Logo De Belofte

EDE - Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden startte. In Ede wordt de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis de hele week herdacht. Met als hoogtepunt de Airborne luchtlandingen op zaterdag.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

Maar het herdenken begon vanochtend al, 17 september om 10.45 uur, met het luiden van de klokken. 10 minuten lang waren ze te horen. In Ede werd dat gedaan als eerbetoon aan de 69 burgerslachtoffers. 

Bombardement ging mis

Bij de start van Operatie Market Garden bombardeerden de Engelsen namelijk per ongeluk woningen in Ede-Zuid. Daarbij kwamen 69 mensen om. Het was de bedoeling om de kazernes van de Duitsers te raken, maar dat ging mis. 

In kunst- en cultuurcentrum Cultura is tot en met vrijdag 20 augustus een expositie over de bombardementen. Met onder meer foto’s en plattegronden is weergeven hoe groot de schade was. 

Dit gebeurde er tijdens Operatie Market Garden (tekst gaat door onder video)

Zweefvliegtuig

Om een levendig een beeld te krijgen van de luchtlandingen, kunnen bezoekers een kijkje nemen bij verschillende kunstwerken in en om de stad.

Aan de stadspoort in Ede staat bijvoorbeeld een replica van een Horsa glider, een transportzweefvliegtuig dat 75 jaar geleden door de Engelse ingezet werd. Het replica-vliegtuig wordt vanmiddag om 15.00 uur officieel door burgemeester René Verhulst onthuld.

Verhalen van ooggetuigen

Ook op de Ginkelse heide krijgen bezoekers een beeld van hoe het er 75 jaar geleden aan toeging. Vlakbij de Edese schaapskooi staat sinds kort een bijzonder kunstwerk. Op 6 meter hoge stalen vensters is te zien hoe de dropping er in 1944 uitzag. 

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden startte. In Ede wordt de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis de hele week herdacht. Met als hoogtepunt de Airborne luchtlandingen op zaterdag.

Op panelen bij het monument zijn bovendien verhalen te lezen van ooggetuigen van de droppings. Het kunstwerk heet 'Vensters op het verleden' en is bedacht door kunstenares Karin Colen. 

Het Airborne Landmark wordt woensdag 18 september officieel door de burgemeester onthuld, maar is nu al te bezichtigen. 

Schoolkinderen 

Op vrijdag zullen veel schoolkinderen uit Ede de luchtlandingen herdenken. Om 11.00 uur is er een herdenking voor de slachtoffers die in Ede-Zuid vielen. Bij oorlogsmonument aan de parkweg zullen leerlingen van Edese scholen bloemen leggen. 

Op diezelfde dag komen 500 Edese schoolkinderen van groep 7 en 8 naar de heide om te praten met echte veteranen. Wat deden de Engelse en Canadese soldaten voor ons in 1944 op de Ginkelse heide? En wat doen Nederlandse soldaten tegenwoordig voor de vrede en veiligheid?

Zaterdag: spektakel!

De herdenkingsweek wordt zaterdag 21 september afgesloten met spectaculaire luchtlandingen, de Airborne luchtlandingen. De Luchtmobiele Brigade zorgt met de NATO-oefening Falco Leap voor een dropping van maar liefst 1000 parachutisten. Militairen uit acht verschillende landen doen mee. 

Op die manier worden de 121 vliegtuigen herdacht die op 18 september 1944, 1900 parachutisten dropten op de Ginkelse heide in een poging de Arnhemse bruggen te veroveren. 

Lees ook:

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'
 • Jongerenhuis Ederveen kan er komen

  08 mei 2020
  EDERVEEN - In Ederveen komt een appartementencomplex voor jongeren met een psychiatrische hulpvraag. De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met plannen daarvoor.
 • 'Wethouder Ede bemoeide zich met carrière partner'

  07 mei 2020
  EDE - Wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede heeft zich bemoeid met de positie van haar partner, een ambtenaar bij dezelfde gemeente, en moest daarom vertrekken. Dat stelt haar partij, CDA Ede.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend