Logo De Belofte

ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

door Huibert Veth

‘Lieve buren, wij horen jullie, wij zien jullie, maar jullie willen ons niet.
Niet hier, niet in jullie achtertuin.
Wij doen ons best, niet te luid, niet in het zicht.
Niet te veel spelen, niet te veel kind zijn, het is alleen zo moeilijk!'

Met die woorden opende Mads en Pepijn de Rozendaalse raadsvergadering. De komst van de nieuwe Dorpsschool in Rozendaal leidde jarenlang tot verzet. Nu deze er staat is de onrust niet voorbij. Door alle regels mogen de kinderen geen gebruikmaken van het groen rondom het schoolplein. 'Ze moeten het al een jaar op een stenen plein uitzoeken', laat de moeder van Mads, Teatske Tuit weten.

'Intimiderend gedrag'

De kinderen hebben volgens haar verder last van 'boze buren'. 'Je moet daarbij denken aan iemand die stopt en vanuit zijn auto schreeuwt: je mag daar niet spelen. Vervolgens uitstapt en intimiderend gedrag richting leraren vertoont.'

'Mijn kinderen kunnen zo hun creativiteit niet kwijt', vervolgt Tuit. Ze noemt het 'waanzin' dat de ruimte om het schoolplein niet mag worden gebruikt. Maar ook de inrichting van het schoolplein zelf kan volgens haar veel beter. Of de bal nu bij de buurt, de gemeente of de schooldirectie ligt, is haar onduidelijk. 'Maar kinderen zijn nu de dupe van de trots van grote mensen.'

'Verhaal raakte een snaar'

Burgemeester Ester Weststeijn laat na het verhaal van Mads en Pepijn weten deze signalen niet eerder zo 'indringend en direct' te hebben gehoord.  'Ik zag dat hun verhaal een snaar raakte bij veel raadsleden. En dat deed het ook bij mijzelf.' Zij vindt dat de kinderen hier geen partij in mogen worden. 'Laten wij als volwassenen, en met respect voor elkaar, in gesprek blijven.'

'Bij een kwestie als deze, zijn er geen pasklare oplossingen', vervolgt Weststeijn. 'Het belang van de één, is niet automatisch het belang van de ander.' Maar het kan volgens haar niet zo zijn dat een school een wig drijft tussen mensen. 'We moeten ons allemaal inspannen om te zorgen dat kinderen daar onbezorgd kunnen spelen.'

'Onacceptabel gedrag'

Rosendael ’74 spreekt van 'onacceptabel gedrag'. 'Dat willen en kunnen we niet tolereren.' De partij roept het college op om de 'boze buurtbewoners' de wacht aan te zeggen.

Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Buurtbewoner Patrick Gijsbers laat via Facebook weten dat er niet constant naar buurtbewoners moet worden gewezen. 'Wij gunnen elk kind zijn plezier.'

Er waren volgens hem veel geschiktere locaties om de school te bouwen, met meer groen en speelgelegenheden. 'De provincie en de Raad van State hebben regels opgelegd om de overlast te beperken. Deze hebben onder meer betrekking op de pauzes en de locatie waar de kinderen mogen spelen. Ondanks deze beperkingen heeft de gemeenteraad voor deze locatie gekozen.'

'Buurtbewoners lijden daaronder'

'Nu de school er staat, worden deze regels vrijwel dagelijks overtreden', vervolgt Gijsbers. 'Buurtbewoners lijden daaronder en willen ook graag worden gehoord.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Weer ophef om Dorpsschool in Rozendaal, nu om de oude locatie

  11 september 2019
  ROZENDAAL - Opnieuw is er verzet rondom de Dorpsschool in Rozendaal. Nu gaat het om de herontwikkeling van de oude locatie aan de Steenhoek. De gemeente wil hier acht woningen neerzetten. Omwonenden voelen zich niet gehoord en dreigen met juridische stappen.
 • Geld blijft tegen de plinten klotsen in Rozendaal

  11 juli 2019
  ROZENDAAL - De kas werd opnieuw flink gespekt, en ook de zorgtekorten gaan vooralsnog aan Rozendaal voorbij. Veel gemeentes in de regio maken zich ernstige zorgen over hun financiële positie. Niet in Rozendaal.
 • Rozendaal plaatst vijftig mezenkastjes tegen de eikenprocessierups

  10 juli 2019
  ROZENDAAL - Vijftig mezenkastjes laat wethouder Logemann in de gemeente Rozendaal plaatsen in de strijd tegen de eikenprocessierups. De kastjes komen vooral op openbare plekken waar veel mensen komen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend