Logo De Belofte

WIJCHEN - Plannen van de gemeente Wijchen om nog maar eens per vier weken restafval op te halen, zijn een jaar uitgesteld naar 2021. De VVD diende hiervoor samen met Kernachtig Wijchen en de PvdA een amendement in. De partijen willen meer tijd om uit te zoeken hoe voorkomen kan worden dat burgers met luierafval in de problemen komen.

Nu wordt het restafval nog eens per twee weken opgehaald. Gaat die frequentie omlaag, dan motiveert dat de burger om beter na te denken over afvalscheiding. Bovendien bespaart het geld, redeneert het college.

'Maar mensen mensen met luiers en incontinentiemateriaal komen dan gewoon in de problemen. Daarom moeten we eerst wachten op een oplossing waarbij luiers apart worden opgehaald', vertelt Wessel Krale van VVD Wijchen. 'Inwoners mogen geen nadelen ondervinden van oplossingen die er nog niet zijn.'

De mogelijkheid om luiers en incontinentiemateriaal apart te verwerken is er namelijk nog niet bij afvalverwerker ARN. Daarom komt dat materiaal nu bij het restafval in de grijze container. Omdat de indieners van het amendement verwachten dat de oplossing nabij is, willen ze nog een jaar wachten. 'En als het nog langer duurt voordat de oplossing gevonden is, stellen we het weer uit', besluit Krale.

'Oplossing niet bij een ander zoeken'

D66 diende een motie in tegen het amendement om de plannen uit te stellen. 'Afvalkosten nemen elk jaar toe', stelt Emmy Wittenberg, fractievoorzitter van D66 Wijchen. 'En die kosten zijn groter dan de inflatie. Als we afval nog maar één keer in de maand ophalen, kunnen we 60.000 euro besparen.' Volgens de partij is dat genoeg om de kostenstijging op te vangen.

'D66 stelde in 2013 al voor dat de scheiding van luiers en restafval beter geregeld moet worden. Die oplossing is er nog steeds niet. We kunnen wel blijven wachten, maar ik stel voor dat we de oplossing nu bij onszelf zoeken en niet bij een ander', aldus de fractievoorzitter.

Zie ook: 'Regio Nijmegen moet aandelen afvalverbrander verkopen'

 

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend