Logo De Belofte

EDE - Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden startte. In Ede wordt de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis de hele week herdacht. Met als hoogtepunt de Airborne luchtlandingen op zaterdag.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

Maar het herdenken begon vanochtend al, 17 september om 10.45 uur, met het luiden van de klokken. 10 minuten lang waren ze te horen. In Ede werd dat gedaan als eerbetoon aan de 69 burgerslachtoffers. 

Bombardement ging mis

Bij de start van Operatie Market Garden bombardeerden de Engelsen namelijk per ongeluk woningen in Ede-Zuid. Daarbij kwamen 69 mensen om. Het was de bedoeling om de kazernes van de Duitsers te raken, maar dat ging mis. 

In kunst- en cultuurcentrum Cultura is tot en met vrijdag 20 augustus een expositie over de bombardementen. Met onder meer foto’s en plattegronden is weergeven hoe groot de schade was. 

Dit gebeurde er tijdens Operatie Market Garden (tekst gaat door onder video)

Zweefvliegtuig

Om een levendig een beeld te krijgen van de luchtlandingen, kunnen bezoekers een kijkje nemen bij verschillende kunstwerken in en om de stad.

Aan de stadspoort in Ede staat bijvoorbeeld een replica van een Horsa glider, een transportzweefvliegtuig dat 75 jaar geleden door de Engelse ingezet werd. Het replica-vliegtuig wordt vanmiddag om 15.00 uur officieel door burgemeester René Verhulst onthuld.

Verhalen van ooggetuigen

Ook op de Ginkelse heide krijgen bezoekers een beeld van hoe het er 75 jaar geleden aan toeging. Vlakbij de Edese schaapskooi staat sinds kort een bijzonder kunstwerk. Op 6 meter hoge stalen vensters is te zien hoe de dropping er in 1944 uitzag. 

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden startte. In Ede wordt de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis de hele week herdacht. Met als hoogtepunt de Airborne luchtlandingen op zaterdag.

Op panelen bij het monument zijn bovendien verhalen te lezen van ooggetuigen van de droppings. Het kunstwerk heet 'Vensters op het verleden' en is bedacht door kunstenares Karin Colen. 

Het Airborne Landmark wordt woensdag 18 september officieel door de burgemeester onthuld, maar is nu al te bezichtigen. 

Schoolkinderen 

Op vrijdag zullen veel schoolkinderen uit Ede de luchtlandingen herdenken. Om 11.00 uur is er een herdenking voor de slachtoffers die in Ede-Zuid vielen. Bij oorlogsmonument aan de parkweg zullen leerlingen van Edese scholen bloemen leggen. 

Op diezelfde dag komen 500 Edese schoolkinderen van groep 7 en 8 naar de heide om te praten met echte veteranen. Wat deden de Engelse en Canadese soldaten voor ons in 1944 op de Ginkelse heide? En wat doen Nederlandse soldaten tegenwoordig voor de vrede en veiligheid?

Zaterdag: spektakel!

De herdenkingsweek wordt zaterdag 21 september afgesloten met spectaculaire luchtlandingen, de Airborne luchtlandingen. De Luchtmobiele Brigade zorgt met de NATO-oefening Falco Leap voor een dropping van maar liefst 1000 parachutisten. Militairen uit acht verschillende landen doen mee. 

Op die manier worden de 121 vliegtuigen herdacht die op 18 september 1944, 1900 parachutisten dropten op de Ginkelse heide in een poging de Arnhemse bruggen te veroveren. 

Lees ook:

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend