Logo De Belofte

ARNHEM - De verontreinigde grondwal bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt verwijderd. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. Wat er gebeurt met de rest van de vervuilde grond onder de woningen en met de woonwagens zelf werd niet duidelijk. Daar heeft het college nog een half jaar voor nodig.

door Huibert Veth

Vorige maand bleek na onderzoek opnieuw dat de grond bij het woonwagenkamp sterk vervuild is. De kampbewoners wonen daar al jaren. 'Leven op een gifbelt, een goede titel voor een boek', zegt raadslid René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal). 'Maar na 30 jaar is het boek nog niet uit.'

Verwijderen in plaats van verplaatsen

Wethouder Cathelijne Bouwkamp voerde deze week gesprekken met de bewoners. Daaruit bleek een sterke voorkeur voor het verwijderen van de giftige grondwal, in plaats van deze te verplaatsen. Dat gaat nu ook gebeuren.

Bekijk hier de reactie van kampbewoonster Maran Onderwaater en wethouder Cathelijne Bouwkamp (tekst gaat daaronder verder):

Ook de grond onder de woningen is vervuild. De bewoners zien het liefst dat deze ook gesaneerd wordt. Daarnaast willen ze graag uitbreiding van het aantal woonwagens. Deze toezeggingen kwamen er niet. Een voorstel van SP, Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderen Partij om dat te regelen werd verworpen.

De wethouder gaat deze mogelijkheden wel onderzoeken en komt uiterlijk eind maart met een voorstel. Deze tijd is volgens haar nodig om in overleg met de betrokken partijen alle consequenties in beeld te brengen.

'Redelijk tevreden gevoel'

'Eigenlijk kan ik daar niet mee leven', zegt bewoonster Maran Onderwaater. Toch gaat zij desondanks met een 'redelijk tevreden gevoel' naar huis.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Elburgse raad: tweede tankautospuit mag niet verdwijnen bij brandweer

  18 november 2019
  ELBURG - De Elburgse gemeenteraad is bang dat de bezuinigingen bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland ten koste gaan van de veiligheid in de gemeente. De optie dat de tweede Tankautospuit (TAS) van de lokale brandweer wordt wegbezuinigd, is onbespreekbaar, volgens de raadsleden. De fracties riepen daarom unaniem het college op om zich in te zetten voor het behoud van die tweede TAS.
 • VVD-voorman Elburg splitst zich af: 'ik moet mijn hart volgen'

  18 november 2019
  ELBURG - VVD-raadsfractievoorzitter Rick van Velthuysen stapt uit de fractie, en gaat verder als eenmanspartij. 'Ik moet mijn hart volgen, en dat betekent dat ik uit de fractie moet stappen.' Van Velthuysen, die 454 stemmen behaalde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maakte zijn opstappen maandagavond tijdens de raadsvergadering bekend, direct na de beëdiging van Udo Koerselman als nieuw fractielid van zijn partij.
 • Kreuk: boter bij de vis voor zorgtaken gemeente

  18 november 2019
  DEN HAAG - Zo'n 150 wethouders uit het hele land, waaronder Carla Kreuk-wildeman van Tiel en Herma van Dijkhuizen van Neder-Betuwe zijn maandag naar Den Haag geweest om bij de begrotingsbehandeling Jeugd te zijn die in de Tweede Kamer plaats vond. De wethouders willen met hun aanwezigheid benadrukken dat ze echt meer geld nodig hebben om de zorg voor jongeren  structureel naar behoren te leveren.
 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.
 • Nieuwe D66-wethouder Wageningen

  18 november 2019
  WAGENINGEN - D66 draagt in Wageningen Maud Hulshof voor als nieuwe wethouder. Hulshof is nu fractievoorzitter van de partij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend