Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Is wethouder Wim Aalderink van Winterswijk op het verkeerde been gezet of heeft hij niet doortastend genoeg opgetreden bij de gang van zaken rond muziekschool Boogie Woogie? Dat vroeg D66 zich donderdag af tijdens een zogenaamd interpellatiedebat.

Winterswijk moet de muziekschool alleen in de benen houden, na het afhaken van de gemeenten Aalten en Oost Gelre. Van Aalten was al langer bekend dat, na de positieve ervaring in Dinxperlo met muziekonderwijs door de lokale muziekvereniging Psalm 150, voor heel Aalten ingezet zou worden op dat Dinxperlose spoor.

Maar Oost Gelre, dat zou toch voor het muziekonderwijs naar Winterswijk blijven komen? Dus niet. En daarom vroeg Loes ten Dolle van D66 om een interpellatiedebat, oftewel om buiten de agenda van de raadsvergadering om van wethouder Wim Aalderink te horen 'of hij wel met de vuist op tafel had geslagen' zoals hij had aangekondigd.

Daarbij handelde het om het overleg met de collega-wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre, dat volgens Aalderink niet zou stoppen bij Boogie Woogie. 'Hoe de portefeuillehouder in Oost Gelre er in stond... ik was er heilig van overtuigd dat Oost Gelre niet zou afhaken', vertelde Aalderink donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk. 'Maar er kwam een amendement in de raad in Oost Gelre, hij werd ingehaald door de raad.'

Morrende geluiden

Dat amendement kwam echter niet uit de lucht vallen. Een jaar daarvoor waren er al morrende geluiden in de raad van Oost Gelre met betrekking tot de financiële steun aan Boogie Woogie, die meer gericht zou zijn op behoud van het gebouw dan op het muziekonderwijs. Toen werd er al geopperd of de muziekverenigingen dat onderwijs niet zelf zouden kunnen organiseren.

Destijds kreeg Boogie Woogie in de raadszaal in Groenlo nog groen licht, maar toen het onderwerp voor de zomervakantie opnieuw op de agenda stond, ging het licht tijdens de commissievergadering op rood. De coalitiepartijen VVD en CDA waren voorstander van muziekonderwijs door de eigen verenigingen en wilden niet meebetalen aan een nieuwe muziekschool in het beoogde Cultuurkwartier in Winterswijk. Steek het geld in muziekonderwijs in plaats van stenen in Winterswijk, zo luidde de teneur.

'Niet misleid'

Beide partijen in Oost Gelre kregen bijval, alleen PvdA en D66 waren voorstander van de continuering van de relatie met Boogie Woogie. Dat er twee weken later een amendement kwam en een grote meerderheid van de raad voor het afbouwen van de subsidie voor Boogie Woogie koos, was allerminst een verrassing. Met als definitieve uitkomst dat de muziekverenigingen in Oost Gelre het muziekonderwijs over een jaar zelf ter hand gaan nemen.

Wethouder Hoenderboom kon niet verrast zijn door onder meer de opstelling van de eigen CDA-fractie, want die was ruimschoots bekend. Hadden hij en Aalderink geen contact meer? 'Ik ben niet misleid, daarvan ben ik overtuigd', verklaarde de Winterswijkse wethouder donderdagavond, op vragen van Ten Dolle. 'De strategie was dat we eruit zouden komen.'

Frictiekosten

De werkelijkheid is dat Winterswijk nu alleen staat om Boogie Woogie in de benen te houden. 'Zijn er heldere afspraken gemaakt met betrekking tot de uittredingskosten?', vroeg fractievoorzitter Wim Wassink van het CDA tijdens de raadsvergadering, doelend op vergoedingen voor ontslagen muziekdocenten. 'Alle zzp'ers bij Boogie Woogie zijn eruit, de vaste krachten zitten er nog. Moet alleen Winterswijk de frictiekosten betalen?'

'We hebben geen enkele verplichting', reageerde Aalderink. 'Boogie Woogie is een juridisch zelfstandige stichting. Mocht die stichting failliet gaan, dan moeten we kijken wat we willen. De verhouding met het huidige bestuur, dat het in goede banen wil leiden, is uitstekend. We willen er samen uitkomen.'

Zeilen bijzetten

In de praktijk betekent dat een kleiner Boogie Woogie in het beoogde Cultuurkwartier, met een mogelijk meer multifunctioneel karakter. Daarover liet Aalderink zich niet uit, wel dat muziek- en cultuuronderwijs in Winterswijk gegarandeerd blijven: 'We zullen de zeilen nog harder bijzetten.' 

Zie ook: 

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend