Logo De Belofte

DUIVEN - Waterschap Rijn en IJssel mag op eigen terrein vlakbij afvalcentrale AVR in Duiven twee windmolens bouwen. De gemeenteraad van Duiven heeft hier dinsdagavond mee ingestemd. Inwoners van Lathum zijn tegen de bouw van de windmolens op deze locatie. Zij stappen nu naar de Raad van State.

door Lonneke Gerritsen

De Dorpsraad Lathum maakt zich grote zorgen over de plaatsing van de twee hoge windturbines. Volgens voorzitter Erik Metz is dit namelijk funest voor de gezondheid van de dorpsbewoners. 'De rook van de AVR zou door de windmolens naar beneden op ons dorp neer kunnen slaan.' De levensverwachting van de dorpelingen zou volgens hem door de plaatsing daar zelfs met één à twee jaar kunnen teruglopen.

Drie onderzoeken

Het Waterschap had al twee onderzoeken uit laten voeren naar de gezondheidsrisico's en de luchtkwaliteit, maar dat vond de dorpsraad niet voldoende: 'Het zijn allemaal berekeningen en niets is gebaseerd op de praktijk', aldus Metz. Op verzoek van de inwoners is er nog een derde, aanvullend onderzoek gedaan door de GGD, maar ook daaruit blijkt dat er geen invloed is op de luchtkwaliteit als de molens op deze locatie worden gebouwd. 'We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat het plan binnen de gestelde regels past', liet wethouder Spaargaren eerder weten. 

Een meerderheid van de Duivense gemeenteraad heeft dinsdagavond dan ook ingestemd met de bouw van twee windmolens. 14 van de 17 aanwezige raadsleden stemden voor. Alleen de fracties van Groen Links en PvdA stemden tegen. 

Alternatieve locaties

De Dorpsraad Lathum is teleurgesteld: 'Dat derde onderzoek van de GGD is niet veel meer dan opnieuw berekeningen. Daarnaast is het ons niet duidelijk geworden op welke informatie de GGD zich heeft gebaseerd.' Erik Metz hecht daarom weinig waarde aan de uitkomsten. 

'Bovendien hebben wij meerdere alternatieve locaties aangedragen, waar tot nu toe nog maar weinig actie op is ondernomen door het waterschap.' Een woordvoerder van Waterschap Rijn en IJssel bestrijdt dit. 'Wij hebben de inwoners de hele tijd betrokken bij het proces en ook toegezegd concrete alternatieven te onderzoeken. En daar willen we ook nu nog mee door gaan, maar het moeten wel haalbare locaties zijn.'

Raad van State

De dorpsraad heeft hier geen hoge verwachtingen van: 'Ze zeggen wel dat we mee mogen praten en denken, maar wij hebben het gevoel dat dit vooral voor de bühne is', zegt Metz. 'We stappen dan ook naar de Raad van State. '

Het waterschap hoopt dat er toch nog overleg mogelijk is met de inwoners van Lathum om bijvoorbeeld te praten over het voorkomen van geluidshinder en slagschaduw. Tegelijkertijd wordt al wel een begin gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van de twee windturbines. 

Zie ook: 'Komst windmolens kan ons twee jaar van ons leven kosten'

 

Het laatste nieuws uit Zevenaar

  • Windmolens vanaf 2024 welkom in Bronckhorst

    05 juli 2021
    LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
  • Partijen vragen opheldering over gewiste e-mailbox oud-burgemeester

    16 september 2020
    ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
  • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

    04 maart 2020
    ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
  • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

    03 maart 2020
    ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
  • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

    18 december 2019
    ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.

Het laatste nieuws uit Duiven

  • Duiven moet miljoenen bezuinigen voor sluitende begroting

    10 juni 2020
    DUIVEN - Duiven moet de komende jaren flink bezuinigen, want de gemeente heeft een begrotingstekort van ruim 2,5 miljoen euro per jaar. Dat tekort is ontstaan door de hogere zorgkosten en door de hoge kosten voor de Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden.
  • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

    21 februari 2020
    DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
  • Toekomst van de markt in Duiven onder de loep

    22 oktober 2019
    DUIVEN - De weekmarkt in Duiven moet blijven, maar hoe en in welke vorm? De gemeente gaat samen met marktkooplieden en andere ondernemers aan de slag met een plan van aanpak, waarbij wordt gekeken naar onder andere de grootte van de markt, de locatie en de dag waar de markt op wordt gehouden.
  • Windmolens Duiven mogen er komen, inwoners Lathum naar Raad van State

    17 september 2019
    DUIVEN - Waterschap Rijn en IJssel mag op eigen terrein vlakbij afvalcentrale AVR in Duiven twee windmolens bouwen. De gemeenteraad van Duiven heeft hier dinsdagavond mee ingestemd. Inwoners van Lathum zijn tegen de bouw van de windmolens op deze locatie. Zij stappen nu naar de Raad van State.
  • Gratis huwelijk straks echt gratis, Duiven en Westervoort trekken boetekleed aan

    02 september 2019
    DUIVEN - Duiven en Westervoort erkennen een fout te hebben gemaakt door toch kosten te rekenen voor een gratis huwelijk. Mogelijk krijgen gedupeerden hun geld terug.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend