Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem komt in 2019 9 miljoen euro te kort, onder meer door oplopende kosten in de jeugdzorg en het sociale domein. Als er geen maatregelen worden genomen, stijgt het tekort in 2023 naar 12 miljoen. Daarom gaat de onroerende zaakbelasting (ozb) met vijf procent omhoog, wordt parkeren duurder en wordt er bezuinigd op het minimabeleid en de zorg.

door Davie Klein Gunnewiek

'Er moeten keuzes gemaakt worden en de gemeenteraad zal daar een afweging in moeten maken', zegt wethouder Henk Bulten. 'Aan de hand van die keuzes gaat de Doetinchemmer hier iets van merken.' De ozb gaat met 5 procent omhoog. Dat betekent dat een eenpersoonshuishouden 33,80 euro meer gaat betalen en een meerpersoonshuishouden 35,56 euro. De lastenverzwaring levert de gemeente 7 ton op.

'Dat is niet leuk, maar we hebben ook gekeken naar wat de verhoging betekent en hoe die zich verhoudt met andere gemeenten in de regio.' Volgens wethouder Bulten zit Doetinchem daarmee nog steeds onder het regiogemiddelde.

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek in gesprek met wethouder Henk Bulten over de bezuinigingen:

Parkeren wordt duurder

Doetinchem kent een structureel tekort als het gaat om parkeren. Daarom stelt het college onder meer voor om een dagkaart te verhogen van 4 euro naar 4,50 euro en betaald parkeren in te stellen tot 's avonds negen uur. 'We hebben ook gekeken naar ons aanvalsplan binnenstad waar veel geld naartoe gaat, maar ook daar moet het een tandje minder. Dat betekent niet dat het ook altijd slechter hoeft te zijn', aldus Bulten.

Ook op de zorg en het minimabeleid wordt flink bezuinigd. Zo stelt het college voor om vanaf 2020 structureel 50.000 euro te besparen op de mantelzorg, moet er worden bespaard op het armoedebeleid en wordt er bezuinigd op de buurthuizen.

Ook zal Doetinchem in eigen vlees gaan snijden en zal de gemeentelijke organisatie worden ingekrompen. De gemeente wil actief met een aantal stakeholders in gesprek die de bezuinigingen straks gaan merken. Daarom worden de verschillende partijen op 7 oktober uitgenodigd in De Steck in Doetinchem en zal er een toelichting worden gegeven.

Lobby richting provincie en Rijk blijft

De tekorten worden mede veroorzaakt door tegenvallende financiële middelen vanuit het Rijk. 'Ik verwijt in Den Haag helemaal niemand iets', zegt Bulten. 'Er zijn nu eenmaal keuzes gemaakt, maar dat betekent niet dat we er helemaal niets aan doen. Onze lobby richting provincie en het Rijk is wekelijks op elke mogelijke manier.'

Volgens Bulten moet hij roeien met de riemen en dealen met het geld dat vanuit het Rijk komt. 'Het is gemeenschapsgeld en daarin zullen keuzes moeten worden gemaakt. Het zijn moeilijke keuzes, daar lopen we niet voor weg en daar gaan we voor staan.'

Oppositiepartijen in de gemeenteraad van Doetinchem noemden donderdagavond de keuzes van het college om te bezuinigen 'vaag' en 'onduidelijk'. Ook de impact van de keuzes is niet duidelijk. Volgens de wethouder moet op 14 november een sluitende begroting worden overhandigd aan de provincie Gelderland, maar de oppositie betwijfelt dat en vraagt zich of er geen uitstel mogelijk is. De raad moet op 7 november een besluit nemen over de begroting en de bezuinigingen.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend