Logo De Belofte

ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

door Huibert Veth

‘Lieve buren, wij horen jullie, wij zien jullie, maar jullie willen ons niet.
Niet hier, niet in jullie achtertuin.
Wij doen ons best, niet te luid, niet in het zicht.
Niet te veel spelen, niet te veel kind zijn, het is alleen zo moeilijk!'

Met die woorden opende Mads en Pepijn de Rozendaalse raadsvergadering. De komst van de nieuwe Dorpsschool in Rozendaal leidde jarenlang tot verzet. Nu deze er staat is de onrust niet voorbij. Door alle regels mogen de kinderen geen gebruikmaken van het groen rondom het schoolplein. 'Ze moeten het al een jaar op een stenen plein uitzoeken', laat de moeder van Mads, Teatske Tuit weten.

'Intimiderend gedrag'

De kinderen hebben volgens haar verder last van 'boze buren'. 'Je moet daarbij denken aan iemand die stopt en vanuit zijn auto schreeuwt: je mag daar niet spelen. Vervolgens uitstapt en intimiderend gedrag richting leraren vertoont.'

'Mijn kinderen kunnen zo hun creativiteit niet kwijt', vervolgt Tuit. Ze noemt het 'waanzin' dat de ruimte om het schoolplein niet mag worden gebruikt. Maar ook de inrichting van het schoolplein zelf kan volgens haar veel beter. Of de bal nu bij de buurt, de gemeente of de schooldirectie ligt, is haar onduidelijk. 'Maar kinderen zijn nu de dupe van de trots van grote mensen.'

'Verhaal raakte een snaar'

Burgemeester Ester Weststeijn laat na het verhaal van Mads en Pepijn weten deze signalen niet eerder zo 'indringend en direct' te hebben gehoord.  'Ik zag dat hun verhaal een snaar raakte bij veel raadsleden. En dat deed het ook bij mijzelf.' Zij vindt dat de kinderen hier geen partij in mogen worden. 'Laten wij als volwassenen, en met respect voor elkaar, in gesprek blijven.'

'Bij een kwestie als deze, zijn er geen pasklare oplossingen', vervolgt Weststeijn. 'Het belang van de één, is niet automatisch het belang van de ander.' Maar het kan volgens haar niet zo zijn dat een school een wig drijft tussen mensen. 'We moeten ons allemaal inspannen om te zorgen dat kinderen daar onbezorgd kunnen spelen.'

'Onacceptabel gedrag'

Rosendael ’74 spreekt van 'onacceptabel gedrag'. 'Dat willen en kunnen we niet tolereren.' De partij roept het college op om de 'boze buurtbewoners' de wacht aan te zeggen.

Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Buurtbewoner Patrick Gijsbers laat via Facebook weten dat er niet constant naar buurtbewoners moet worden gewezen. 'Wij gunnen elk kind zijn plezier.'

Er waren volgens hem veel geschiktere locaties om de school te bouwen, met meer groen en speelgelegenheden. 'De provincie en de Raad van State hebben regels opgelegd om de overlast te beperken. Deze hebben onder meer betrekking op de pauzes en de locatie waar de kinderen mogen spelen. Ondanks deze beperkingen heeft de gemeenteraad voor deze locatie gekozen.'

'Buurtbewoners lijden daaronder'

'Nu de school er staat, worden deze regels vrijwel dagelijks overtreden', vervolgt Gijsbers. 'Buurtbewoners lijden daaronder en willen ook graag worden gehoord.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

  12 februari 2020
  ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
 • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

  06 januari 2020
  ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
 • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

  05 november 2019
  ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend