Logo De Belofte

EDE - Met 3D-videos'en grote prenten presenteerde de gemeente Ede dinsdagavond het nieuwe ontwerp van de Parklaan, de rondweg tussen de A12 en de N224 die bijna 65 miljoen euro mag kosten. Zo'n 300 mensen kwamen een kijkje nemen. Ze hadden nog wel wat zorgen, vooral over de bereikbaarheid van scholen.

door Joukje Valkenburg-Beiboer

Er wordt al 14 jaar aan de Parklaan gewerkt. De vorige plannen vielen in duigen vanwege protest van omwonenden. Daarop paste de gemeente Ede haar plannen uiteindelijk aan: er komt een tweebaansweg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur en er worden 100 in plaats van 500 bomen gekapt.

3D-beelden

De afgelopen maanden heeft ingenieursbureau Sweco deze belofte visueel uitgewerkt. 

Bekijk hier twee 3D-ontwerpen van de Parklaan met uitleg van omgevingsmanager Sabine van den Berg (tekst gaat door onder video):

De reacties op het ontwerp waren wisselend. Mensen zijn blij dat de Parklaan ten zuiden van station Ede-Wageningen een tweebaansweg wordt, in plaats van een vierbaansweg zoals in de eerste plannen stond. Maar bewoners aan de noordkant van de nog aan te leggen Parklaan uitten kritiek. 

'Verkeersinfarct bij basisscholen'

Vooral over de bereikbaarheid van de vier scholen bij de Nieuwe Kazernelaan waren veel zorgen. Praktisch al het autoverkeer dat vanuit Ede-Zuid komt, moet volgens de tekeningen via één smalle weg naar de scholen.

'Het gaat gewoon een levensgevaarlijke situaties opleveren', zegt Mark Borkent, die aan de Nieuwe Kazernalaan woont. 'Er kunnen net twee auto's langs elkaar.' Hij spreekt van een 'verkeersinfarct' als de plannen doorgaan. 'Ik ga mijn kinderen niet meer op straat laten spelen zo.'

Het gaat om de toegang tot de Regenboog School, basisschool Louise de Coligny, Koning Davidschool en de Calluna-School. De ambtenaren beloven te kijken naar een oplossing.

Waardedaling huizen

Bewoners aan de noordkant van de Parklaan klaagden ook over het gebrek aan groen. Volgens hen worden er te veel bomen weggehaald. Daardoor verslechtert het uitzicht en - zo vrezen zij - daalt de waarde van woningen. Daar kan de gemeente waarschijnlijk nog weinig aan doen, geeft wethouder Peter de Pater aan.

Volgend jaar schop in de grond

Het grootste deel van de Parklaan wordt waarschijnlijk begin 2022 opgeleverd. Maar volgend jaar gaat de schop op twee locaties al de grond in.

Het kruispunt met de Klinkenbergerweg wordt in januari al aangepakt, mits de gemeenten een aannemer heeft gevonden. De ontsluiting van de Parklaan, met oprit naar de A12, wordt volgend jaar vrijwel zeker aangelegd. Aannemer Heijmans is al bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt, gaan de werkzaamheden begin 2020 van start.

De werkzaamheden op die twee locaties, zorgen waarschijnlijk voor overlast. Zo moet de parallelweg naast de A12 naar verwachting maandenlang dicht vanwege werkzaamheden. Er komt dan in overleg met de hulpdiensten wel een omleiding. Waar die precies langs gaat, is nog niet bekend. Omwonenden worden daarover ter zijne tijd geïnformeerd, meldt de gemeente.

Stikstof geen belemmering

Veel projecten in Ede hebben last van de stikstofuitspraak van de Raad van State, maar de Parklaan niet. Er is een onherroepelijke vergunning voor.

Begin volgend jaar komt er nog een informatiebijeenkomst over de gehele Parklaan. Daarin zullen feedbackpunten waar omwonenden dinsdagavond mee kwamen, meegenomen worden. Wel staat al heel veel vast. Zo kan de route niet meer aangepast worden, stelt wethouder Peter de Pater.

In april 2020 wil de gemeente het definitief ontwerp af hebben en via een aanbestedingsprocedure op zoek gaan naar een bouwer die het project begin 2022 kan opleveren.

Lees ook: Eindelijke oplossing voor het fileprobleem in Ede 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Natuuropschoondag 2019: kinderen gaan opnieuw de heide op

  11 oktober 2019
  EDE - Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Ede zijn vrijdag de heide opgegaan op locatie ingang Langenberg, Ede. Zij staken de handen uit de mouwen om de heide op te ruimen.
 • Aannemer kapt per ongeluk 14 bomen Ede

  10 oktober 2019
  EDE - 14 bomen op het Somaterrein in Ede zijn per ongeluk gekapt zonder vergunning. De gemeente Ede gaat de ongelukkige bomenkap 'stevig' compenseren, belooft wethouder Peter de Pater.
 • Wethouder Vreugdenhil opent eerste Festival Goed voor Elkaar in Ede

  09 oktober 2019
  EDE - Wethouder Willemien Vreugdenhil opent donderdag om 11.00 uur het eerste Festival Goed voor Elkaar, georganiseerd door Malkander. Festival Goed voor Elkaar wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd ter vervanging van de Mantelzorgbeurs, de Vrijwilligersbeurs en de Seniorenbeurs.
 • Sloop voor 97 huurwoningen in Ede, nieuwbouw in de pijplijn

  08 oktober 2019
  EDE - In totaal 97 sociale huurwoningen aan IJssel de Schepperlaan, Thomaslaan en Van Voorthuizenlaan in Ede gaan tegen de vlakte. Er komt nieuwbouw voor in de plaats. Woningen die nu nog vrij komen, worden tijdelijk verhuurd. Daarvoor heeft de gemeente Ede dinsdag toestemming gegeven.
 • Wat doet deze gouden zeecontainer in Ede?

  04 oktober 2019
  EDE - Op het kazerneterrein in Ede staat een goudkleurige zeecontainer. Een primeur voor Nederland: het is een van ongeveer 50 'shared studio's' die mensen over de hele wereld met elkaar verbinden. Donderdag was de opening door wethouders Hester Veltman (Ede) en Anne Janssen (Wageningen).

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend