Logo De Belofte

WIJCHEN - Meer dan 2100 Wijchenaren hebben een petitie getekend die eist dat politici 'met hun handen van het Wijchens Meer afblijven'. Omstreden centrumplannen van de gemeente verstoren volgens kritische burgers 'de groene longen' van het dorp.

door Thomas Overdijk

In mei dienden ruim 650 Wijchenaren zienswijzen in tegen het bestemmingsplan 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer', omdat ze het niet eens waren met de visie voor hun geliefde woongebied. De kritische burgers vreesden voor natuurschade door bebouwing van de meeroever. Vanwege de kritiek kwam het college vorige maand met nieuwe plannen, maar omdat bebouwing nog steeds wordt toegestaan, begonnen inwoners een petitie.

Zie ook: Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

Ruim 2100 handtekeningen

‘In de rest van Wijchen is genoeg ruimte om te bouwen. Waarom moet dat op het meer?’, vraagt Roos Verhaak zich af. Verhaak is een verontruste inwoner die samen met een groepje andere Wijchenaren de petitie startte. Inmiddels is de smeekbede al meer dan 2100 keer ondertekend. ‘Dieren gaan weg, planten gaan kapot én bomen worden gekapt. We raken op deze manier een stukje natuur kwijt dat we juist moeten koesteren.’

Hoewel verantwoordelijk wethouder Geert Gerrits blij is dat het onderwerp enorm leeft, heeft hij toch wat moeite met de inhoud van de petitie: ‘Iedereen mag zijn mening hebben, maar het idee wordt gewekt dat we de natuur vernietigingen en dat het hele meer wordt volgebouwd. Dat is totaal niet de intentie.'

'Mensen zijn geschrokken'

‘Dit bevestigt dat het alle Wijchenaren aan het hart gaat en dat je er als politiek, zoals de petitie stelt, met je handen vanaf moet blijven’, meent Björn Derksen, fractievoorzitter van het CDA. De partij voert sinds vorige maand de campagne ‘Behoud Wijchens Meer’. ‘Zo'n petitie wordt dan ook door heel Wijchen ondertekend: niet alleen mensen uit het centrum, ook de dorpskernen tonen hun steun.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend