Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het college van Winterswijk wil ook volgend jaar weer een proef met een winkelopenstelling van zes extra zondagen in de zomer. Maar dan wel met een betere voorbereiding, zodat de ondernemers er rekening mee kunnen houden. Nu was het gros van de winkeliers tegen.

Driekwart van de leden van de Winterswijkse winkeliersvereniging ABH City was tegen het besluit van de gemeenteraad op 26 juni van dit jaar. Daarna was de voorbereidingstijd voor de winkeliers te kort, bijvoorbeeld met het oog op de vakantieroosters voor het personeel. Er was alleen rekening gehouden met de gebruikelijke koopzondag, de laatste zondag van de maand.

Geen meerderheid

De VVD dwong echter bij het coalitieakkoord een proef af met in de zomer elke zondag een koopzondag in Winterswijk, met het oog op de vele toeristen. Dat voorstel kwam in de raad en werd met een meerderheid aangenomen.

Maar in tegenstelling tot de raad was er bij de winkeliers geen meerderheid voor de openstelling in de zomer als gevolg van gebrek aan personeel. De raad mocht dan een koopzondag willen, de meeste ondernemers gingen daar niet in mee. Daarom ging er slechts een enkele winkel open; behorend tot een landelijke keten of een internetwinkel van een ondernemer die toch aan het werk is op zondag.

Onverminderd populair 

Daardoor was er op drie van de vier zondagen in juli en augustus geen bruisend winkelcentrum in Winterswijk. 'We gaan de proef deze maand nog evalueren, maar dit keer was de voorbereidingstijd te kort. De laatste koopzondag blijft onverminderd populair, zoals het aantal bezoekers aan het centrum is gestegen. We zijn van zins de komende zomer weer zes zondagen te vergunnen.' 

Overig verkiezingsnieuws

 • Elburgse raad: tweede tankautospuit mag niet verdwijnen bij brandweer

  18 november 2019
  ELBURG - De Elburgse gemeenteraad is bang dat de bezuinigingen bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland ten koste gaan van de veiligheid in de gemeente. De optie dat de tweede Tankautospuit (TAS) van de lokale brandweer wordt wegbezuinigd, is onbespreekbaar, volgens de raadsleden. De fracties riepen daarom unaniem het college op om zich in te zetten voor het behoud van die tweede TAS.
 • VVD-voorman Elburg splitst zich af: 'ik moet mijn hart volgen'

  18 november 2019
  ELBURG - VVD-raadsfractievoorzitter Rick van Velthuysen stapt uit de fractie, en gaat verder als eenmanspartij. 'Ik moet mijn hart volgen, en dat betekent dat ik uit de fractie moet stappen.' Van Velthuysen, die 454 stemmen behaalde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maakte zijn opstappen maandagavond tijdens de raadsvergadering bekend, direct na de beëdiging van Udo Koerselman als nieuw fractielid van zijn partij.
 • Kreuk: boter bij de vis voor zorgtaken gemeente

  18 november 2019
  DEN HAAG - Zo'n 150 wethouders uit het hele land, waaronder Carla Kreuk-wildeman van Tiel en Herma van Dijkhuizen van Neder-Betuwe zijn maandag naar Den Haag geweest om bij de begrotingsbehandeling Jeugd te zijn die in de Tweede Kamer plaats vond. De wethouders willen met hun aanwezigheid benadrukken dat ze echt meer geld nodig hebben om de zorg voor jongeren  structureel naar behoren te leveren.
 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.
 • Nieuwe D66-wethouder Wageningen

  18 november 2019
  WAGENINGEN - D66 draagt in Wageningen Maud Hulshof voor als nieuwe wethouder. Hulshof is nu fractievoorzitter van de partij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend