Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse Ouderen Partij moet ruim 15.000 euro aan belastinggeld terugbetalen. Maar dat geld is er niet meer, bracht Omroep Gelderland begin augustus naar buiten. De gemeente wil dit gemeenschapsgeld terughalen, maar hoe?

door Huibert Veth

Alle partijen ontvangen bij wijze van voorschot een jaarlijks bedrag om de onkosten voor hun fractie te betalen. Hier zitten regels aan. Het geld dat niet op een rechtmatige manier besteed is, moet worden terugbetaald. De inmiddels overleden toenmalig fractievoorzitter Ton van Beers zou dit geld hebben opgemaakt, onder meer voor privédoeleinden. Huidig fractievoorzitter Nico Wiggers deed aangifte om dit bedrag via Van Beers zijn weduwe Ulrike Hillger terug te halen. Samen met Van Beers vormde Hillger jarenlang het bestuur van de partij.

Zie ook: 'Arnhemse Ouderen Partij stak belastinggeld in eigen zak', zegt Nico Wiggers

De fractievoorzitters bespreken woensdag vier opties voor wat er nu moet gebeuren. In de voorgestelde 'voorkeursoptie' zou het bedrag over 2019, 2020 en 2021 in drie gelijke termijnen worden ingehouden op de fractiekostenvergoeding van de Ouderenpartij. Het probleem van deze optie is dat de belastingbetaler hiermee in werkelijkheid geen cent terugziet van het verschuldigde bedrag.

Harde euro's

Het vooraf uitgekeerde geld moet namelijk als voorschot worden gezien. Dat is op dat moment in feite nog niet van de fractie maar van de belastingbetaler. Het bedrag dat goed verantwoord wordt aan het einde van het jaar is dat wel. Van dat bedrag zou dus kunnen worden teruggevorderd. Het probleem zal dan alleen opnieuw zijn dat dit geld er niet is. Kortom, wil de Ouderenpartij het verschuldigde bedrag aan de belastingbetaler teruggeven, zullen er eerst harde euro's binnen moeten stromen. En de vraag is waar die vandaan gaan komen.

In het voorstel wordt gesteld dat het deels inhouden van de fractiekostenvergoeding een handicap is in het uitvoeren van het raadswerk. Toch houdt de fractie met deze optie nog bijna 6.000 euro per jaar aan voorschot over, waar ze het de afgelopen twee jaar gemiddeld mee heeft gered.

Een tweede voorstel is om het bedrag met een dwangbevel op de Ouderenpartij terug te vorderen. Dit voorstel kent deels hetzelfde probleem als het voorgaande. Namelijk dat er eerst geld beschikbaar moet zijn dat daadwerkelijk van de Ouderenpartij is. De individuele leden van de fractie zijn hiervoor niet aanspreekbaar, en het lijkt ook niet heel aannemelijk dat zij zich persoonlijk verantwoordelijk zullen voelen voor het handelen van het voorgaande bestuur.

Geen inkomsten

Andere inkomstenbronnen waar het geld vandaan kan komen, heeft de fractie niet. Er zijn geen sponsoren en geen betalende leden. Ook heeft de lokale partij geen vangnet van een landelijke organisatie.

De derde optie die wordt voorgelegd is om het geld kwijt te schelden. Dan is de belastingbetaler het geld zeker kwijt. Mocht Wiggers met zijn aangifte succesvol het bedrag terugvorderen via Hillger, zou dit bovendien vervolgens vrij besteedbaar zijn voor de Ouderenpartij.

'Enige van waarde'

De SP komt met een vierde alternatief. Namelijk om de vordering op Hillger over te nemen van de fractie van de Arnhemse Ouderen Partij en de fractiekostenvergoeding op de normale manier door te laten lopen. Hiermee ondervindt de huidige fractie geen hinder in de uitoefening van zijn taken. Zodra de vordering succesvol blijkt te zijn, vloeit deze rechtstreeks naar de gemeentelijke schatkist. 'Het enige van waarde wat de fractie heeft, is de vordering op de erven', stelt fractievoorzitter Gerrie Elfrink.

Natuurlijk kleven ook hier onzekerheden aan. Allereerst zal uit de behandeling van de aangifte moeten blijken dat Hillger inderdaad aansprakelijk wordt gesteld. De politie laat weten de zaak op dit moment nog in onderzoek te hebben. Wiggers is hier stellig in: 'Ik zal de erven met succes aanspreken.' Vervolgens zal het geld nog wel teruggehaald moeten worden. Wiggers stelde eerder: 'Voor zover ik het kan beoordelen is de weduwe van Van Beers een kip waar je geen veren meer van kunt plukken.'

Live bij RTV Arnhem

Woensdagmorgen vanaf 9.00 uur zullen de fractievoorzitters van de Arnhemse gemeenteraad onder meer deze opties met elkaar bespreken. Dit zal live te volgen zijn via de Facebook-pagina van RTV Arnhem.

Zie ook: Arnhemse politiek wil uitleg over fraudezaak bij ouderenpartij

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend