Logo De Belofte

RENKUM - Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar knelpunten bij bouwprojecten in de gemeente Renkum. Daarbij moet worden gekeken naar draagvlak. Dat heeft de gemeenteraad besloten. 'Ik denk dat we echt niet kunnen ontkennen dat er in de afgelopen jaren dingen zijn misgegaan', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Eveline Vink.

door Huibert Veth

Er was de afgelopen periode de nodige kritiek te horen op projecten in de ruimtelijke ordening in Renkum. Zo gaf de vereniging Vijf Dorpen in ’t Groen onder meer aan dat burgers van onjuiste informatie worden voorzien, bestemmingsplannen niet deugen en de integriteit wordt geschonden. Ook zou er te weinig oog zijn voor de bezwaren van burgers. De gemeente nadert of overschrijdt daarmee de grenzen van behoorlijk bestuur, volgens de vereniging.

Zie ook: Forse kritiek op Renkumse bouwprojecten

'Als je doet wat je altijd doet, dan krijg je wat je had', zegt CDA-raadslid Jan Wessels. Hij diende het voorstel met vijf andere partijen in. 'Als je daar tevreden over bent, is dat niet zo'n probleem. Maar we merken steeds meer dat partijen conflicten met elkaar via de gemeente uitvechten.' Hij vindt dat de gemeente daarbij onvoldoende de regie neemt.

'Mensen accepteren geen argumenten'

Verantwoordelijk wethouder Jasper Verstand is niet gelukkig met het breedgedragen voorstel. 'Voor welk probleem is dit nu een oplossing?', vraagt de wethouder zich af. Hij had liever gezien dat de raad hem eerst gevraagd had om te reageren op de kritiek. Volgens Verstand merk je een verharding in het publieke debat, waarbij mensen steeds meer moeite hebben om argumenten te accepteren die tegen hun belang ingaan. Ook ziet hij het vaak misgaan in de communicatie.

PvdA-fractievoorzitter Tom Erkens vindt het 'vervelend' dat de wethouder vooruitloopt op het onderzoek en zich 'zo verdedigend' opstelt. Flip Witte, voorzitter van Vijf Dorpen in ’t Groen, is blij met het aankomende onderzoek. Hij hoopt wel dat ook de integriteit en gebrekkige transparantie worden meegenomen.

Het college moet de raad nu voor 1 december een voorstel doen, hoe het onderzoek vorm krijgt. De voorkeur gaat daarbij uit naar onderzoek door de rekenkamercommissie, zodat er geen geld aan extern onderzoek hoeft te worden besteed.

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.
 • Renkum wil onafhankelijk onderzoek naar knelpunten bouwprojecten

  30 september 2019
  RENKUM - Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar knelpunten bij bouwprojecten in de gemeente Renkum. Daarbij moet worden gekeken naar draagvlak. Dat heeft de gemeenteraad besloten. 'Ik denk dat we echt niet kunnen ontkennen dat er in de afgelopen jaren dingen zijn misgegaan', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Eveline Vink.
 • Groen en omgeving lokt bewoners naar Renkum

  21 augustus 2019
  RENKUM - Het groen en de omgeving zijn de belangrijkste reden om in Renkum te wonen. Dat blijkt uit een enquête onder bewoners van de gemeente. 48 procent van de deelnemers gaf 'Natuur en omgeving' op als antwoord op de vraag wat de belangrijkste reden was om er te wonen.
 • Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar voor burgerinitiatieven ondanks economische tegenvallers

  17 juli 2019
  RENKUM - De gemeente Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar om initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de grond te helpen. Als initiatiefnemers fondsen kunnen vinden om zo'n project te ontwikkelen, is de gemeente bereid de andere helft te betalen.
 • Bibliotheekleden in Renkum starten petitie tegen sluiting

  03 juni 2019
  OOSTERBEEK - Sluiting van de bibliotheekvestiging in Renkum als bezuinigingsmaatregel in de gemeente is rampzalig en onaanvaardbaar. Dat vinden leden en andere gebruikers van de Renkumse bieb, die op Petities.nl een actie zijn begonnen. Als hun bibliotheek sluit, moeten ze naar Oosterbeek. 'De Renkumse bibliotheek is klein, maar heel actief', stelt actiegroep 'Renkum zonder bieb, dat kan echt niet.'

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend