Logo De Belofte

ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

door Huibert Veth

‘Lieve buren, wij horen jullie, wij zien jullie, maar jullie willen ons niet.
Niet hier, niet in jullie achtertuin.
Wij doen ons best, niet te luid, niet in het zicht.
Niet te veel spelen, niet te veel kind zijn, het is alleen zo moeilijk!'

Met die woorden opende Mads en Pepijn de Rozendaalse raadsvergadering. De komst van de nieuwe Dorpsschool in Rozendaal leidde jarenlang tot verzet. Nu deze er staat is de onrust niet voorbij. Door alle regels mogen de kinderen geen gebruikmaken van het groen rondom het schoolplein. 'Ze moeten het al een jaar op een stenen plein uitzoeken', laat de moeder van Mads, Teatske Tuit weten.

'Intimiderend gedrag'

De kinderen hebben volgens haar verder last van 'boze buren'. 'Je moet daarbij denken aan iemand die stopt en vanuit zijn auto schreeuwt: je mag daar niet spelen. Vervolgens uitstapt en intimiderend gedrag richting leraren vertoont.'

'Mijn kinderen kunnen zo hun creativiteit niet kwijt', vervolgt Tuit. Ze noemt het 'waanzin' dat de ruimte om het schoolplein niet mag worden gebruikt. Maar ook de inrichting van het schoolplein zelf kan volgens haar veel beter. Of de bal nu bij de buurt, de gemeente of de schooldirectie ligt, is haar onduidelijk. 'Maar kinderen zijn nu de dupe van de trots van grote mensen.'

'Verhaal raakte een snaar'

Burgemeester Ester Weststeijn laat na het verhaal van Mads en Pepijn weten deze signalen niet eerder zo 'indringend en direct' te hebben gehoord.  'Ik zag dat hun verhaal een snaar raakte bij veel raadsleden. En dat deed het ook bij mijzelf.' Zij vindt dat de kinderen hier geen partij in mogen worden. 'Laten wij als volwassenen, en met respect voor elkaar, in gesprek blijven.'

'Bij een kwestie als deze, zijn er geen pasklare oplossingen', vervolgt Weststeijn. 'Het belang van de één, is niet automatisch het belang van de ander.' Maar het kan volgens haar niet zo zijn dat een school een wig drijft tussen mensen. 'We moeten ons allemaal inspannen om te zorgen dat kinderen daar onbezorgd kunnen spelen.'

'Onacceptabel gedrag'

Rosendael ’74 spreekt van 'onacceptabel gedrag'. 'Dat willen en kunnen we niet tolereren.' De partij roept het college op om de 'boze buurtbewoners' de wacht aan te zeggen.

Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Buurtbewoner Patrick Gijsbers laat via Facebook weten dat er niet constant naar buurtbewoners moet worden gewezen. 'Wij gunnen elk kind zijn plezier.'

Er waren volgens hem veel geschiktere locaties om de school te bouwen, met meer groen en speelgelegenheden. 'De provincie en de Raad van State hebben regels opgelegd om de overlast te beperken. Deze hebben onder meer betrekking op de pauzes en de locatie waar de kinderen mogen spelen. Ondanks deze beperkingen heeft de gemeenteraad voor deze locatie gekozen.'

'Buurtbewoners lijden daaronder'

'Nu de school er staat, worden deze regels vrijwel dagelijks overtreden', vervolgt Gijsbers. 'Buurtbewoners lijden daaronder en willen ook graag worden gehoord.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

  06 januari 2020
  ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
 • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

  05 november 2019
  ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.
 • Weer ophef om Dorpsschool in Rozendaal, nu om de oude locatie

  11 september 2019
  ROZENDAAL - Opnieuw is er verzet rondom de Dorpsschool in Rozendaal. Nu gaat het om de herontwikkeling van de oude locatie aan de Steenhoek. De gemeente wil hier acht woningen neerzetten. Omwonenden voelen zich niet gehoord en dreigen met juridische stappen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend