Logo De Belofte

WIJCHEN - Plannen van de gemeente Wijchen om nog maar eens per vier weken restafval op te halen, zijn een jaar uitgesteld naar 2021. De VVD diende hiervoor samen met Kernachtig Wijchen en de PvdA een amendement in. De partijen willen meer tijd om uit te zoeken hoe voorkomen kan worden dat burgers met luierafval in de problemen komen.

Nu wordt het restafval nog eens per twee weken opgehaald. Gaat die frequentie omlaag, dan motiveert dat de burger om beter na te denken over afvalscheiding. Bovendien bespaart het geld, redeneert het college.

'Maar mensen mensen met luiers en incontinentiemateriaal komen dan gewoon in de problemen. Daarom moeten we eerst wachten op een oplossing waarbij luiers apart worden opgehaald', vertelt Wessel Krale van VVD Wijchen. 'Inwoners mogen geen nadelen ondervinden van oplossingen die er nog niet zijn.'

De mogelijkheid om luiers en incontinentiemateriaal apart te verwerken is er namelijk nog niet bij afvalverwerker ARN. Daarom komt dat materiaal nu bij het restafval in de grijze container. Omdat de indieners van het amendement verwachten dat de oplossing nabij is, willen ze nog een jaar wachten. 'En als het nog langer duurt voordat de oplossing gevonden is, stellen we het weer uit', besluit Krale.

'Oplossing niet bij een ander zoeken'

D66 diende een motie in tegen het amendement om de plannen uit te stellen. 'Afvalkosten nemen elk jaar toe', stelt Emmy Wittenberg, fractievoorzitter van D66 Wijchen. 'En die kosten zijn groter dan de inflatie. Als we afval nog maar één keer in de maand ophalen, kunnen we 60.000 euro besparen.' Volgens de partij is dat genoeg om de kostenstijging op te vangen.

'D66 stelde in 2013 al voor dat de scheiding van luiers en restafval beter geregeld moet worden. Die oplossing is er nog steeds niet. We kunnen wel blijven wachten, maar ik stel voor dat we de oplossing nu bij onszelf zoeken en niet bij een ander', aldus de fractievoorzitter.

Zie ook: 'Regio Nijmegen moet aandelen afvalverbrander verkopen'

 

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend