Logo De Belofte

BARNEVELD - 'De les is dat dit niet nog een keer mag gebeuren', zegt wethouder Aart de Kruijf maandagavond over de communicatie tijdens de zandkwestie in Barneveld. 'Een crisis komt altijd onverwacht en dan is er is geen draaiboek.' De communicatie had volgens de wethouder directer naar de burger en naar de raad gemoeten.

Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld. Dat oordeelde de commissie Eenhoorn die onderzoek deed naar het handelen van het college.

'Op een gegeven moment is er duidelijk dat er iets met het zand is. Als de wethouder meteen had besloten om met de fractievoorzitters te spreken over wat er gaande was, was er een andere dynamiek ontstaan', aldus de commissie tijdens de commissievergadering. 'Dan was er meer een gezamenlijkheid ontstaan.'

Zorgvuldigheid

De reden dat het college laat was met het de communicatie is volgens De Kruijf omdat ze zorgvuldig wilden handelen in plaats van snel. 'Nadat bleek uit het advies van de GGD dat er geen risico was voor de volksgezondheid vonden we dat belangrijker. We hebben intensief nagedacht over hoe we de boodschap naar buiten moesten brengen. Voordat wij naar buiten konden komen, had Zembla al een uitzending hierover', zegt De Kruif

Zie ook: 'Vervuilde grond verdwijnt in Gelderse natuurplassen'

De Vries van commissie Eenhoorn beaamt dat. 'Er was al een behoorlijke voorbereiding gepleegd om de bewoners te informeren. Er is na de uitzending van Zembla behoorlijk uitgepakt om dit alsnog te doen.'

Bewoners

De bewoners voelen zich de dupe van de beperkte communicatie vanuit het college. Volgens Kees Hoek van de voormalige klankbordgroep werd er door de gemeente van alles beloofd, maar kwam daar niks van terecht. 'We hebben totaal geen vertrouwen meer in de gemeente. Ze deden wat goed was voor zichzelf en niet voor de bewoners', vertelt Hoek emotioneel. 'Ik had verwacht dat de gemeente ons zou helpen. Wij zitten in de crisis.'

Beeldvorming

Het beeld dat de gemeente samen met afvalverwerker Vink zou optrekken komt doordat burgemeester Asje van Dijk tegelijkertijd met Jaap Kevelam van Vink bij de informatieavond voor bewoners aankwamen. Volgens Van Dijk is dat beeld onjuist geschetst. 

'Kevelam en ik kwamen toevallig tegelijkertijd aan op het parkeerterrein. Toen we eenmaal samen liepen en ik de lampen van de TV-camera's zag, verzocht ik hem om even te wachten en mij vooruit te laten lopen. Zembla maakte de foute suggestie dat we samen aankwamen', aldus de burgemeester. 

Debat

Donderdag gaat de gemeenteraad in debat over het handelen van het college. Tijdens de vergadering dient LokaalBelang een motie van wantrouwen in tegen wethouder De Kruijf. 'Er is tijdens de crisis te veel gebeurd', zegt fractievoorzitter Mijntje Pluimers. 

Zie ook: Van begrip tot wantrouwen; Barneveld verdeeld over rapport 'zandkwestie'

 

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend