Logo De Belofte

NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het college wil de bewoners al jaren weghebben van de Oostkanaaldijk, maar door een rechterlijke uitspraak begin dit jaar in Limburg lijken de boten er toch legaal te liggen.

'Bijzondere situatie, gecreëerd door wetgever'

Het college laat in de brief aan de raad duidelijk weten dat ze niet blij is met die rechterlijke uitspraak. 'Dat levert een bijzondere situatie op, gecreëerd door de wetgever, zonder enige afweging in het kader van een goede ruimtelijke ordening en zonder rekening te houden met de belangen van de omliggende bedrijven.'

Gevaarlijke stoffen

Toch kunnen de bewoners er volgens het college nu dus wel blijven wonen, als je kijkt naar de richtafstanden voor gevaar, geur en stof. Opvallend is dat de Raad van State in 2014 nog oordeelde dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het water een knelpunt vormde. 'Uit het onderzoek volgt dat dit nu niet meer het geval is, omdat onder meer de regelgeving is gewijzigd', zo schrijft het college aan de raad.

De geluidsbelasting voor de woonbootbewoners is niet heel laag, maar wel lager dan de norm die de gemeente nog acceptabel acht voor woningen op een industrieterrein.

Toekomst nog onzeker

Over de toekomstige situatie kan wethouder Noël Vergunst nog niet zo veel zeggen, onder meer omdat de concrete uitbreidingsplannen van twee bedrijven nog moeten worden onderzocht. Ook kunnen bedrijven bij nieuwe uitbreiding tegen een geluidsplafond aanlopen.

Daarnaast loopt er nog een hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak in Limburg. Bovendien 'blijft er altijd onzekerheid omdat niet iedere casus exact hetzelfde is' aldus Vergunst. Pas als er ook een rechterlijke uitspraak zou komen over de situatie aan de Oostkanaaldijk is er volledige zekerheid.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • College: gebied station Nijmegen-Goffert 'sterk verdichten' met woningbouw, smart industry en commerciële functies

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil ruimte maken om in de omgeving van station Nijmegen-Goffert 987 woningen en 114 short stay-woningen voor de huisvesting voor onder andere werknemers van bedrijven op Winkelsteeg die tijdelijk in Nederland verblijven. Ook moet er ruimte komen voor uitbreidingsmogelijkheden van de Novio Tech Campus en commerciële functies zoals een koffiebar en een sportschool. Om dit te kunnen realiseren moeten wel de Neerbosscheweg en Graafseweg deels verlegd worden.
 • Noodkreet om asfaltcentrale: 'Maak einde aan kankerverwekkende situatie'

  17 november 2020
  NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend