Logo De Belofte

EDE - Met 3D-videos'en grote prenten presenteerde de gemeente Ede dinsdagavond het nieuwe ontwerp van de Parklaan, de rondweg tussen de A12 en de N224 die bijna 65 miljoen euro mag kosten. Zo'n 300 mensen kwamen een kijkje nemen. Ze hadden nog wel wat zorgen, vooral over de bereikbaarheid van scholen.

door Joukje Valkenburg-Beiboer

Er wordt al 14 jaar aan de Parklaan gewerkt. De vorige plannen vielen in duigen vanwege protest van omwonenden. Daarop paste de gemeente Ede haar plannen uiteindelijk aan: er komt een tweebaansweg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur en er worden 100 in plaats van 500 bomen gekapt.

3D-beelden

De afgelopen maanden heeft ingenieursbureau Sweco deze belofte visueel uitgewerkt. 

Bekijk hier twee 3D-ontwerpen van de Parklaan met uitleg van omgevingsmanager Sabine van den Berg (tekst gaat door onder video):

De reacties op het ontwerp waren wisselend. Mensen zijn blij dat de Parklaan ten zuiden van station Ede-Wageningen een tweebaansweg wordt, in plaats van een vierbaansweg zoals in de eerste plannen stond. Maar bewoners aan de noordkant van de nog aan te leggen Parklaan uitten kritiek. 

'Verkeersinfarct bij basisscholen'

Vooral over de bereikbaarheid van de vier scholen bij de Nieuwe Kazernelaan waren veel zorgen. Praktisch al het autoverkeer dat vanuit Ede-Zuid komt, moet volgens de tekeningen via één smalle weg naar de scholen.

'Het gaat gewoon een levensgevaarlijke situaties opleveren', zegt Mark Borkent, die aan de Nieuwe Kazernalaan woont. 'Er kunnen net twee auto's langs elkaar.' Hij spreekt van een 'verkeersinfarct' als de plannen doorgaan. 'Ik ga mijn kinderen niet meer op straat laten spelen zo.'

Het gaat om de toegang tot de Regenboog School, basisschool Louise de Coligny, Koning Davidschool en de Calluna-School. De ambtenaren beloven te kijken naar een oplossing.

Waardedaling huizen

Bewoners aan de noordkant van de Parklaan klaagden ook over het gebrek aan groen. Volgens hen worden er te veel bomen weggehaald. Daardoor verslechtert het uitzicht en - zo vrezen zij - daalt de waarde van woningen. Daar kan de gemeente waarschijnlijk nog weinig aan doen, geeft wethouder Peter de Pater aan.

Volgend jaar schop in de grond

Het grootste deel van de Parklaan wordt waarschijnlijk begin 2022 opgeleverd. Maar volgend jaar gaat de schop op twee locaties al de grond in.

Het kruispunt met de Klinkenbergerweg wordt in januari al aangepakt, mits de gemeenten een aannemer heeft gevonden. De ontsluiting van de Parklaan, met oprit naar de A12, wordt volgend jaar vrijwel zeker aangelegd. Aannemer Heijmans is al bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt, gaan de werkzaamheden begin 2020 van start.

De werkzaamheden op die twee locaties, zorgen waarschijnlijk voor overlast. Zo moet de parallelweg naast de A12 naar verwachting maandenlang dicht vanwege werkzaamheden. Er komt dan in overleg met de hulpdiensten wel een omleiding. Waar die precies langs gaat, is nog niet bekend. Omwonenden worden daarover ter zijne tijd geïnformeerd, meldt de gemeente.

Stikstof geen belemmering

Veel projecten in Ede hebben last van de stikstofuitspraak van de Raad van State, maar de Parklaan niet. Er is een onherroepelijke vergunning voor.

Begin volgend jaar komt er nog een informatiebijeenkomst over de gehele Parklaan. Daarin zullen feedbackpunten waar omwonenden dinsdagavond mee kwamen, meegenomen worden. Wel staat al heel veel vast. Zo kan de route niet meer aangepast worden, stelt wethouder Peter de Pater.

In april 2020 wil de gemeente het definitief ontwerp af hebben en via een aanbestedingsprocedure op zoek gaan naar een bouwer die het project begin 2022 kan opleveren.

Lees ook: Eindelijke oplossing voor het fileprobleem in Ede 

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend