Logo De Belofte

EDE - Met 3D-videos'en grote prenten presenteerde de gemeente Ede dinsdagavond het nieuwe ontwerp van de Parklaan, de rondweg tussen de A12 en de N224 die bijna 65 miljoen euro mag kosten. Zo'n 300 mensen kwamen een kijkje nemen. Ze hadden nog wel wat zorgen, vooral over de bereikbaarheid van scholen.

door Joukje Valkenburg-Beiboer

Er wordt al 14 jaar aan de Parklaan gewerkt. De vorige plannen vielen in duigen vanwege protest van omwonenden. Daarop paste de gemeente Ede haar plannen uiteindelijk aan: er komt een tweebaansweg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur en er worden 100 in plaats van 500 bomen gekapt.

3D-beelden

De afgelopen maanden heeft ingenieursbureau Sweco deze belofte visueel uitgewerkt. 

Bekijk hier twee 3D-ontwerpen van de Parklaan met uitleg van omgevingsmanager Sabine van den Berg (tekst gaat door onder video):

De reacties op het ontwerp waren wisselend. Mensen zijn blij dat de Parklaan ten zuiden van station Ede-Wageningen een tweebaansweg wordt, in plaats van een vierbaansweg zoals in de eerste plannen stond. Maar bewoners aan de noordkant van de nog aan te leggen Parklaan uitten kritiek. 

'Verkeersinfarct bij basisscholen'

Vooral over de bereikbaarheid van de vier scholen bij de Nieuwe Kazernelaan waren veel zorgen. Praktisch al het autoverkeer dat vanuit Ede-Zuid komt, moet volgens de tekeningen via één smalle weg naar de scholen.

'Het gaat gewoon een levensgevaarlijke situaties opleveren', zegt Mark Borkent, die aan de Nieuwe Kazernalaan woont. 'Er kunnen net twee auto's langs elkaar.' Hij spreekt van een 'verkeersinfarct' als de plannen doorgaan. 'Ik ga mijn kinderen niet meer op straat laten spelen zo.'

Het gaat om de toegang tot de Regenboog School, basisschool Louise de Coligny, Koning Davidschool en de Calluna-School. De ambtenaren beloven te kijken naar een oplossing.

Waardedaling huizen

Bewoners aan de noordkant van de Parklaan klaagden ook over het gebrek aan groen. Volgens hen worden er te veel bomen weggehaald. Daardoor verslechtert het uitzicht en - zo vrezen zij - daalt de waarde van woningen. Daar kan de gemeente waarschijnlijk nog weinig aan doen, geeft wethouder Peter de Pater aan.

Volgend jaar schop in de grond

Het grootste deel van de Parklaan wordt waarschijnlijk begin 2022 opgeleverd. Maar volgend jaar gaat de schop op twee locaties al de grond in.

Het kruispunt met de Klinkenbergerweg wordt in januari al aangepakt, mits de gemeenten een aannemer heeft gevonden. De ontsluiting van de Parklaan, met oprit naar de A12, wordt volgend jaar vrijwel zeker aangelegd. Aannemer Heijmans is al bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt, gaan de werkzaamheden begin 2020 van start.

De werkzaamheden op die twee locaties, zorgen waarschijnlijk voor overlast. Zo moet de parallelweg naast de A12 naar verwachting maandenlang dicht vanwege werkzaamheden. Er komt dan in overleg met de hulpdiensten wel een omleiding. Waar die precies langs gaat, is nog niet bekend. Omwonenden worden daarover ter zijne tijd geïnformeerd, meldt de gemeente.

Stikstof geen belemmering

Veel projecten in Ede hebben last van de stikstofuitspraak van de Raad van State, maar de Parklaan niet. Er is een onherroepelijke vergunning voor.

Begin volgend jaar komt er nog een informatiebijeenkomst over de gehele Parklaan. Daarin zullen feedbackpunten waar omwonenden dinsdagavond mee kwamen, meegenomen worden. Wel staat al heel veel vast. Zo kan de route niet meer aangepast worden, stelt wethouder Peter de Pater.

In april 2020 wil de gemeente het definitief ontwerp af hebben en via een aanbestedingsprocedure op zoek gaan naar een bouwer die het project begin 2022 kan opleveren.

Lees ook: Eindelijke oplossing voor het fileprobleem in Ede 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend