Logo De Belofte

LOCHEM - In Lochem is in de wandelgangen onrust ontstaan over kaartjes die circuleren waarop 50 windmolens in het buitengebied van Laren en Lochem ingetekend staan. Volgens de wethouder is er niets besloten en is er al helemaal niets bekend over aantallen.

door Melanie Lokate

De kaarten zijn vorige week dinsdag tijdens een werksessie op de mogelijkheden voor het opwekken van schone energie getoond. Bij die bijeenkomst waren vertegenwoordigers vanuit dorpsraden, landbouw, industrie, toerisme en natuur en landschap aanwezig.

Een van de kaartjes die op dit moment circuleert onder inwoners waarop windmolens zijn ingetekend

Er is nog niets beslist

Inwoners die niet bij de bijeenkomst waren, maar de kaarten wel hebben gezien, maken zich zorgen. 'Wanneer het bod van 50 windturbines naar de minister komt, dan zal hij achterover leunen en andere initiatieven terzijde leggen', zegt iemand die in het buitengebied woont, maar anoniem wil blijven.

 'Ik wil nadrukkelijk melden dat er op dit moment geen windmolens of zonnevelden zijn ingetekend of vastgelegd', laat wethouder Henk van Zeijts in een reactie weten. Tijdens de presentatie zijn er volgens hem heel veel varianten van opstellingen van windturbines getoond (zoals vraag en aanbod bij elkaar, of een clusteropstelling, of een lijnopstelling).

'Er is nog geen sprake van hoeveelheden of locaties. Simpelweg omdat dát nu juist is wat we met elkaar moeten bedenken', laat de wethouder weten. Deze kaarten maken op deze manier ook geen deel uit van de besluitvorming.

Iedereen kan meepraten

Lochem maakt deel uit van de Cleantech Regio (Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen). De gemeenten stellen samen een Regionale Energiestrategie op, zodat er keuzes gemaakt worden als het gaat om de energietransitie. De werksessie van vorige week is een onderdeel om dat plan uiteindelijk op te kunnen stellen. 

Iedereen uit de gemeente Lochem mag het komende halfjaar meepraten en ideeën delen. Er zijn meer bijeenkomsten. Ook in andere gemeenten van de Cleantech Regio vinden op dit moment bijeenkomsten met inwoners en belanghebbenden plaats.

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.
 • Zorgcoördinator brengt hulp dichter bij inwoners Lochem

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Zorgcoördinatoren moeten zorghulp dichter bij de Lochemse inwoners brengen. Het college van burgemeester en wethouders wil in de kernen Harfsen, Barchem en Gorssel een zorgcoördinator aanstellen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend