Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen is in 2030 niet van het gas af. 'De ambitie van de gemeente is te hoog', zegt Annelies Barnard, directrice van de Woningstichting. De gemeente werkt nu aan een 'realistischer' warmteplan.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

'Het is een gigantische opgave', zegt Barnard over de oorspronkelijke ambitie. 'U moet zich bedenken dat we 6.000 woningen in Wageningen hebben waar we mee aan de slag moeten.'

Het is praktisch en financieel gezien niet haalbaar om al die huizen binnen 11 jaar te verduurzamen, stelt ze. 

De afspraak
Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie hebben met elkaar afgesproken dat Wageningen in 2030 klimaatneutraal en gasloos is. Maar dat lijkt, zoals het er nu naar uitziet, niet te lukken. 

Barnard heeft vooral kritiek op de verhuurdersheffing die woningcorporaties sinds 2013 moeten betalen. 'Per huurder van onze woning maken we de eerste drie maanden van hun huur over naar Den Haag', zegt Barnard.

Deze week betaalt de Woningstichting Wageningen 4,5 miljoen euro aan verhuurdersheffing. De komende jaren stijgt dat bedrag nog verder. 'Dat geld kunnen wij niet stoppen in het verduurzamen van woningen', zegt de directrice. 

Praktisch onrealistisch

Bovendien is het ook praktisch gezien een onrealistisch hoge opgave, stelt Barnard. 'Als je woningen van het gas afhaalt, moet je dat wettelijk gezien 7 jaar van tevoren afkondigen.' Dat zou betekenen dat pas na die termijn woningen aangepakt worden.

En dan komen duizenden bewoners volgens haar in de knel. Mensen kunnen tijdens werkzaamheden namelijk niet in hun huis blijven, stelt ze. De bestuurster pleit voor meer tijd en meer geld van het kabinet. 

Nieuwe afspraken 

De gemeente werkt op dit moment aan een 'haalbaar' en 'ambitieus' plan om Wageningers snel van het gas af te krijgen. 'We moeten echt in actie komen', zegt wethouder Anne Janssen. 

De gemeente vraagt Wageningers mee te denken over de warmtetransitie, van gas naar groene alternatieven voor warmte. Er worden twee bijeenkomsten georganiseerd, een op 2 oktober en een op 5 november. Ook komt er een stadsbrede online enquête waarbij inwoners hun mening kunnen geven over de plannen van de gemeente.

In het eerste kwartaal van volgend jaar komt het gemeentebestuur met een concreet voorstel voor de warmtetransitie. 

Lees ook: Papierfabriek Renkum potentiële warmtebron voor 6300 huishoudens

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend