Logo De Belofte

ARNHEM - Het verdwenen geld van de Arnhemse Ouderen Partij zal waarschijnlijk niet terugkomen bij de belastingbetaler. Die conclusie valt te trekken uit het overleg tussen fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad.

door Huibert Veth

De inmiddels overleden oud-fractievoorzitter Ton van Beers zou de fractiekostenvergoeding onder meer voor privé-doeleinden hebben gebruikt. Huidig fractievoorzitter Nico Wiggers deed aangifte om het geld via Van Beers zijn weduwe, Ulrike Hillger, terug te halen. De fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad bespraken woensdagochtend hoe zij hiermee om willen gaan.

Korten op voorschot

De voorzitters gaan voor de optie om de Ouderenpartij de komende jaren te korten op het voorschot van de fractiekostenvergoeding. Dat is geen geld van de fractie, maar van de belastingbetaler. Pas nadat het geld op de juiste manier is verantwoord en besteed, is het van de fractie. Wat overblijft moet terugbetaald worden.

Zie ook: Hoe krijgt Arnhem de duizenden terug die verdwenen bij Arnhemse Ouderen Partij?

Het resultaat is nu dat de Ouderenpartij aan het einde van het jaar minder terugbetaalt. Alleen als de partij hierdoor geen geld uitgeeft dat het anders wel had gedaan, zou het gaan om een indirecte terugbetaling.

Maar de vraag is of dat gebeurt. Met het geld dat de Ouderenpartij na de voorgestelde korting op het voorschot overhoudt, hebben ze het de afgelopen twee jaar gemiddeld gered. In het lopende jaar heeft de partij, in afwachting van een raadsbesluit, overigens nog geen fractiekostenvergoeding ontvangen.

'Geen subsidie voor gefraudeerd geld'

'Je krijgt geen subsidie om gefraudeerd geld te verrekenen', zegt Sabine Andeweg (D66). 'Dat doen we met bijstandsmoeders ook niet.' Desondanks willen de meeste fractievoorzitters voor deze optie gaan. Nadat deze is uitgewerkt, zal de gemeenteraad erover beslissen.

Wiggers laat weten geen poging meer te ondernemen om het geld bij Hillger terug te halen. De kosten om het bedrag terug te vorderen zullen immers voor zijn eigen rekening komen, stelt hij. 'Dan word ik gestraft.'

Vordering overnemen

De eventuele vordering op Hillger lijkt de enige mogelijkheid om het geld terug te krijgen. 'Maar wellicht is het voorstel van Gerrie Elfrink (SP) wel een goed idee, om deze vordering als gemeenteraad over te nemen', zegt Leendert Combee (VVD).

Bekijk hier het volledige fractievoorzittersoverleg. Live uitgezonden door RTV Arnhem.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Marcouch furieus over bedreiging van agent

  29 april 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen goed woord over voor de filmpjes van een agent die viral gaan omdat hij geweld zou hebben gebruikt om bezoekers dinsdag het Sonsbeekpark uit te krijgen. Bij de rondgestuurde filmpjes staan teksten waarin de diender bedreigd wordt en zijn mensen openlijk op zoek naar zijn huisadres. "Kwaadaardig, onacceptabel en bovendien strafbaar", stelt Marcouch.
 • Burgemeester Arnhem tevreden over handhaving na koningsdagincidenten

  28 april 2021
  ARNHEM - Tijdens Koningsdag waren er in Arnhem meerdere incidenten op verschillende plekken. Een demonstratie op de Markt trok veel meer bezoekers dan afgesproken, voetbalhooligans wilden de stad bezoeken om te knokken met de harde kern van Vitesse en het Sonsbeekpark moest worden ontruimd omdat feestvierders lak hadden aan de coronaregels. Wel is burgemeester Ahmed Marcouch zeer tevreden over de handhaving.
 • Binnenstad klaar voor bezoekersstroom: 'Ik heb zin om weer op een terrasje te zitten'

  28 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse binnenstad is klaar voor de versoepelde winkelopeningen en terrasbezoeken, die vanaf vandaag weer mogelijk zijn. Wethouder Jan van Dellen denkt dat de stad de toestroom van bezoekers op een corona-verantwoorde manier aankan. "We stoffen het plan van vorig jaar af", vertelt hij. Toen ging de opening na de lockdown volgens hem ook 'best goed'.
 • Miljoenentekort op afval door diftar en corona

  27 april 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem kwam afgelopen jaar miljoenen tekort op de rekening voor afvalverwerking. Of dat toe te schrijven is aan corona of het nieuwe systeem waarbij moest worden betaald per afvalzak, diftar, is moeilijk te zeggen. De gemeente houdt het alles bij elkaar ongeveer op fifty-fifty.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend