Logo De Belofte

ARNHEM - Het verdwenen geld van de Arnhemse Ouderen Partij zal waarschijnlijk niet terugkomen bij de belastingbetaler. Die conclusie valt te trekken uit het overleg tussen fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad.

door Huibert Veth

De inmiddels overleden oud-fractievoorzitter Ton van Beers zou de fractiekostenvergoeding onder meer voor privé-doeleinden hebben gebruikt. Huidig fractievoorzitter Nico Wiggers deed aangifte om het geld via Van Beers zijn weduwe, Ulrike Hillger, terug te halen. De fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad bespraken woensdagochtend hoe zij hiermee om willen gaan.

Korten op voorschot

De voorzitters gaan voor de optie om de Ouderenpartij de komende jaren te korten op het voorschot van de fractiekostenvergoeding. Dat is geen geld van de fractie, maar van de belastingbetaler. Pas nadat het geld op de juiste manier is verantwoord en besteed, is het van de fractie. Wat overblijft moet terugbetaald worden.

Zie ook: Hoe krijgt Arnhem de duizenden terug die verdwenen bij Arnhemse Ouderen Partij?

Het resultaat is nu dat de Ouderenpartij aan het einde van het jaar minder terugbetaalt. Alleen als de partij hierdoor geen geld uitgeeft dat het anders wel had gedaan, zou het gaan om een indirecte terugbetaling.

Maar de vraag is of dat gebeurt. Met het geld dat de Ouderenpartij na de voorgestelde korting op het voorschot overhoudt, hebben ze het de afgelopen twee jaar gemiddeld gered. In het lopende jaar heeft de partij, in afwachting van een raadsbesluit, overigens nog geen fractiekostenvergoeding ontvangen.

'Geen subsidie voor gefraudeerd geld'

'Je krijgt geen subsidie om gefraudeerd geld te verrekenen', zegt Sabine Andeweg (D66). 'Dat doen we met bijstandsmoeders ook niet.' Desondanks willen de meeste fractievoorzitters voor deze optie gaan. Nadat deze is uitgewerkt, zal de gemeenteraad erover beslissen.

Wiggers laat weten geen poging meer te ondernemen om het geld bij Hillger terug te halen. De kosten om het bedrag terug te vorderen zullen immers voor zijn eigen rekening komen, stelt hij. 'Dan word ik gestraft.'

Vordering overnemen

De eventuele vordering op Hillger lijkt de enige mogelijkheid om het geld terug te krijgen. 'Maar wellicht is het voorstel van Gerrie Elfrink (SP) wel een goed idee, om deze vordering als gemeenteraad over te nemen', zegt Leendert Combee (VVD).

Bekijk hier het volledige fractievoorzittersoverleg. Live uitgezonden door RTV Arnhem.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige (en bijna 8 maanden) wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment. Arend Bouwman was 28 jaar, 2 maanden, 2 weken en 5 dagen oud toen hij op 1 september 1970 wethouder van Heerde werd.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend