Logo De Belofte

DRUTEN - De Drutense raad vreest controle te verliezen over haar milieuplannen om Gelderland in 2050 energieneutraal te krijgen. Invulling van die plannen moet volgens partijen bij de gemeente liggen, niet bij de provincie of de waterschappen.

door Thomas Overdijk

De Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft wat alle zes regio’s van Gelderland uiteindelijk aan klimaatplannen moeten leveren om de provincie in 2050 energieneutraal te krijgen. De gemeente Druten heeft de ambitie om vijftig hectare aan zonneparken te realiseren. Een mooi plan volgens Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. ‘Maar we willen wel zelf bepalen wat er in onze achtertuin gebeurt.’

In plannen voor de RES staat namelijk dat, wanneer de regio’s en gemeenten er niet uitkomen, er gestreefd wordt naar een ‘zo groot mogelijke meerderheid’. De raad gaat ervan uit dat de provincie, de waterschappen en de gemeente ieder een stem krijgen. En dat schiet haar in het verkeerde keelgat.

'Ondemocratisch'

Samen met de dorpslijsten diende Kernachtig Druten een motie in om de controle over hun ‘creatieve milieuplannen’ niet te verliezen. ‘De provincie en de waterschappen moeten uiteindelijk niet beslissen wat er met onze plannen voor de RES gebeurt’, vindt de fractievoorzitter.

De lokale partijen geloven dat de RES ‘ondemocratisch’ wordt wanneer er van bovenaf wordt besloten wat er moet gebeuren. ‘Invulling van onze creatieve oplossingen moet van onderaf komen - de krachten liggen juist bij de individuele gemeentebesturen’, besluit Worm.

Plannen blijven onveranderd

Titus Burgers, voorzitter duurzaamheid voor de regio Arnhem/Nijmegen, stelt gerust dat besluitvorming bij de gemeenten blijft. 'We moeten inderdaad samen met de zestien gemeenten in de regio kijken wie wat waar kan doen. Dan zetten we ook gezamenlijk de puntjes op de i', aldus Burgers.

Hij laat weten dat er daarbij geen plannen worden veranderd: 'We voegen hooguit iets toe aan een bestaand plan als blijkt dat een gemeente meer moet doen om de doelstellingen de halen.'

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend