Logo De Belofte

NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gemeenteraad heeft besloten het huidige 65+ busabonnement per januari 2020 af te schaffen. Daar komt een busabonnement voor in de plaats waarmee iedereen met een lager inkomen (tot 130 procent van de bijstandsnorm) in de daluren onbeperkt kan reizen met de bus. Zo'n abonnement kost 15 euro per jaar. Het huidige abonnement voor 65-plussers kost een tientje per jaar.

Nijmeegse 65-plussers reageerden boos op de gemeente toen die met de plannen kwam zoals die nu doorgevoerd gaan worden. Ze protesteerden tegen het voornemen. 'Er was natuurlijk wat onrust onder de mensen die 65-plus zijn', erkent wethouder Renske Helmer. De ouderen haalden bijna 1400 handtekeningen op, maar dat heeft uiteindelijk niet mogen baten.

39 euro duurder voor de meeste 65-plussers

Door het nieuwe beleid kan een deel van de 65+'ers geen gebruik meer maken van het abonnement. De gemeente schat in dat ruim een kwart (ongeveer 7300 mensen) van de totale doelgroep 65+ een inkomen heeft tot 130 procent en nog wel gebruik kan maken van het abonnement. Voor de overige groep 65+ers van ongeveer 18.700 mensen, komt Connexxion met een alternatieve 65+ regeling.

Dat alternatief biedt hetzelfde voordeel als het minima-abonnement, maar dan voor 49 euro per jaar. Iedereen kan dit abonnement aanschaffen, ook inwoners buiten de gemeente Nijmegen. De organisatie van dit abonnement gaat buiten de gemeente om. De wethouder wijst er nog even op dat het gemeentelijke abonnement niet geld voor de studenten die Nijmegen zoveel kent, omdat die al een eigen OV-kaart hebben.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Het gebied waar de abonnementen gelden (kaart: gemeente Nijmegen)

Drukte verwacht

Voor het busabonnement voor minima is vanaf 2020 ruim een miljoen euro beschikbaar. Als meer mensen gebruik van gaan maken dan verwacht, loopt de gemeente het risico dat het budget overschreden gaat worden. Vanaf maandag 18 november wordt begonnen met het opladen van de eerste abonnementen.

Omdat de gemeente drukte verwacht, worden tussen 18 november en 13 december twee extra oplaatpunten geplaatst, naast het oplaadpunt op het Centraal Station. Een daarvan komt bij de Stadswinkel en het andere bij Steunpunt in Dukenburg. Voordat het opladen van start gaat krijgen alle 65+ers in Nijmegen een brief over de verandering per 2020.  Ook alle bij de gemeente bekende minima krijgen een brief over de regeling.

Reportage over het protest van ouderen, maart 2019:

 

Zie ook: Nijmeegse 65-plussers strijden voor behoud dalurenkaart: 'Ik ben er echt afhankelijk van'

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Na meerdere ongelukken nog steeds geen oplossing voor 'probleemweg'

  03 mei 2021
  PUIFLIJK - Na meerdere, dodelijke verkeersongelukken op de N322 bij Druten heeft de lokale politiek er schoon genoeg van. De provinciale weg moet veiliger worden, stellen de Dorpslijsten. Ze pleiten ervoor dat de wethouder in gesprek gaat met de provincie Gelderland om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.
 • 'Nijmegen moet partnertoets TONK-regeling loslaten in het belang van zzp’ers'

  22 april 2021
  NIJMEGEN - Nijmegen moet de partnertoets bij de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) met terugwerkende kracht loslaten om meer zzp’ers bij te kunnen staan die te maken hebben met financiële problemen door de coronacrisis. Dat vinden VoorNijmegen.NU en D66. Zij dienen er volgende week woensdag een motie over in.
 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend