Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen is in 2030 niet van het gas af. 'De ambitie van de gemeente is te hoog', zegt Annelies Barnard, directrice van de Woningstichting. De gemeente werkt nu aan een 'realistischer' warmteplan.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

'Het is een gigantische opgave', zegt Barnard over de oorspronkelijke ambitie. 'U moet zich bedenken dat we 6.000 woningen in Wageningen hebben waar we mee aan de slag moeten.'

Het is praktisch en financieel gezien niet haalbaar om al die huizen binnen 11 jaar te verduurzamen, stelt ze. 

De afspraak
Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie hebben met elkaar afgesproken dat Wageningen in 2030 klimaatneutraal en gasloos is. Maar dat lijkt, zoals het er nu naar uitziet, niet te lukken. 

Barnard heeft vooral kritiek op de verhuurdersheffing die woningcorporaties sinds 2013 moeten betalen. 'Per huurder van onze woning maken we de eerste drie maanden van hun huur over naar Den Haag', zegt Barnard.

Deze week betaalt de Woningstichting Wageningen 4,5 miljoen euro aan verhuurdersheffing. De komende jaren stijgt dat bedrag nog verder. 'Dat geld kunnen wij niet stoppen in het verduurzamen van woningen', zegt de directrice. 

Praktisch onrealistisch

Bovendien is het ook praktisch gezien een onrealistisch hoge opgave, stelt Barnard. 'Als je woningen van het gas afhaalt, moet je dat wettelijk gezien 7 jaar van tevoren afkondigen.' Dat zou betekenen dat pas na die termijn woningen aangepakt worden.

En dan komen duizenden bewoners volgens haar in de knel. Mensen kunnen tijdens werkzaamheden namelijk niet in hun huis blijven, stelt ze. De bestuurster pleit voor meer tijd en meer geld van het kabinet. 

Nieuwe afspraken 

De gemeente werkt op dit moment aan een 'haalbaar' en 'ambitieus' plan om Wageningers snel van het gas af te krijgen. 'We moeten echt in actie komen', zegt wethouder Anne Janssen. 

De gemeente vraagt Wageningers mee te denken over de warmtetransitie, van gas naar groene alternatieven voor warmte. Er worden twee bijeenkomsten georganiseerd, een op 2 oktober en een op 5 november. Ook komt er een stadsbrede online enquête waarbij inwoners hun mening kunnen geven over de plannen van de gemeente.

In het eerste kwartaal van volgend jaar komt het gemeentebestuur met een concreet voorstel voor de warmtetransitie. 

Lees ook: Papierfabriek Renkum potentiële warmtebron voor 6300 huishoudens

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend