaan klaagden ook over het gebrek aan groen. Volgens hen worden er te veel bomen weggehaald. Daardoor verslechtert het uitzicht en - zo vrezen zij - daalt de waarde van woningen. Daar kan de gemeente waarschijnlijk nog weinig aan doen, geeft wethouder Peter de Pater aan.

Volgend jaar schop in de grond

Het grootste deel van de Parklaan wordt waarschijnlijk begin 2022 opgeleverd. Maar volgend jaar gaat de schop op twee locaties al de grond in.

Het kruispunt met de Klinkenbergerweg wordt in januari al aangepakt, mits de gemeenten een aannemer heeft gevonden. De ontsluiting van de Parklaan, met oprit naar de A12, wordt volgend jaar vrijwel zeker aangelegd. Aannemer Heijmans is al bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt, gaan de werkzaamheden begin 2020 van start.

De werkzaamheden op die twee locaties, zorgen waarschijnlijk voor overlast. Zo moet de parallelweg naast de A12 naar verwachting maandenlang dicht vanwege werkzaamheden. Er komt dan in overleg met de hulpdiensten wel een omleiding. Waar die precies langs gaat, is nog niet bekend. Omwonenden worden daarover ter zijne tijd geïnformeerd, meldt de gemeente.

Stikstof geen belemmering

Veel projecten in Ede hebben last van de stikstofuitspraak van de Raad van State, maar de Parklaan niet. Er is een onherroepelijke vergunning voor.

Begin volgend jaar komt er nog een informatiebijeenkomst over de gehele Parklaan. Daarin zullen feedbackpunten waar omwonenden dinsdagavond mee kwamen, meegenomen worden. Wel staat al heel veel vast. Zo kan de route niet meer aangepast worden, stelt wethouder Peter de Pater.

In april 2020 wil de gemeente het definitief ontwerp af hebben en via een aanbestedingsprocedure op zoek gaan naar een bouwer die het project begin 2022 kan opleveren.

Lees ook: Eindelijke oplossing voor het fileprobleem in Ede 

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend