Logo De Belofte

DRUTEN - De Drutense raad vreest controle te verliezen over haar milieuplannen om Gelderland in 2050 energieneutraal te krijgen. Invulling van die plannen moet volgens partijen bij de gemeente liggen, niet bij de provincie of de waterschappen.

door Thomas Overdijk

De Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft wat alle zes regio’s van Gelderland uiteindelijk aan klimaatplannen moeten leveren om de provincie in 2050 energieneutraal te krijgen. De gemeente Druten heeft de ambitie om vijftig hectare aan zonneparken te realiseren. Een mooi plan volgens Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. ‘Maar we willen wel zelf bepalen wat er in onze achtertuin gebeurt.’

In plannen voor de RES staat namelijk dat, wanneer de regio’s en gemeenten er niet uitkomen, er gestreefd wordt naar een ‘zo groot mogelijke meerderheid’. De raad gaat ervan uit dat de provincie, de waterschappen en de gemeente ieder een stem krijgen. En dat schiet haar in het verkeerde keelgat.

'Ondemocratisch'

Samen met de dorpslijsten diende Kernachtig Druten een motie in om de controle over hun ‘creatieve milieuplannen’ niet te verliezen. ‘De provincie en de waterschappen moeten uiteindelijk niet beslissen wat er met onze plannen voor de RES gebeurt’, vindt de fractievoorzitter.

De lokale partijen geloven dat de RES ‘ondemocratisch’ wordt wanneer er van bovenaf wordt besloten wat er moet gebeuren. ‘Invulling van onze creatieve oplossingen moet van onderaf komen - de krachten liggen juist bij de individuele gemeentebesturen’, besluit Worm.

Plannen blijven onveranderd

Titus Burgers, voorzitter duurzaamheid voor de regio Arnhem/Nijmegen, stelt gerust dat besluitvorming bij de gemeenten blijft. 'We moeten inderdaad samen met de zestien gemeenten in de regio kijken wie wat waar kan doen. Dan zetten we ook gezamenlijk de puntjes op de i', aldus Burgers.

Hij laat weten dat er daarbij geen plannen worden veranderd: 'We voegen hooguit iets toe aan een bestaand plan als blijkt dat een gemeente meer moet doen om de doelstellingen de halen.'

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend