Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem vindt dat huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten goed geregeld moet zijn en is daarom op zoek naar geschikte woonruimte. Bij verschillende Achterhoekse gemeenten zijn de afgelopen jaren aanvragen binnengekomen voor huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten.

Door: Davie Klein Gunnewiek

Ongewenste situaties en overlast van arbeidsmigranten moet daarbij volgens Doetinchem worden voorkomen. ‘Het gaat immers om grote groepen mensen, zowel mannen als vrouwen. Het is daarom van groot belang het beheer bij de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten goed te regelen’, stelt de gemeente in een beleidsstuk.

Geen arbeidsmigranten op vakantieparken

In het beleidskader ‘Huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten Doetinchem’, dat deze week door het college werd vastgesteld zijn een aantal eisen vastgelegd. Zo geldt een maximum van 100 à 125 tijdelijke arbeidsmigranten per locatie en is de huisvesting van arbeidsmigranten op vakantieparken niet toegestaan. Ook de huisvesting van arbeidsmigranten in de centra van Doetinchem, Gaanderen en Wehl vindt de gemeente niet wenselijk. ‘Reden hiervoor is dat die gebieden zijn bedoeld voor detailhandel’, zegt de gemeente.

Voor de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten op bedrijventerreinen wil Doetinchem een uitzondering maken, mits de locatie aan de rand van het bedrijventerrein ligt en waarbij kan worden aangetoond dat de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven niet wordt belemmerd. De hemelsbrede afstand tussen locaties voor huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten moet minimaal 500 meter zijn.

Draagvlak in omgeving

Doetinchem stimuleert het hergebruik van bestaande panden dat de voorkeur heeft boven nieuwbouw. Ook moet een initiatiefnemer die huisvesting voor arbeidsmigranten wil realiseren genoeg draagvlak creëren in de omgeving. De gemeente werkt alleen mee aan initiatieven voor huisvesting als arbeidsmigranten werken in de gemeente Doetinchem of in de directe omgeving.

Het beleidskader zal de komende tijd met de andere gemeenten in de Achterhoek worden afgestemd. Werkgevers, uitzendbureaus, potentiële huisvesters van arbeidsmigranten, het Werkgeversservicepunt Achterhoek en de politie zullen actief worden benaderd zodra het kader is vastgesteld door de gemeenteraad.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend