Logo De Belofte

ARNHEM - De invoering van diftar, het betalen per afvalzak, kan in Arnhem op losse schroeven komen te staan. De voorstanders van het veelbesproken systeem kunnen het in de gemeenteraad niet met elkaar eens worden over hoe het wordt ingevoerd.

door Huibert Veth

Het loopt vast op de compensatieregeling voor mensen met een minimaal inkomen. PvdA en CDA kunnen elkaar op dit punt niet vinden.

In het voorstel van het college worden minima met een gemiddeld afvalverbruik volledig gecompenseerd voor de afvalstoffenheffing. Verbruiken zij meer, dan gaan ook zij 80 eurocent voor elke 30-literzak restafval betalen. Als zij minder verbruiken krijgen de minima geld terug, bijvoorbeeld via de GelrePas. Daar kunnen ze dan leuke dingen van doen.

Zie ook: Arnhemse minima kunnen verdienen aan afval

Dat laatste gaat het CDA te ver. Zij komen met een voorstel waarbij minima wel tot een gemiddeld afvalverbruik kwijtschelding krijgen, maar geen geld terugkrijgen als ze daaronder blijven. Ook willen zij bekijken of het gemiddelde van 46 gratis afvalzakken per inwoner niet omlaag kan voor de minima. Als dat voorstel niet aangenomen wordt, zal het CDA de minimaregeling niet steunen, laat raadslid Klaartje van Dillen weten.

'Dan gaan wij diftar heroverwegen'

De PvdA wil mogelijk zelfs zijn volledige steun aan de invoering van diftar intrekken als het CDA-voorstel juist wel wordt aangenomen. PvdA-raadslid Vincent Bouma: 'Wij zijn altijd voorstander geweest van diftar. Maar één van de belangrijkste punten daarin, was voor ons het minimabeleid. Wij waren blij met collegevoorstel. Als het CDA-voorstel wordt aangenomen, gaan wij wellicht heroverwegen wat wij met diftar gaan doen.'

Als de PvdA zijn steun aan diftar intrekt, verliest de gemeenteraad waarschijnlijk zijn meerderheid voor dit systeem. De stemming over het CDA-voorstel eindigde vervolgens gelijk. Daarom zal er eind deze maand opnieuw over worden gestemd. Als het afwezige ChristenUnie-raadslid met haar partij meestemt, zal het voorstel het niet halen en steunt het CDA vervolgens de minimaregeling niet. Maar er zou heel goed iets in het stemgedrag kunnen veranderen.

De SP steunde deze week bijvoorbeeld de afgezwakte vorm van de minimaregeling niet. Maar de partij is wel groot tegenstander van diftar. Zij willen graag nascheiding invoeren, waarbij de afvalverwerker een veel groter deel van de afvalscheiding doet in plaats van de burger. Als de partij de volgende keer wel met het CDA-voorstel meestemt waardoor de PvdA zich tegen diftar keert, wordt dat idee weer kansrijker.

'Willen ons niet laten gijzelen'

Kortom, CDA en PvdA houden elkaar op dit punt momenteel in de houdgreep. Beide willen diftar invoeren, maar als ze elkaar niet weten te vinden op de minimaregeling kan het daarna alle kanten op. 'Dit deel van het project zien we echt anders', zegt Van Dillen. 'Het CDA wil zich niet zo laten gijzelen. Maar zoals altijd, zijn we bereid tot een gesprek.'

Zie ook: Dit betaalt de Arnhemmer straks voor zijn afval

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend