Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen is in 2030 niet van het gas af. 'De ambitie van de gemeente is te hoog', zegt Annelies Barnard, directrice van de Woningstichting. De gemeente werkt nu aan een 'realistischer' warmteplan.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

'Het is een gigantische opgave', zegt Barnard over de oorspronkelijke ambitie. 'U moet zich bedenken dat we 6.000 woningen in Wageningen hebben waar we mee aan de slag moeten.'

Het is praktisch en financieel gezien niet haalbaar om al die huizen binnen 11 jaar te verduurzamen, stelt ze. 

De afspraak
Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie hebben met elkaar afgesproken dat Wageningen in 2030 klimaatneutraal en gasloos is. Maar dat lijkt, zoals het er nu naar uitziet, niet te lukken. 

Barnard heeft vooral kritiek op de verhuurdersheffing die woningcorporaties sinds 2013 moeten betalen. 'Per huurder van onze woning maken we de eerste drie maanden van hun huur over naar Den Haag', zegt Barnard.

Deze week betaalt de Woningstichting Wageningen 4,5 miljoen euro aan verhuurdersheffing. De komende jaren stijgt dat bedrag nog verder. 'Dat geld kunnen wij niet stoppen in het verduurzamen van woningen', zegt de directrice. 

Praktisch onrealistisch

Bovendien is het ook praktisch gezien een onrealistisch hoge opgave, stelt Barnard. 'Als je woningen van het gas afhaalt, moet je dat wettelijk gezien 7 jaar van tevoren afkondigen.' Dat zou betekenen dat pas na die termijn woningen aangepakt worden.

En dan komen duizenden bewoners volgens haar in de knel. Mensen kunnen tijdens werkzaamheden namelijk niet in hun huis blijven, stelt ze. De bestuurster pleit voor meer tijd en meer geld van het kabinet. 

Nieuwe afspraken 

De gemeente werkt op dit moment aan een 'haalbaar' en 'ambitieus' plan om Wageningers snel van het gas af te krijgen. 'We moeten echt in actie komen', zegt wethouder Anne Janssen. 

De gemeente vraagt Wageningers mee te denken over de warmtetransitie, van gas naar groene alternatieven voor warmte. Er worden twee bijeenkomsten georganiseerd, een op 2 oktober en een op 5 november. Ook komt er een stadsbrede online enquête waarbij inwoners hun mening kunnen geven over de plannen van de gemeente.

In het eerste kwartaal van volgend jaar komt het gemeentebestuur met een concreet voorstel voor de warmtetransitie. 

Lees ook: Papierfabriek Renkum potentiële warmtebron voor 6300 huishoudens

Het laatste nieuws uit Wageningen

  • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

    08 augustus 2021
    WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

    26 april 2021
    WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
  • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

    10 november 2020
    WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
  • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

    01 november 2020
    WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend