Logo De Belofte

NIJKERK - Als het aan het college van Nijkerk ligt gaan woningbezitters vanaf volgend jaar ruim 8% meer ozb betalen. Het gebruik van het riool daarentegen wordt goedkoper, waardoor de eigenaar van een gemiddeld huis in Nijkerk volgend jaar 11 euro meer betaalt. In 2021 komt daar waarschijnlijk nog 10 euro bij.

door Ellen Kamphorst 

In totaal heeft de gemeente Nijkerk zo'n 100 miljoen euro te besteden. Op een groot deel van die uitgaven, zoals schoolgebouwen, de brandweer of de kosten van de gemeenteraad, heeft de gemeente nauwelijks invloed.

Overschrijding jeugdzorg 

Voor jeugdzorg verwacht Nijkerk volgend jaar nóg 1,3 miljoen extra uit te geven. De gemeente krijgt daarvoor geld van het Rijk, maar op dat bedrag legt Nijkerk in totaal nog 3 miljoen euro toe.

Een andere grote uitgave is het versterken van de organisatie. Nijkerk wil komend jaar 1,3 miljoen meer uitgeven aan ambtenaren. De gemeente heeft, net als veel andere organisaties, moeite met het werven van personeel. Op dit moment zijn er 30 vacatures. Ook aan duurzaamheid wil de gemeente meer geld uitgeven.

'Belasting aanpassen'

Hoeveel de ozb in 2021 precies stijgt, kan de gemeente nog niet zeggen. Dat ligt vooral aan het bedrag dat ze vanuit Den Haag krijgt overgemaakt.

'De geldstromen uit het Rijk jojoën de laatste jaren', aldus wethouder Wim Oosterwijk van Financiën. 'We zullen daar dus belasting wellicht op moeten aanpassen.'

Hondenbelasting

Een andere belasting die opvalt in de programmabegroting 2020-2023 is de hondenbelasting. Voor veel gemeenten is de hondenbelasting een melkkoe. Nijkerk wil de belasting fors verlagen en die voortaan enkel gebruiken voor hondenuitlaatplekken en het bestrijden van overlast.

De gemeenteraad vergadert op 31 oktober over dit stuk. Dan zal de definitieve begroting worden vastgesteld.

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • 'We worden weggezet als stelletje amateurs', autorally van de baan

  16 januari 2020
  NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.
 • Burgemeester Nijkerk: geen behoefte aan wijzend vingertje van Rijksoverheid

  06 januari 2020
  NIJKERK - Burgemeester Renkema van Nijkerk vindt de rijksbudgetten voor de zorgtaken van de gemeente 'volstrekt ontoereikend'. Dat zei hij in zijn nieuwjaarsspeech. De gemeente moet al jaren geld bijleggen, omdat de jeugdzorg en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning veel meer kost dan dat Den Haag betaalt.
 • Nijkerk stelt 1 euro per inwoner beschikbaar voor herdenking 75 jaar vrijheid

  10 december 2019
  NIJKERK - Het gemeentebestuur van Nijkerk heeft 45.000 euro beschikbaar gesteld voor het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid in 2020. Die ene euro per inwoner is bedoeld om initiatieven van bewoners financieel te ondersteunen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend