Logo De Belofte

BARNEVELD - 'De les is dat dit niet nog een keer mag gebeuren', zegt wethouder Aart de Kruijf maandagavond over de communicatie tijdens de zandkwestie in Barneveld. 'Een crisis komt altijd onverwacht en dan is er is geen draaiboek.' De communicatie had volgens de wethouder directer naar de burger en naar de raad gemoeten.

Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld. Dat oordeelde de commissie Eenhoorn die onderzoek deed naar het handelen van het college.

'Op een gegeven moment is er duidelijk dat er iets met het zand is. Als de wethouder meteen had besloten om met de fractievoorzitters te spreken over wat er gaande was, was er een andere dynamiek ontstaan', aldus de commissie tijdens de commissievergadering. 'Dan was er meer een gezamenlijkheid ontstaan.'

Zorgvuldigheid

De reden dat het college laat was met het de communicatie is volgens De Kruijf omdat ze zorgvuldig wilden handelen in plaats van snel. 'Nadat bleek uit het advies van de GGD dat er geen risico was voor de volksgezondheid vonden we dat belangrijker. We hebben intensief nagedacht over hoe we de boodschap naar buiten moesten brengen. Voordat wij naar buiten konden komen, had Zembla al een uitzending hierover', zegt De Kruif

Zie ook: 'Vervuilde grond verdwijnt in Gelderse natuurplassen'

De Vries van commissie Eenhoorn beaamt dat. 'Er was al een behoorlijke voorbereiding gepleegd om de bewoners te informeren. Er is na de uitzending van Zembla behoorlijk uitgepakt om dit alsnog te doen.'

Bewoners

De bewoners voelen zich de dupe van de beperkte communicatie vanuit het college. Volgens Kees Hoek van de voormalige klankbordgroep werd er door de gemeente van alles beloofd, maar kwam daar niks van terecht. 'We hebben totaal geen vertrouwen meer in de gemeente. Ze deden wat goed was voor zichzelf en niet voor de bewoners', vertelt Hoek emotioneel. 'Ik had verwacht dat de gemeente ons zou helpen. Wij zitten in de crisis.'

Beeldvorming

Het beeld dat de gemeente samen met afvalverwerker Vink zou optrekken komt doordat burgemeester Asje van Dijk tegelijkertijd met Jaap Kevelam van Vink bij de informatieavond voor bewoners aankwamen. Volgens Van Dijk is dat beeld onjuist geschetst. 

'Kevelam en ik kwamen toevallig tegelijkertijd aan op het parkeerterrein. Toen we eenmaal samen liepen en ik de lampen van de TV-camera's zag, verzocht ik hem om even te wachten en mij vooruit te laten lopen. Zembla maakte de foute suggestie dat we samen aankwamen', aldus de burgemeester. 

Debat

Donderdag gaat de gemeenteraad in debat over het handelen van het college. Tijdens de vergadering dient LokaalBelang een motie van wantrouwen in tegen wethouder De Kruijf. 'Er is tijdens de crisis te veel gebeurd', zegt fractievoorzitter Mijntje Pluimers. 

Zie ook: Van begrip tot wantrouwen; Barneveld verdeeld over rapport 'zandkwestie'

 

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Bomenkap houdt gemoederen flink bezig

  02 februari 2020
  BARNEVELD - Er moet snel iets gebeuren tegen het kappen van teveel bomen in de gemeente Barneveld, vindt lokale politieke partij Lokaal Belang. De partij wil strengere regels voor het afgeven van kapvergunningen.
 • Barneveld maakt beleid voor woningen arbeidsmigranten

  16 januari 2020
  BARNEVELD - In de gemeente Barneveld komt er de komende jaren huisvesting voor enkele honderden arbeidsmigranten. Dat is het plan van wethouder Aart de Kruijf van ruimtelijke ordening. In Barneveld zijn naar schatting tussen de 660 en 880 buitenlandse arbeidskrachten aan het werk. Met nieuwe regels wil de wethouder de woonsituatie van deze werknemers verbeteren. 
 • Emotionele wethouder na zandkwestie: 'Ik ben geraakt, dit gun je geen mens'

  31 oktober 2019
  BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend