Logo De Belofte

EDE - Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden startte. In Ede wordt de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis de hele week herdacht. Met als hoogtepunt de Airborne luchtlandingen op zaterdag.

door Joukje Valkenburg - Beiboer 

Maar het herdenken begon vanochtend al, 17 september om 10.45 uur, met het luiden van de klokken. 10 minuten lang waren ze te horen. In Ede werd dat gedaan als eerbetoon aan de 69 burgerslachtoffers. 

Bombardement ging mis

Bij de start van Operatie Market Garden bombardeerden de Engelsen namelijk per ongeluk woningen in Ede-Zuid. Daarbij kwamen 69 mensen om. Het was de bedoeling om de kazernes van de Duitsers te raken, maar dat ging mis. 

In kunst- en cultuurcentrum Cultura is tot en met vrijdag 20 augustus een expositie over de bombardementen. Met onder meer foto’s en plattegronden is weergeven hoe groot de schade was. 

Dit gebeurde er tijdens Operatie Market Garden (tekst gaat door onder video)

Zweefvliegtuig

Om een levendig een beeld te krijgen van de luchtlandingen, kunnen bezoekers een kijkje nemen bij verschillende kunstwerken in en om de stad.

Aan de stadspoort in Ede staat bijvoorbeeld een replica van een Horsa glider, een transportzweefvliegtuig dat 75 jaar geleden door de Engelse ingezet werd. Het replica-vliegtuig wordt vanmiddag om 15.00 uur officieel door burgemeester René Verhulst onthuld.

Verhalen van ooggetuigen

Ook op de Ginkelse heide krijgen bezoekers een beeld van hoe het er 75 jaar geleden aan toeging. Vlakbij de Edese schaapskooi staat sinds kort een bijzonder kunstwerk. Op 6 meter hoge stalen vensters is te zien hoe de dropping er in 1944 uitzag. 

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden startte. In Ede wordt de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis de hele week herdacht. Met als hoogtepunt de Airborne luchtlandingen op zaterdag.

Op panelen bij het monument zijn bovendien verhalen te lezen van ooggetuigen van de droppings. Het kunstwerk heet 'Vensters op het verleden' en is bedacht door kunstenares Karin Colen. 

Het Airborne Landmark wordt woensdag 18 september officieel door de burgemeester onthuld, maar is nu al te bezichtigen. 

Schoolkinderen 

Op vrijdag zullen veel schoolkinderen uit Ede de luchtlandingen herdenken. Om 11.00 uur is er een herdenking voor de slachtoffers die in Ede-Zuid vielen. Bij oorlogsmonument aan de parkweg zullen leerlingen van Edese scholen bloemen leggen. 

Op diezelfde dag komen 500 Edese schoolkinderen van groep 7 en 8 naar de heide om te praten met echte veteranen. Wat deden de Engelse en Canadese soldaten voor ons in 1944 op de Ginkelse heide? En wat doen Nederlandse soldaten tegenwoordig voor de vrede en veiligheid?

Zaterdag: spektakel!

De herdenkingsweek wordt zaterdag 21 september afgesloten met spectaculaire luchtlandingen, de Airborne luchtlandingen. De Luchtmobiele Brigade zorgt met de NATO-oefening Falco Leap voor een dropping van maar liefst 1000 parachutisten. Militairen uit acht verschillende landen doen mee. 

Op die manier worden de 121 vliegtuigen herdacht die op 18 september 1944, 1900 parachutisten dropten op de Ginkelse heide in een poging de Arnhemse bruggen te veroveren. 

Lees ook:

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede

  15 oktober 2019
  EDE - Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Verkeersregelaars waren slecht geïnstrueerd en de verantwoordelijkheden voor onder meer het schoonhouden van toiletten waren niet helder met de organisatie afgestemd. Ondanks de problemen, vindt burgemeester René Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar.
 • Ede zet voorlopig streep door 30 meter hoge woontoren op Enkaterrein

  15 oktober 2019
  EDE - Het plan voor een 30 meter hoge woontoren op het Enkaterrein in Ede is voorlopig van de baan. Er is te veel verzet van omwonenden en 'onzekerheid' vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat staat in een brief van de gemeente Ede aan bewoners.
 • Natuuropschoondag 2019: kinderen gaan opnieuw de heide op

  11 oktober 2019
  EDE - Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Ede zijn vrijdag de heide opgegaan op locatie ingang Langenberg, Ede. Zij staken de handen uit de mouwen om de heide op te ruimen.
 • Aannemer kapt per ongeluk 14 bomen Ede

  10 oktober 2019
  EDE - 14 bomen op het Somaterrein in Ede zijn per ongeluk gekapt zonder vergunning. De gemeente Ede gaat de ongelukkige bomenkap 'stevig' compenseren, belooft wethouder Peter de Pater.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend