Logo De Belofte

NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gemeenteraad heeft besloten het huidige 65+ busabonnement per januari 2020 af te schaffen. Daar komt een busabonnement voor in de plaats waarmee iedereen met een lager inkomen (tot 130 procent van de bijstandsnorm) in de daluren onbeperkt kan reizen met de bus. Zo'n abonnement kost 15 euro per jaar. Het huidige abonnement voor 65-plussers kost een tientje per jaar.

Nijmeegse 65-plussers reageerden boos op de gemeente toen die met de plannen kwam zoals die nu doorgevoerd gaan worden. Ze protesteerden tegen het voornemen. 'Er was natuurlijk wat onrust onder de mensen die 65-plus zijn', erkent wethouder Renske Helmer. De ouderen haalden bijna 1400 handtekeningen op, maar dat heeft uiteindelijk niet mogen baten.

39 euro duurder voor de meeste 65-plussers

Door het nieuwe beleid kan een deel van de 65+'ers geen gebruik meer maken van het abonnement. De gemeente schat in dat ruim een kwart (ongeveer 7300 mensen) van de totale doelgroep 65+ een inkomen heeft tot 130 procent en nog wel gebruik kan maken van het abonnement. Voor de overige groep 65+ers van ongeveer 18.700 mensen, komt Connexxion met een alternatieve 65+ regeling.

Dat alternatief biedt hetzelfde voordeel als het minima-abonnement, maar dan voor 49 euro per jaar. Iedereen kan dit abonnement aanschaffen, ook inwoners buiten de gemeente Nijmegen. De organisatie van dit abonnement gaat buiten de gemeente om. De wethouder wijst er nog even op dat het gemeentelijke abonnement niet geld voor de studenten die Nijmegen zoveel kent, omdat die al een eigen OV-kaart hebben.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Het gebied waar de abonnementen gelden (kaart: gemeente Nijmegen)

Drukte verwacht

Voor het busabonnement voor minima is vanaf 2020 ruim een miljoen euro beschikbaar. Als meer mensen gebruik van gaan maken dan verwacht, loopt de gemeente het risico dat het budget overschreden gaat worden. Vanaf maandag 18 november wordt begonnen met het opladen van de eerste abonnementen.

Omdat de gemeente drukte verwacht, worden tussen 18 november en 13 december twee extra oplaatpunten geplaatst, naast het oplaadpunt op het Centraal Station. Een daarvan komt bij de Stadswinkel en het andere bij Steunpunt in Dukenburg. Voordat het opladen van start gaat krijgen alle 65+ers in Nijmegen een brief over de verandering per 2020.  Ook alle bij de gemeente bekende minima krijgen een brief over de regeling.

Reportage over het protest van ouderen, maart 2019:

 

Zie ook: Nijmeegse 65-plussers strijden voor behoud dalurenkaart: 'Ik ben er echt afhankelijk van'

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend